פנימית

מערכת smart med ברמב”ם הובילה לחיסכון ניכר בביצוע בדיקות מיותרות (הארץ)

עידו אפרתי מ”הארץ” מדווח על כך שהפעלת מערכת  smart med ברמב”ם, המאפשרת לצוות הרפואי לבדוק נחיצותן של בדיקות שונות עבור מטופלים ספציפים, הובילה לחיסכון של כ-20% בביצוע בדיקות מיותרות.

ע”פ הכתבה,מאז שהחל הפיילוט של השימוש ב-smart med חלה ירידה של 24% בשימוש ב-CT אנגיוגרפיה לזיהוי תסחיף ריאתי, בדיקה שיש לה חשיפה לקרינה מייננת ושימוש בחומרי ניגוד שעלולים לפגוע בתפקודי כליות, ושל כ-40% בבדיקות BNP המיועדת לזהות גודש ריאתי במצב אי ספיקת לב.

מובילי המיזם ברמב”ם מסבירים שמעבר לחיסכון בביצוע הבדיקות המיותרות עצמן ומניעת נזקים ישירים לנבדקים, נחסכו גם מקרים רבים של אבחנות כוזבות חיוביות שעלולות אף להוביל לטיפול מיותר שגוי ומזיק.

לכתבה ב”הארץ”

הערת המערכת:  דיווחנו בעת האחרונה על מחקרים ועל המלצות של גופים בינלאומיים רבים הקוראים להפעיל שיקול דעת במסגרת המיזם הבינ”ל choosing wisely .

באוקטובר האחרון דיווחנו גם על דיון שסיכם 5 שנים למיזם זה: הצלחות וכשלונות קמפיין Choosing Wisely במלאות חמש שנים לתחילתו (Health Affairs) .

מהסקירה הזו עולה כי אחד הגורמים המעכבים את הרחבת השימוש בגישת choosing wisely  הוא החשש של צוותים רפואיים מתביעות רשלנות (בשל ויתור על בדיקות שונות) ונקיטה בגישה של “רפואה מתגוננת”. לכן נראה שמיזם כמו שמבוצע ברמב”ם, שלמעשה הפך את הגישה של “בחירה בחוכמה” לשיטה מובנית ומערכתית, שבה כל איש צוות המעוניין להזמין בדיקה מסוימת,  נדרש ל”הריץ” אותה במערכת ממוחשבת שבודקת את מידת נחיצותה והתאמתה, במסגרת תהליך אישור הבדיקה, יכולה מאוד להצליח מכיוון שהיא מאפשרת לרופאים להתגבר על החששות המובילים לרפואה מתגוננת, ומחייבת אותם להפעיל שיקול דעת נוסף וכלי תומך החלטה המסייע לבחון את נחיצות הבדיקה.  

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה