נוירולוגיה

פרוטוקול ארצי חדש ביזמת שערי צדק להקטנת נזקי שבץ מוחי בילדים

לשבץ מוחי סימנים מובהקים, שברוב המקרים קל לזהותם. כשאירוע כזה מתרחש אצל אדם מבוגר האבחון והטיפול מהירים ויעילים במניעת נזקים נוירולוגיים. אצל ילדים ומתבגרים אירועים מוחיים יותר נדירים והסימנים פחות ברורים ויכולים להיגרם ממחלות אחרות ולכן ההורים והצוות מתקשים לאבחן את הבעיה בזמן ובמהירות. 

השבוע התקיים כנס ראשון מסוגו במרכז הרפואי שערי צדק ביוזמת פרופ’ שושנה רבל-וילק וד”ר חגית מיסקין (המטולוגיה ילדים); ד”ר יעקב אמסלם (נוירו-רדיולוגיה פולשנית) וד”ר אודיה בנט (נוירולוגיה ילדים).

מטרת הכנס הייתה לעורר מודעות לנושא בקרב צוותים רפואיים בתחומים שונים, לבחון דרכים וכלים לאבחון ולטיפול מהיר בשבץ מוחי אצל ילדים, שכן גם אצלם “זמן הוא מוח” וטיפול מידי מקטין סיבוכים ואף מציל חיים.

בכנס הוצגה לראשונה הצעה לפרוטוקול ארצי לאבחון מהיר ולטיפול במקרי שבץ מוחי בילדים, המציג את המאפיינים הייחודיים והמופעים של שבץ מוחי ביילודים ובילדים ודרכי הטיפול המיידיים הנדרשים להצלת החיים ולמניעת נזקים נוירולוגיים קבועים. לאחר שיושלם, הפרוטוקול יופץ בכל חדרי המיון בבתי החולים, יחידות המיון בקהילה ובמרפאות הילדים ורפואת המשפחה בארץ.

“במצב של אוטם מוחי, קבוצות גיל שונות במהלך הילדות מציגות ביטויים אחרים. חיי הילד או התינוק עשויים להשתנות מן הקצה אל הקצה בהתאם למהירות התגובה. אנו אחראים על 80 שנותיו הבאות ולכן חשוב להגיע לאבחון בזמן ולטפל בהקדם. הצגת הצעה לפרוטוקול ארצי בכנס הנו צעד ראשון בהגברת המודעות לנושא בקרב רופאי ילדים. בימים אלו אנו שוקדים על ארגון הוועדה, שמורכבת מרופאים בעלי מומחיות בתחומים הנחוצים מכל הארץ, לכתיבת פרוטוקול ארצי מוסכם, בהשראת בתי חולים מובילים בתחום זה בחו”ל”, ציינה ד”ר מיסקין, מנהלת יחידת המטולוגיה ואונקולוגיה ילדים בשערי צדק. 

” השכיחות והתחלואה המשנית מאוטם מוחי בתינוקות ילדים גבוהה מגידולי ראש בקבוצת אוכלוסייה זו ולכן הגברת המודעות בקרב המטפלים והקהל הרחב למצב זה חשובים ביותר. במקומות בעולם בהם קיימים פרטוקולים לאבחון וטיפול באוטם מוחי בתינוקות וילדים  ראו שיפור משמעותי במהירות האבחון והטיפול שניתן לילדים המגיעים עם סמנים החשודים לאוטם מוחי. על כן, חשוב שרופאים יכירו את הפרוטוקול הטיפולי שיהווה נקודת מפנה משמעותית בטיפול בילדים אלו”, הוסיפה פרופ’ רבל-וילק בשערי צדק. 

ההרצאות ניתנו על ידי מרצים בעלי שם מהארץ ומחו”ל, בהם פרופ’ אנטוני צ’אן מקנדה ופרופ’ קרלו גנדולפו מאיטליה שפירטו מניסיונם ומהידע הרפואי העדכני על שכיחות התופעה, גורמי הסיכון ואמצעי הטיפול התרופתי והצנתורי של כלי הדם המוחיים, במטרה לפתוח את הקריש ולמנוע אוטם מוחי חוזר.  ד”ר אודיה בנט, נוירולוגית ילדים משערי צדק, דיברה על הביטויים הקליניים של שבץ מוחי בילדים והקושי באפיונם; ד”ר אליאל בן דוד, רדיולוג מח משערי צדק, פירט על אמצעי הדימות המאפשרים אבחון מהיר; פרופ’ גילי קנת, מנהלת מכון ההמופיליה ושירות הקרישה בילדים בבית חולים שיבא, הציגה את תחום האוטם המוחי בעובר ובילוד; ד”ר גוסטבו רייז, נוירוכירורג ילדים משערי צדק, הסביר על המקרים בהם נחוצה התערבות נוירוכירורגית במקרי שבץ; פרופ’ מיכאל ויינטראוב, מהמוסד השיקומי אלין בירושלים, הרחיב בנושא שיקום בילדים לאחר שבץ והחשיבות של מעקב אחר ילדים אלו לאורך שנים ; לבסוף פרופ’ שושנה רבל-וילק, המטולוגית ילדים משערי צדק, הציגה את הפרוטוקולים הקיימים במקומות מתקדמים בעולם לטיפול בילדים עם שבץ מוחי והניחה את הצעת בניית הפרוטוקול הראשון בארץ.     

כמאה רופאים מתחומים רפואיים שונים השתתפו בכנס, ותקוות המארגנים שהם “יפיצו את התורה” בקרב רופאי ילדים וצוותי מיון וטראומה ברחבי הארץ.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • עליה בשיעורי אירוע מוחי המורגי עומדת בבסיס העלייה החדה בהיקף אירועים מוחיים בארצות הברית (JAMA Neurology)

    עליה בשיעורי אירוע מוחי המורגי עומדת בבסיס העלייה החדה בהיקף אירועים מוחיים בארצות הברית (JAMA Neurology)

    השיעור המתוקן לגיל של אירועים מוחיים בארצות הברית ירד בין השנים 1990 עד 2019, בעוד שהשיעורים האבסולוטיים של היארעות, הימצאות, תמותה ושנות חיים מתוקנת למוגבלות עלו במהלך שלושת העשורים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology. מניתוח הנתונים עולה כי חלה עליה משמעותית בשיעורי אירוע מוחי המורגי וזינוק בשיעור אירועים מוחיים במבוגרים […]

  • טיפול אנטיביוטי לאחר-ניתוח אינו משפר תוצאות טיפול בילדים עם דלקת תוספתן ללא פרפורציה (JAMA Surg)

    טיפול אנטיביוטי לאחר-ניתוח אינו משפר תוצאות טיפול בילדים עם דלקת תוספתן ללא פרפורציה (JAMA Surg)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Surgery מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול אנטיביוטי לאחר ניתוח לא הוביל לשיפור שיעורי זיהום באתר הניתוח בילדים עם אבחנה של דלקת תוספתן ללא פרפורציה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דלקת תוספתן הינה הגורם הנפוץ ביותר לניתוח בטני דחוף ומהווה את הגורם המוביל לזיהומים באתר ניתוח […]

  • דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי (Neurology)

    דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי (Neurology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology עולה כי דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון גבוה יותר משמעותית לאירוע מוחי, ללא תלות בשימוש במכשיר CPAP, אך זאת רק בקרב לבנים. מהממצאים עולה עוד כי הסיכון לאירוע מוחי בקרב שחורים עם דום נשימה חסימתי בשינה היה נמוך יותר באלו שטופלו ב-CPAP, בהשוואה לאלו ללא טיפול במכשיר זה. […]

  • tenecteplase יעיל לשבץ בחלון זמן מאוחר (ISC)

    tenecteplase יעיל לשבץ בחלון זמן מאוחר (ISC)

    מחקר חדש שהוצג בוועידת השבץ הבינלאומית (ISC) הראה כי פי שלושה יותר חולים שטופלו ב-tenecteplase תוך ורידי (TNK) שניתן 4.5 עד 24 שעות לאחר הופעת הסימפטומים הדגימו רפרפוזיה משמעותית ללא דימום תוך גולגולתי סימפטומטי (sICH)

  • היסטוריה של אירוע מוחי מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (Eur J Prev Cardiol)

    היסטוריה של אירוע מוחי מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (Eur J Prev Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Preventive Cardiology עולה קשר סיבתי בין אירוע מוחי איסכמי ובין סיכון מוגבר לדלקת ריאות, אך אין הוכחה לקשר סיבתי בין דלקת ריאות ועליה בסיכון למחלות לב וכלי דם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים תצפיתיים הציעו קשר דו-כיווני בין מחלות לב וכלי דם ובין דלקת ריאות. עם […]

  • האם טיפולי פוריות מעלים את הסיכון לאירוע מוחי במהלך לידה? (Stroke)

    האם טיפולי פוריות מעלים את הסיכון לאירוע מוחי במהלך לידה? (Stroke)

    במאמר שפורסם בכתב העת Stroke מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי היסטוריה של טיפולי פוריות מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי במהלך אשפוז לצורך ללידה, קשר אשר נותר על כנו ללא תלות בגיל האם. טיפול בהפרעות פוריות נקשר במחקרים קודמים עם סיכון מוגבר למחלות כלי דם, אך התוצאות אינן עקביות. נזק לאנדותל, שחרור […]

  • התועלת של Apixaban לטיפול באירוע מוחי קריפטוגני עם מחלה של פרוזדורי הלב (JAMA)

    התועלת של Apixaban לטיפול באירוע מוחי קריפטוגני עם מחלה של פרוזדורי הלב (JAMA)

    בחולים עם אירוע מוחי קריפטוגני ועדות למחלה של פרוזדורי הלב, ללא פרפור פרוזדורים, מנתוני מחקר ARCADIA עולה כי Apixaban לא הפחית משמעותית את הסיכון לאירועי מוחי חוזר בהשוואה לטיפול באספירין, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA. מדגם המחקר כלל חולים עם אירוע מוחי קריפטוגני ועדות למחלה של פרוזדורי הלב, אך ללא עדות לפרפור […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה