נוירולוגיה

טיפול תרומבוליטי מעבר ל-4.5 שעות מהופעת התסמינים עשוי לסייע בהפחתת מוגבלות בחולים נבחרים עם אירוע מוחי (מתוך כנס ISC)

שבץ

טיפול תרומבוליטי יעיל עד 9 שעות לאחר הופעת תסמיני אירוע מוחי איסכמי כאשר בדיקות MRI או CT אוטומטיות בוחרות מועמדים עם רקמת מוח הניתנת להצלה, כך עולה מתוצאות מחקר EXTEND, שפורסמו במהלך כנס ה-International Stroke Conference.

מדגם המחקר כלל 225 מבין 310 החולים שתוכנן לכלול בטרם המחקר הופסק מוקדם עם פרסום תוצאות מחקר WAKE-UP. החולים שלקחו חלק במחקר חולקו באקראי לקבוצת פלסבו או טיפול ב-tPA במינון 0.9 מ”ג/ק”ג.

החוקרים מצאו כי חל שיפור בתוצאות התפקודיות, עם עליה של 44% בסיכוי המתוקן לתוצאות תפקודיות מצוינות (P=0.04) בחולים שטופלו לאחר שבדיקת ההדמיה הדגימה רקמת מוח ניתנת להצלה 4.5 עד 9 שעות לאחר הופעת תסמיני אירוע מוחי או לאחר השכמה עם תסמיני אירוע מוחי, בהשוואה למטופלים בפלסבו.

מחקר EXTEND הינו המחקר התרומבוליטי הראשון שהדגים תוצאות חיוביות לטיפול תרומבוליטי במרווח הזמן לאחר 4.5-9 שעות, על-בסיס בדיקות הדמיה שהדגימו רקמת מוח ניתנת להצלה.

הטיפול התרומבוליטי הגדיל את שיעור החולים עם מדד Modified Rankin Scale (mRS) של 0-1 לאחר 90 ימים ל-35%, בהשוואה ל-29%. ממצאים אלו שהתבססו על ניתוח בכוונה לטפל ופורסמו תחילה במהלך כנס ה-World Stroke Congress, תאמו לתוצאות ניתוח לפי-פרוטוקול אשר הצביעו על עליה דומה של 45% בסיכוי למדד mRS של 0-1 עם טיפול תרומבוליטי, לאחר תקנון לחומרת אירוע מוחי ראשוני וגיל החולים (37% לעומת 29%).

למרות שתועדה עליה של פי שש בסיכון לדימום תוך-גולגולתי תסמיני לאחר 36 שעות עם tPA (6% לעומת 1%), ההבדל לא היה מובהק סטטיסטית ולא תועד סיכון בתמותה (10% לעומת 9.5%).

החוקרים הסבירו כי הסיכון של מתן טיפול תרומבוליטי מאוחר לא עלה על התועלת של הטיפול, כאשר נבחנו התוצאות התפקודיות של החולים.

תוצאים משניים של המחקר הדגימו עליה של 37% בסיכוי לתוצאה תפקודית טובה (מדד mRS של 0-2 נקודות לאחר 90 ימים); עליה של פי 2.67 בסיכוי לשיפור נוירולוגי מוקדם עם ירידה של לפחות 8 נקודות במדד NIHSS או ירידה למדד 0-1 לאחר 24 שעות (25% לעומת 10%) וסיכוי גבוה ב-71% לרה-קנליזציה לאחר 24 שעות (70% לעומת 40%).

ממצאים אלו מצטרפים לממצאי מחקר WAKE-UP, אשר הראו כי בדיקת MRI יכולה לזהות קבוצה של חולים עם אירוע מוחי איסכמי, בהם מועד הופעת התסמינים אינו-ידוע, אשר היו בתוך חלון הזמן של 4.5 שעות מהופעת התסמינים והתאימו לטיפול תרומבוליטי. החוקרים מאמינים כי ניתן לזהות באופן בטוח ויעיל את החולים המתאימים לטיפול תרומבוליטי ולטפל במספר חולים גדול יותר.

מתוך כנס ISC

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה