חשיבות בדיקת אקו-לב חוזרת במהלך המעקב אחר חולים עם מחלת קוואסקי (מתוך JAMA Pediatr)

בדיקת אקו-לב חוזרת לאחר שישה שבועות אינה בהכרח נדרשת בחולים עם מחלת קוואסקי (Kawasaki Disease, או KD) בהם ממצאים תקינים בבדיקת אקו-לב בסיסית ובבדיקה לאחר שבועיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת JAMA Pediatrics.

מטרת המחקר הייתה לבחון את התועלת של בדיקת אקו-לב נוספת לאחר שישה שבועות בחולים עם מחלת קוואסקי ללא-סיבוכים, עם עדות קודמת לעורקים כליליים תקינים. החוקרים השלימו סקירה רטרוספקטיבית של נתוני מטופלים עם מחלת קוואסקי, אשר טופלו בין 1995-2014 בשני מרכזים. התוצא העיקרי של המחקר היה מספר החולים עם ממוצע סטיות תקן (Z Score) של 2.0 ומעלה בעורק הכלילי הימני או בעורק ה-LAD (Left Anterior Descending) לאחר שישה שבועות.

הגיל החציוני של 464 המשתתפים שנכללו במחקר עמד על 3.3 שנים והחוקרים הצליחו לאסוף נתוני מעקב אודות 351 מבין החולים עם מחלת קוואסקי מלאה ו-66 חולים (14.2%) קיבלו טיפול נוסף באימונוגלובולינים במתן תוך-ורידי.

לאחר שישה שבועות מחלה, ב-456 חולים עם ממוצע סטיות תקן תקין של העורקים הכליליים בתחילת המחקר ולאחר שבועיים נותר מדד תקין. בשמונה החולים האחרים (1.7%), המדד המקסימאלי בתוך שישה שבועות עמד על 2.0-2.4 בחמישה חולים (1.2%), 2.5-2.9 בחולה אחד (0.2%) ו-3.0 ומעלה בשני חולים (0.4%).

ממדי העורקי הכלילי בסופו של דבר התנרמלו  בכל החולים, למעט אחד, בו תועדה הרחבה מינימאלית לאחר שישה שבועות (ממוצע סטיות תקן של עורק כלילי ימני של 2.1).

מניתוח רגישות שכלל נקודות סף פחות קפדניות (למשל, ממוצע סטיות תקן מקסימאלי קטן מ-2.5) או חלון זמן פחות קפדני (למשל, הכללת חולים עם נתוני אקו-לב לא-מלאים לאחר 21 ימים) תועדו תוצאות דומות; בניתוחים אלו, ב-454-463 מבין 464 החולים תועדו מדדי ממוצע סטיות תקן של העורקים הכליליים של פחות מ-2.5 לאחר שישה שבועות.

החוקרים מסכמים וכותבים ממצאים חריגים חדשים בעורקים הכליליים מזוהים לעיתים נדירות לאחר שישה שבועות בחולים עם מחלת קוואסקי בהם תועדו מדדים תקינים בתחילת המחקר ולאחר שבועיים של מחלה, רמז לכך שבדיקת אקו-לב לאחר שישה שבועות אינה בהכרח נדרשת בחולים עם מחלה ללא סיבוכים וממוצע סטיות תקן של פחות מ-2.0 בבדיקות במהלך השבועיים הראשונים למחלה.

JAMA Pediatr 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה