מתן amiodarone יחד עם חסם ביתא מונע שוק ICD (ה-JAMA)

על-פי דיווח שפורסם לאחרונה, מתן טיפול באמצעות amiodarone וחסם ביתא עשוי למנוע שוק כואב, המתרחש בחולים שלהם הוחדרו שתלי cardioverter defibrillators (או ICDs).

טיפול באמצעות ICD הינו טיפול מציל חיים באנשים המצויים בסיכון ללקות בדום לב, אך השוק איננו נעים. אחד החוקרים, ד”ר Connolly, מסביר כי התחושה דמויה לבעיטה בחזה החולים.

הוא מציין כי למרות התכונות נוגדות הטכיקרדיה של ה-ICDs, שיכולות למנוע את השוק, עדיין מתרחשים מקרים שבהם הוא מתרחש, וחולים אלה מטופלים לרוב גם באמצעות חסמי ביתא.

במחקר הנוכחי בדקו החוקרים את התרחשותם של מקרי שוק ICD בקרב 412 חולים שחולקו באקראי לקבלת amiodarone עם חסם ביתא (metoprolol, carvedilol או bisoprolol), לקבלת sotalol בלבד, או לקבלת חסם ביתא בלבד, במהלך שנה. בכל החולים נמצא ICD בעל פעילות נוגדת טכיקרדיה.

ד”ר Connolly מסביר כי התרופות הללו משמשות להתוויות אלה, אך מעולם לא נחקר השימוש המערכתי בהן באופן מעמיק.

הטיפול ב-amiodarone עם חסם ביתא, ובמידה פחותה גם הטיפול באמצעות sotalol, הפחיתו את הסיכון להתרחשות שוק, ביחס למתן חסם ביתא בלבד.

השיעורים השנתיים המצטברים של חולים שחוו שוק ICD במתן טיפולים אלה עומדים על ערכים של 10.3%, 24.3%, ו-38.5%, בהתאמה. שיעור מקרי השוק שהוגדרו inappropriate עמדו על ערכים של 3.3%, 9.4%, ו-15.4%, בהתאמה.

מתן amiodarone עם חסם ביתא עשוי להפחית את הסיכון לשוק בשיעורים של 73% ו-57%, בהשוואה למתן חסמי ביתא בלבד או מתן sotalol, בהתאמה (ערך p < 0.05 בשני המקרים). הבדל נמצא גם לטובת מתן sotalol על-פני מתן חסמי ביתא בלבד, ומתן חסמי ביתא בלבד לא העלה יתרון מובהק סטטיסטית.

תופעות לוואי במערכת הנשימה ובבלוטת התריס, כמו גם ברדיקרדיה סימפטומטית, היו שכיחים יותר במתן amiodarone יחד עם חסם ביתא, בהשוואה למתן הטיפולים האחרים. שיעורי הפסקת הטיפולים בתרופות נעו בין 5.3% במתן חסמי ביתא בלבד ל-18.2% במתן amiodarone ול-23.5% במתן sotalol.

ד”ר Connolly מסביר כי הממצאים תומכים בשימוש ב-amiodarone יחד עם חסם ביתא למניעת שוק בחולים בעלי ICD. אולם, הוא מדגיש כי בכל החולים במחקר הנוכחי הוחלט להשתמש ב-ICD כמניעה שניונית של הפרעות קצב חדריות; ולכן לא ברור האם הממצאים תקפים גם עבור חולים בהם ה-ICD משמש כמניעה ראשונית.

במאמר מערכת מצורף, נכתב כי רוב החולים בעלי ה-ICD מטופלים באמצעות חסמי ביתא בלבד ואינם חווים שוק, ולכן ניתן להמנע משימוש בתרופות נוגדות הפרעות קצב בחולים אלה. הוא מסביר כי לתרופות אלה תופעות לוואי נוספות ומציין כי ההחלטה להוסיף amiodarone או sotalol צריכה להתבסס על בסיס אינדיווידואלי בחולים.

לידיעה במדסקייפ

JAMA 2006;295:165-171,211-213.

הערת מערכת: מעניין לציין שמחקר שפורסם ב-NEJM לפני כשנה (מחקר ה-SCD-HeFT ) עליו דיווחנו כאן מצא כי לאמיודורון לא הייתה כל השפעה בהשוואה לפלציבו מבחינת שיעורי תמותה. אמנם מדובר בקבוצת חולים שונה (במחקר ב-NEJM המשתתפים היו עם אי ספיקת לב בדרגות שונות), וגם נקודת הקצה שנבדקה במחקר זה היא שונה, אך עדיין הפוטנטיות של אמיודרון עם חוסמי הביתא בהפחתת הצורך בשוקים בהחלט “מפתיעה” לטובה. קישור לידיעה
<!–


–>

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה