אוטם לבבי סביב ניתוח כלי דם מג’ורי אינו נפוץ אך מסוכן מאוד (JAMA Surgery)

הסיכון לאוטם לבבי סביב או לאחר ניתוח כלי דם מג’ורי הוא די נמוך, אך בנוכחות סיבוך זה הסיכון לתמותה בתוך שנה אחת הוא גבוה מאוד, למרות טיפול רפואי הולם בעת השחרור מבית החולים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Surgery.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הקשר בין מאפייני החולה ומאפייני הפרוצדורה ובין הסיכון לאוטם לבבי לאחר ניתוח כלי דם וקבעו את הקשר בין טיפול מבוסס-ראיות ובין התוצאות בטווח הארוך.

החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי של נתונים שנאספו באופן פרוספקטיבי בין ינואר 2012 ועד סוף 2017. הם התמקדו בחולים שהופנו לניתוח כלי דם מג’ורי, כולל תיקון אנדווסקולארי של מפרצת אבי עורקים, תיקון פתוח של מפרצת אבי עורקים בטני, מעקף פריפרי, ניתוח עורקי תרדמה או הכנסת תומכנים לעורקי תרדמה..

התוצא העיקרי היה נוכחות אוטם לבבי סביב ההתערבות הניתוחית ושיעורי התמותה לאחר שנה אחת.

מדגם המחקר כלל 26,231 חולים (66% גברים, גיל ממוצע של 69 שנים), מהם 410 חולים (1.6%) אובחנו עם אוטם לבבי סביב הניתוח.

גורמים שנקשרו עם שיעורים גבוהים יותר של אוטם לבבי לאחר הניתוח כללו גיל (יחס סיכויים של 1.032), סוכרת (יחס סיכויים של 1.514), אי-ספיקת לב (יחס סיכויים של 1.519), מחלת מסתם (יחס סיכויים של 1.447), מחלת עורקים כלילית (יחס סיכויים של 1.381) וטיפול באנטגוניסט של P2Y12 לפני הניתוח (יחס סיכויים של 1.37).

באשר לפרוצדורה, ניתוח פתוח של מפרצת אבי העורקים (יחס סיכויים של 4.53) ומעקף היקפי (יחס סיכויים של 2.375) לוו בסיכון הגבוה ביותר לאוטם לבבי לאחר ניתוח.

לאחר אוטם לבבי סביב ניתוח, החולים שוחררו לביתם וקיבלו טיפול מבוסס-עדויות, כולל חסמי ביתא (82.7%) ונוגדי-טסיות (95.7%). שיעור גבוה יותר מהחולים שאובחנו עם אוטם לבבי לאחר הניתוח הלכו לעולמם בתוך שנה אחת, בהשוואה לאלו ללא אוטם לבבי סביב ההתערבות הניתוחית (37.42% לעומת 5.05%, p<0.001).

החוקרים מסכמים וכותבים כי למרות שחולים רבים המאובחנים עם אוטם לבבי סביב ניתוח כלי דם מקבלים טיפול תרופתי הולם בעת השחרור לביתם, שיעורי התמותה בתוך שנה אחת גבוהים מאוד באוכלוסיה זו. הם קוראים לנקוט גישות אגרסיביות יותר לטיפול בחולים עם אוטם לבבי סביב ניתוח כלי דם במטרה להפחית את הסיכון לתמותה לאחר-ניתוח.

JAMA Surgery 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה