האם תוספי שמן דגים בטוחים יותר מאכילת דגים? (Arch Pathol Lab Med.)

ממחקר חדש עולה כי תוספי שמן דגים בטוחים יותר מאכילת דגים, לפחות בכל הנוגע לזיהומים טוקסים. צריכת דגים, העשירים בחומצות שומן אומגה-3, מומלצת ע”י AHA להקטנת הסיכון למחלת עורקים קורונרית. עם זאת, בדגים יש גם רעלנים סביבתיים דוגמאת כספית, polychlorinated biphenyls (PCB), וחומרי הדברה (OC Organochlorine), שעלולים לסתור את היתרונות הקרדיווסקולרים של אכילת דגים.

מבדיקת OC של תכולת שמן דגים מסחרי עולה כי רמות PCB ו-OC היו נמוכות מהרמות הניתנות לזיהוי. תוספי שמן דגים טובים יותר לבריאות מאשר צריכת דגים עשירים ב-OC. שמן דגים כולל את היתרונות של חומצות שומן אומגה 3, ללא החסרונות והסיכון לרעילות. בנוסף, תוספי שמן דגים טובים למגוון מחלות, כולל הפרעות ביפולריות ודיכאון.

החוקרים מציינים כי 1.2 בליון פאונד מה-PCB שיוצרו בארה”ב לפני 1976, הגיעו לנחלים, נהרות ואוקינוסים, שם הצטברו בקרקעית והזינו דגים, שעלו בשרשרת המזון (0.6-20 parts per million (ppm) בדגים אכילים, גבוה בשרשרת המזון). בשנת 1984, FDA הורידו את הגבול ל-2.0ppm לדגים אכילים.

באופן דומה, OC התפזרו באויר, במים ובאדמה כאשר רוססו על יבול ויערות והתרכזו ביותר מפי 1000 בדגים ויונקים ימיים. חומרי הדברה אלו, כולל DDT, נאסרו לשימוש בשנת 1973 בשל המאפיינים הנוירוטוקסיים שלהם.

למרות שהומלץ על צריכת 200-400 גרם שמן דגים בשבוע, בכדי למנוע מחלות קרדיווסקולריות, אכילת דגים מעלה בעיות אפשריות, בעיקר בילדים ונשים הרות.

החוקרים מעריכים כי בהשוואה לתוספי שמן דגים, אכילת דגים מנהרות גדולים, חושפת את האדם בסדר גודל של פי 70 ל-PCB ופי 120 ל-OC.

לסיכום, מהנתונים בכל הנוגע ל-OC עולה כי תוספי שמן דגים עשויים להיות עדיפים על אכילת דגים כהנחיה תזונתית לאוכלוסיה הכללית, וכמקור תרפואיטי של חומצות שומן אומגה-3 בחולים עם מחלות קרדיווסקולריות ודיכאון.

Arch Pathol Lab Med. 2005;129:74-77

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה