חסם הולכה בצרור השמאלי LBBB, יחסית די שכיח (כ 25% ) במטופלים באי ספיקת לב CHF וכרוך בתפקוד ירוד של חדר שמאל (ר"תLV) ותמותה מוגברת.
גם באוכלוסייה אסימפטומטית ללא מחלת לב, נצפה (נדיר יותר כ 0.5% ) לעיתים LBBB ושכיחותו עולה עם הגיל. מטופלים אלה בסיכון יתר לפתח תחלואה קרדיו וסקולרית ו CHF, יתכן גם בגלל השפעה שלילית של ה LBBB על תפקודו התקין של LV. השפעה שלילית זאת יתכן בולטת יותר במטופלים עם יתר לחץ דם.
אכן באחד המחקרים (מחקר LIFE ) שכלל גם מדגם LBBB של 500 מטופלים למשך 5 שנים, שילוב LBBB ויתר לחץ דם היה כרוך בהכפלת הסיכון לאשפוזי CHF, יחסית ליתר לחץ דם בקבוצת ביקורת.
מטרת המחקר
לחקור הנחה ש LV עם הפרעת הולכה של LBBB , בעל רגישות יתר לעלית העומס עליו (כ afterload מוגבר), העלול להחמיר יותר את תפקודו, מאשר אותו עומס המופעל על LV עם הולכה תקינה.
שיטות:
נבחרו 11 מטופלים אמבולטוריים אסימפטומטיים עם ממצא מקרי של LBBB ללא מחלת לב וקבוצת ביקורת מותאמת- גיל. בעזרת אקו קרדיוגרפיה הוערך תפקוד סיסטולי של LV לפי 2 מדדים:
- מקטע פליטה LVEF,
- עיבור אורכי גלובלי GLS ,
בעת העלאת העומס על LV (כ afterload ) המושג על ידי העלאת לחץ הדם בעזרת שילוב:
- חליפת לחץ פניאומטית על גפיים ו
- מאמץ לפיתת אגרופים hand grip.
מדד העבודה של כל סגמנט שריר regional myocardial work הוערך על פי עקומות לחץ-עיבור LV (כ (LV pressure- strain analysis.
כדי להתעמק בהבנת מנגנון התגובה של LV עם LBBB להעלאת afterload, ולקבל ערכים מדויקים המודינמיים ישירים, ודומים לפרמטרים הלא פולשניים במטופלים, השתמשו גם במודל חיה, שכלל 8 כלבים מורדמים.
נמדדו תחילה פרמטרים לאחר העלאת afterload ישירות, בעזרת constriction band וחסימה חלקית של האאורטה, ובהמשך גם לאחר גרימת LBBB.
הפרמטרים שנמדדו כללו:
- מדידות המודינמיות של לחץ תוך חללי הלב בעזרת צנתרים מצוידים בקצה עם מיקרו מנומטר,
- מדידות שינוי אורך הסגמנטים של דפנות חדר שמאל בעזרת מיקרו קריסטלים מושתלים בהם, (מדדים של שינוי אורך ישיר אמתי בעת כיווץ הסגמנט המקביל לעיבור יחסי הנמדד במטופלים בעזרת האקו),
- להם הוצמדו אלקטרודות ביפולריות לרישום אלקטרומיוגרם לתזמון מדויק של מחזורי סיטולה\דיאסטולה,
מדד העבודה של כל סגמנט שריר regional myocardial work הוערך בעזרת בנית עקומות לחץ-אורך (כ pressure-dimension loop).