קרדיולוגיה

השפעת מגדר החולה על גישות רה-וסקולריזציה לניתוח מעקפים של העורקים הכליליים (Ann Thorac Surg)

כאשר מנתחים מאוטווה אימצו מספר גישות רה-וסקורליזציה עורקיות על-פני שימוש במוליכים ורידיים לפני למעלה משני עשורים, לא היה ברור אם התועלת תהיה דומה בקרב נשים. מהערכה רטרוספקטיבית של הניסיון שלהם בין השנים 1990 עד 2015 עלה כי חלה עליה הדרגתית ומשמעותית בשימוש ברה-וסקולריזציה של מספר עורקים בשני המינים, אם כי בנשים עדיין שכיחות נמוכה יותר של רה-וסקולריזציה לא-מלאה, בהשוואה לגברים.

החוקרים בחנו הבדלים מגדריים בגישות רה-וסקולריזציה במדגם שכלל 19,557 חולים שהשלימו ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים. הם יצרו קבוצה מאוזנת, שכללה 1,254 חולים לאחר ניתוח מעקפים על-בסיס 45 משתנים טרם הטיפול, במטרה לקבוע את השיעורים בקבוצות תואמות (627 חולים בכל קבוצה).

במדגם כולו, מגדר זכרי לווה בשימוש נפוץ יותר ב-BITA (Bilateral Internal Thoracic Artery) עם יחס סיכויים של 1.667. שימוש בשתלים של מספר עורקים עלה בשכיחותו בכל שנה בשני המינים, אך קצב עליית השימוש ב-BITA היה גדול יותר בגברים (1.59% בשנה לעומת 1.37% בשנה) כמו גם השימוש בשלושה עורקים (1.16% בשנה לעומת 0.73% בשנה) והשימוש בשני עורקים מכל סוג (2.34% בשנה לעומת 1.92% בשנה).

בניתוח הקבוצות המותאמות, החוקרים לא זיהו הבדלים בשימוש ב-BITA (31.9% בגברים לעומת 30.1% בנשים), בשימוש ב-BITA בחולים בסיכון נמוך (46.4% לעומת 38%), או בשימוש בעורק רדיאלי (44.5% לעומת 44.1%, בהתאמה), אך השימוש בשלושה עורקים היה נפוץ יותר בגברים (10.5% לעומת 7.3%).

החוקרים מסכמים וכותבים כי בנשים מבוצעת רה-וסקולריזציה מלאה של מספר עורקים בשכיחות נמוכה יותר, בהשוואה לגברים. הדבר נובע ככל הנראה מהתייצגות מאוחרת יותר של מחלת עורקים כלילית בנשים, עם פרופיל תחלואה נלווית חמור יותר; עם זאת, כאשר התאימו בין הקבוצות, עדיין קיימת הטיה המגבילה את אפשרות השתלת שלושה עורקים בנשים.

Ann Thorac Surg 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה