פנימית

האם רמות גבוהות של הומוציסטאין מעלות הסיכון לאוסטיאופורוזיס בקרב נשים בגיל המעבר ? (Arch Intern Med)

רמת סה”כ הומוציסטאין בפלסמה הינה גורם סיכון בלתי תלוי לרמה נמוכה של צפיפות עצם (BMD ) בין נשים, אך לא בגברים, כך מדווחים חוקרים אירופאים בגיליון ינואר של ה-Archives of Internal Medicine .

החוקרת הראשית, ד”ר קלרה ג’סדל, מאונ’ ברגן בנורבגיה, אמרה בראיון לרויטרס, שהמימצאים תומכים בעדויות לפיהן להומוציסטאין תפקיד חשוב בבריאות העצם. היא מוסיפה אף שבעיית האוסטיאופורוזיס הפכה להיות מרכזית מבחינת בריאות הציבור, במקביל לעלייה בתוחלת החיים הארוכה יותר. לכן, אם הקשר, על אף היותו מוגבל, שנמצא במחקר זה  בין רמות גבוהות של הומוציסטאין לרמות נמוכות של BMD הוא קשר סיבתי, אזי יש לכך משמעות טיפולית ובריאותית רבה, שכן  העובדה היא שניתן בקלות יחסית להפחית רמות הומוציסטאין ע”י צריכה של חומצה פולית וויטמיני B נוספים. 

המחקר עשה שימוש בנתוני אוכלוסיה של למעלה מ-5,300 נשים וגברים בגיל העמידה, כאשר  ניתוח של רמות הומוציסטאין בהשוואה לרמות BMD מצא קשר הפוך אצל נשים, אך לא אצל גברים. נמצא יחס OR – יחס סיכון – ל-BMD נמוך של 1.96 בקרב נשים שרמות ההומוציסטאין שלהן היו מעל 15 מיקרומולס/ליטר, בהשוואה לנשים עם רמות הומוציסטאין של מתחת ל-9 מיקרומולס/ליטר.

נמצא גם שההומוציסטאין היה גורם חיזוי לאוסטיאופורוזיס גם לאחר התאמות מרובות משתנים כמו עישון, פעילות גופנית, קריאטינין, צריכת ויטמין D וסידן, ושימוש באסטרוגן.

החוקרים מסכמים שרמות גבוהות של הומוציסטאין עלולות להוות גורם סיכון (הניתן לתיקון !)לאוסטיאופורוזיס בקרב נשים בגיל המעבר. הם מציעים לערוך מחקרים אקראיים שיבדקו אם צריכת ויטמין B משפיעה על שיפור רמות ה-BMD והפחתת הסיכון לשברים.

לדיווח במדסקייפ

Arch Intern Med 2006;166:88-94.

הערת המערכת: להפחתת ההומציסטאין עשויות כידוע להיות גם תועלות נוספות כמו הורדת הסיכון לשבץ ואירועים קרדיאלים. לאחרונה התעוררו אמנם שאלות לגבי יעילות האסטרטגיה של הפחתת הומוציסטאין בהקשר הקרדיאלי, אך לאור הזמינות, העלות הנמוכה, והסיכון הנמוך אם בכלל לתופעות לואי שליליות, נראה שלאסטרטגיה של הורדת הומוציסטאין בקבוצות סיכון לאירועים מוחיים, אירועים קרדיווסקולרים ואוסטיאופורוזיס יש בהחלט רציונל לא מבוטל. כדאי לזכור שקיימים לא מעט מחקרים, סקירות ומטה-אנליזות (כפי זו שפורסמה אצלנו בג’ורנאל קלאב במסגרת הצגה של מאמר סקירה נרחב מה-JAMA מ-2003) נמצאו עדויות לתועלת שבהפחתת רמות ההומוציסטאין על הורדת הסיכון לטרשת עורקים ומחלות נלוות.

<!–


–>

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה