פנימית

מדדי איכות מעידים על ההבדלים המגדריים בטיפול באירוע מוחי (מתוך הכנס הרביעי מטעם ה-ESOC)

זמן דלת-עד-מחט של פחות מ-60 דקות, הגעה ליחידת טיפול באירועים מוחיים בתוך 4 שעות ופרוצדורת תרומבקטומי הינם בין מדדי האיכות שהיו נפוצים יותר משמעותית בקרב גברים, בהשוואה לנשים, במחקר שכלל למעלה מ-83,000 אשפוזים בשל אירוע מוחי חד ותוצאותיו הוצגו במהלך הכנס ה-4 מטעם ה-ESOC (European Stroke Organization Conference).

החוקרים אספו נתונים אודות 83,484 אשפוזים בשל אירוע מוחי חד בין אפריל 2016 ועד מרץ 2017. כל האשפוזים תועדו באופן פרוספקטיבי בתכנית SSNAP (Sentinel Stroke National Audit Programme), מאגר ארצי להערכת איכות הטיפול באירועים מוחיים באנגליה, ווילס וצפון אירלנד.

חציון גיל המשתתפים עמד על 74 שנים בקרב גברים ו-80 שנים בנשים. החוקרים מסבירים כי נשים מפתחות אירוע מוחי בגיל מבוגר יותר הן אירוע מוחי המורגי והן אירוע מוחי איסכמי. סוכרת הייתה נפוצה יותר בקרב גברים ופרפור פרוזדורים היה נפוץ יותר בנשים, ככל הנראה בשל הגיל המתקדם יותר בו פיתחו הנשים אירועים מוחיים.

החוקרים בחרו 11 מדדי איכות בטיפול באירוע מוחי בטרם ניתחו את הנתונים. הם תקננו את הממצאים לגיל, סוג האירוע המוחי, פרפור פרוזדורים, סוכרת, יתר לחץ דם, אי-ספיקת לב, זמן ארוך יותר עד לאשפוז נשים וגורמים אחרים.

מהנתונים עולה כי בקרב גברים תועד סיכוי גבוה יותר להגעה ליחידת אירוע מוחי בתוך 4 שעות (יחס סיכויים מתוקן של 1.04), השלמת מבחן בליעה בתוך 4 שעות (יחס סיכויים של 1.05), או שחרור מוקדם עם עזרה (יחס סיכויים מתוקן של 1.05). עם זאת, החוקרים מדווחים כי ההבדלים היו בולטים יותר בהערכת שיעורי טיפול תרומבוליזה (יחס סיכויים של 1.10), זמן דלת-עד-מחט של פחות משעה (יחס סיכויים מתוקן של 1.15) וטיפול פיזיותרפי בתוך 72 שעות (יחס סיכויים של 1.11).

עם זאת, מהמחקר עולה כי חמישה מדדי איכות לא נטו לטובת גברים או נשים, כולל השלמת בדיקת הדמיה של המוח בתוך שעה וטיפול סיעודי בתוך 24 שעות. עוד לא זוהו הבדלים בשלושה מדדים לאחר 72 שנות: הערכת ריפוי בעיסוק, הערכת טיפול בדיבור או הערכת בליעה.

לדברי החוקרים, ממצאי המחקר מפתיעים במידה מסוימת, מאחר ולפני עשר שנים בחינת הנתונים לא הצביעה על כל הבדל מגדרי. הם סבורים כי מדובר בממצא חשוב מאוד, העשוי לספק הסבר לתוצאות הטובות ביותר בגברים, בהשוואה לנשים, לאחר אירוע מוחי.

מתוך הכנס הרביעי מטעם ה-ESOC

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה