פנימית

קפאין גורם לירידה בזרימת הדם לשריר הלב בזמן מאמץ גופני (American College of Cardiology)

במחקר שנעשה באנשים בריאים התברר, שצריכת שתי כוסות קפה לפני ביצוע מאמץ גופני גורם לירידה ביכולת להזרים דם לשריר הלב. האפקט היה דרמטי יותר, כאשר המתנדבים הושמו בתא לחץ המחקה שהייה בתנאי גובה משמעותי מעל פני הקרקע.

המחקר כלל 18 צעירים בריאים שנטו לשתות קפה באופן שגרתי. המתנדבים לא שתו קפה במשך 36 שעות לפני התחלת הניסוי. ב-  10 משתתפים בוצע מבחן מאמץ, ואילו 8 הנותרים הוכנסו לתא לחץ המחקה שהייה בגובה רב מעל פני הקרקע. שהייה בגובה  ( 4500 מטרים) מחקים מחלה קורונרית לבבית, הגורמת לירידה באספקת הדם ללב.

נעשתה  סריקת PET שבחנה את זרימת הדם ללב ב- 18 משתתפים לפני ביצוע הניסוי.

בשתי הקבוצות, כל משתתף בלע 200 מ”ג קפאין ששווה ערך לשתיית שתי כוסות קפה.

נבדקו זרימות הדם לליבם של המשתתפים 50 דקות לאחר נטילת הקפאין.

נמצא, שהקפאין אינו משפיע על כלי הדם בשריר הלב כאשר המתנדבים היו במצב של מנוחה. עם זאת, זרימות הדם ללב שנבדקו מייד לאחר האימון היו באופן משמעותי יותר נמוכות לאחר שהמשתתפים נטלו טבליות קפאין. בקבוצה המתעמלת שארית הזרימה לשריר הלב ירדה ב- 22%. האפקט היה מוגבר עוד יותר בקבוצת תא הלחץ –  נצפתה ירידה של 39% בשארית הזרימה.

בד”כ, זרימת דם לשריר הלב עולה בתגובה למאמץ. החוקרים מצאו שקפאין גורם לחוסר

התאמה בין דרישת החמצן המתגברת בזמן מאמץ גופני לבין זרימת הדם בשריר הלב

אחת מההשערות של החוקרים להבנת הפתוגנזה של התהליך היתה שקפאין חוסם קולטנים מסויימים בדפנות כלי הדם, ומפריע לסיגנלים חשובים לעבור. למשל, חומר בשם “אדנוזין”, שתפקידו להרחיב כלי דם בתגובה לדרישות מוגברות של אספקת דם לשריר הלב בזמן מאמץ גופני.


הממצאים אולי אינם כה משמעותיים קלינית במתנדבים הצעירים, אך הם יכולים להיות כאלה אם מדובר בחולים עם מחלהכלילית בלב,ששותים קפה לפני פעילות גופנית או בזמן שהייה בגבהים.

על כן, מסכמים החוקרים וכותבים, שבשריר הלב קפאין אינו משמש בתור ממריץ, אבל אולי בכלי הדם במוח הוא כן מעורר וממריץ. בגלל ההשפעה המוחית, ישנה הרגשה סובייקטיבית של המתעמל שהוא משפר את ביצועיו הגופניים. אין המלצה שמתעמל ישתה קפאין לפני אימון, קל וחומר, אולי תהיה המלצה בעתיד אף להמנע מכך (במיוחד בסובלים ממחלת לב קורונרית).

החוקרים מציינים, שהמחקר נעשה על מתנדבים בריאים ויש לבצע מחקרים דומים נוספים בחולים עם מחלת לב קורונרית.

SOURCE: American College of Cardiology

קישור לכתבה

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה