נוירולוגיה

ירידה תלולה בלחץ הדם באמצע החיים קשורה לדמנציה/מאמרו של ד”ר אוריאל ב”הארץ”

במאמר המתפרסם באתר “הארץ” מציג ד”ר איתן אוריאל (מומחה לנוירולוגיה ומחלות כלי דם של המוח, מנהל מחלקת נוירולוגיה במרכז רפואי כרמל) , מחקר שפורסם לאחרונה ב-Neurology שבחן את הקשר בין רמות לחץ דם לסיכון לאלצהיימר.

מהמחקר עולה כי במקביל למה שהיה ידוע כבר ממחקרים רבים קודמים על הקשר בין לחץ דם גבוה באמצע החיים לסיכון מוגבר לאלצהיימר בגיל המבוגר, נמצא גם שירידה תלולה בלחץ הדם בתוך כמה שנים בקרב אנשים עם לחץ דם תקין (מתחת ל-140/90 מ”מ כספית) לרמות של 100/70 מ”מ כספית, הייתה קשורה לעלייה של פי 2  בסיכון לאלצהיימר.

ד”ר אוריאל מסביר את התופעה : “ירידה תלולה בלחץ הדם במהלך החיים מעלה את הסיכון להצטמקות של קליפת המוח – השכבה החיצונית של המוח הגדול המהווה כ-40% ממשקלו, האחראית למודעות, לתפיסה, לזיכרון, למחשבה, לתפקודי שפה ועוד – וכך מתפתחת הידרדרות קוגניטיבית ומנטלית; אחד המנגנונים החשובים לתפקודו התקין של המוח הוא שמירה על זרימת דם קבועה בכלי הדם שבו. עם ההזדקנות כלי הדם הופכים פחות גמישים ונוקשים ועל כן, כאשר לחץ הדם נמוך, הם מתקשים לשמר זרימת דם תקינה לרקמת המוח. כך, אזורי מוח חיוניים, כגון קליפת המוח, עלולים לסבול מאספקת דם לקויה, וכך רקמתם עשויה להצטמק ועלולה להתפתח פגיעה קוגניטיבית. במצב שכזה עלולה גם להיפגע יכולתם של כלי הדם במוח לפנות חלבונים רעילים כגון העמילואיד-בטא.”

הסבר אפשרי נוסף הוא שבמסגרת תהליך הדמנציה, נפגעים גזע המוח וההיפותלמוס – האחראים על ויסות לחץ הדם – וכך נגרמת ירידה בלחץ הדם. כלומר, תהליך הדמנציה הופך להיות כאן הגורם לירידה בלחץ דם.  מכל מקום, החוקרים מדגישים כי תופעה כזו עשויה לרמז על התפתחות דמנציה.

למאמר ב”הארץ”

Neurology.2017 Dec 12;89(24):2447-2454.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה