נוירולוגיה

ישיבה או שכיבה במיטה אינן מובילות להבדלים בתוצאות אירועים מוחיים (N Engl J Med)

מתוצאות מחקר HeadPoST, שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine, עולה כי אין הבדל בתוצאות מוגבלות לאחר אירוע מוחי חד בחולים ששכבו במיטה בהשוואה לאלו שישבו במהלך 24 השעות הראשונות.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חשיבות תנוחת שכיבה לאחר אירוע מוחי חד בשיפור זרימת דם מוחית והפחתת הסיכון לדלקת ריאות על-רקע אספירציה הובילו לשונות בתנוחת הראש במהלך הטיפול בחולים אלו. כעת הם ביקשו לקבוע אם התוצאות לאחר אירוע מוחי איסכמי חד ניתנות לשיפור ע”י הקפדה על תנוחת שכיבה במהלך הטיפול להגברת זילוח מוחי.

המחקר כלל חולים מתשע מדינות ובמהלכו חולקו 11,093 חולים עם אירוע מוחי חד לטיפול בתנוחת שכיבה או ישיבה עם הרמת הראש לזווית של לפחות 30 מעלות, בהתאם להקצאה האקראית של בית החולים בו טופלו. הקפדה על התנוחה המיועדת חלה זמן קצר לאחר האשפוז לבית החולים ונותרה לאורך 24 שעות. התוצא העיקרי היה מוגבלות לאחר 90 ימים, כפי שנקבע לפי מדד mRS (Modified Rankin Scale).

חציון מרווח הזמן בין הופעת תסמיני אירוע מוחי והתחלת התנוחה המיועדת עמד על 14 שעות. הקפדה על התנוחה המיועדת לאורך 24 שעות הייתה פחות נפוצה  בקבוצת הטיפול בשכיבה (87% לעומת 95%). בניתוח סטטיסטי לא מצאו החוקרים שינוי משמעות בתוצאות המוגבלות לאחר 90 ימים לפי מדד mRS בין חולים בתנוחת שכיבה או ישיבה (יחס סיכויים לא מתוקן של 1.01). שיעורי התמותה לאחר 90 ימים עמדו על 7.3% בקבוצת הטיפול בשכיבה ועל 7.4% בקבוצת הטיפול בישיבה.

החוקרים לא זיהו הבדלים מובהקים בשיעור אירועים חריגים חמורים, כולל דלקת ריאות.

החוקרים מסכמים וכותבים כי תוצאות מוגבלות לאחר אירוע מוחי אקוטי לא היו שונים משמעותית בין חולים שטופלו בשכיבה למשך 24 שעות או חולים שטופלו בישיבה עם הרמת הראש לזווית של לפחות 30 מעלות למשך 24 שעות.

N Engl J Med.  Published June 22, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה