נוירולוגיה

טיפול באור-כחול מסייע בהחלמה של המוח לאחר חבלת ראש קלה (Neurobiology of Disease)

חשיפה מוקדם בבוקר לאור באורך גל כחול עשויה לסייע להתאוששות המוח לאחר חבלת ראש קלה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהדורת חודש פברואר של כתב העת Neurobiology of Disease.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים העידו כי שינה ושעון ביולוגי הם בין התורמים החשובים ביותר, אך הכי פחות מובנים, לתפקוד הקוגניטיבי ובריאות המוח. כעת הם ביקשו לבחון את ההשפעה של טיפול באור באורך גל בטווח כחול על ויסות מחדש של השעון הביולוגי ודפוסי השינה במבוגרים שהתאוששו מחבלת ראש קלה. מטרת ההתערבות הייתה להאיץ את החלמת מבנה המוח, קישוריות ותפקוד קוגניטיבי.

במהלך מחקר אקראי, כפל-סמיות, מבוקר-פלסבו, שכלל 32 מבוגרים לאחר חבלת ראש קלה לאחרונה, החוקרים השוו את תוצאות 6 שבועות טיפול יומי בפולסים לאורך 30 דקות של אור כחול כל בוקר, אל מול טיפול פלסבו באור בגוון ענבר על התוצאות הנוירו-קוגניטיביות ונוירו-הדמייתיות, כולל נפח החומר האפור, קישוריות תפקודית במצב מנוחה, קישוריות ישירה ושלמות חומר לבן.

מהנתונים עולה כי בהשוואה לפלסבו, טיפול בוקר באור כחול הוביל לשינוי דפוסי השינה, הפחתת ישנוניות במהלך היום ושיפור תפקוד ניהולי. עוד מדווחים החוקרים כי הטיפול לווה בעליה בנפח התלמוס האחורי, עליה בקישורית תפקודית בין התלמוס והקורטקס ועליה בשלמות אקסונים במסלולים אלו.

ממצאים אלו מספקים מידע אודות התרומה של מערכת השינה והשעון הביולוגי על התאוששות המוח ומכינים את הקרקע להתערבויות הממוקדות במערכת הרטינו-היפותלמית להאצת התאוששות לאחר נזק.

Neurobiology of Disease. Published in the February 2020

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

אחיות ואחים יקרים,

לרגל יום האחיות והאחים המצוין היום, 16 באפריל 2024, אנו מצדיעים לכם ומוקירים את פועלכם.

אתם, הגיבורים שנלחמים על חייהם של חיילים ושל אזרחים, ולא משנה באילו תנאים, וזאת באומץ, בגבורה וללא פשרות, ראויים לכל הערכה.
תודה רבה בשם חברת e-Med ובשם המדינה כולה.