פנימית

חשיפה משולבת לשמש ולמיטות שיזוף מכפילה את הסיכון לסרטן עור (JAMA Dermatology)

באדיבות האגודה למלחמה בסרטן

בשנים האחרונות התגברו האזהרות לגבי שיזוף העור באמצעות מיטת שיזוף, ובשנת 2014 אף קבע משרד הבריאות כי השימוש במיטות אלה גורם לסרטן באופן ודאי.

בימים אלו, כשעונת החורף החלה, רבים חוזרים לפקוד את מכוני השיזוף השונים, חרף האזהרות, וזאת בעקבות מיעוט שעות השמש ביום.

לאחרונה התפרסם מחקר חדש, שהוצג ע”י מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן, המחזק את החשש: במחקר, שהתפרסם באוקטובר 2019 בכתב העת JAMA Dermatologyבדקו חוקרים מאוניברסיטאות בנורבגיה, אנגליה ואוסטרליה את הקשר בין השימוש במיטות שיזוף ובין סוג סרטן העור השני בשכיחותו: קרצינומהשל תאי קשקש SCC)).

לצורכי המחקר עקבו החוקרים אחרי 159,419 נשים נורבגיות בריאות בגיל ממוצע של ,49.9 שגויסו למחקר בשנת 1991 למשך 16.5 שנים בממוצע.

במסגרת המחקר מילאו הנשים שאלונים מדי 7-5 שנים, ונשאלו על אופי השימוש במיטות שיזוף (תדירות, משך הזמן וגיל תחילת השימוש), על חופשות באזורים שטופי שמש, וכן על מאפיינים גופניים (צבע עור ועיניים, נטייה לנמשים ולכוויות שמש), רמת השכלה וכדומה.

במהלך המעקב, נתגלו 597 מקרי סרטן עור מסוג SCC בגיל אבחון ממוצע של 66.4. על סמך נתונים אלו יצרו החוקרים מודל לניבוי הסיכון להתפתחות סרטן עור, וקבעו חמישה משתנים לחשיפה למיטות שיזוף:


  • שימוש אי פעם (כן/לא)

  • שימוש בהווה (כן/לא)

  • משך השימוש (אף פעם, 10-1 שנים או למעלה מ-10 שנים)

  • גיל בעת תחילת השימוש

  • מספר מצטבר של סך השימושים (אי שימוש: 0, שימוש מועט: 38-1 פעמים, שימוש בינוני: 239-39 פעמים, ושימוש רב: 240 פעמים ומעלה).

מניתוח הנתונים עלו המסקנות הבאות:


  • הסיכון לסרטן עור מסוג SCC בקרב נשים שהשתמשו אי פעם במיטות שיזוף, לעומת נשים שמעולם לא השתמשו בהן היה גבוה באופן משמעותי – 43%.

  • שימוש בהווה לעומת שימוש בעבר היה כרוך בסיכון של 27%.

  • הסיכון של נשים שעשו שימוש רב (מעל 240 פעמים) במיטות שיזוף היה גבוה ב-83% לעומת הסיכון של נשים שלא השתמשו בהן כלל. משך השימוש במיטות שיזוף השפיע באופן דומה על הסיכון לסרטן עור מסוג SCC: לעומת אי-שימוש כלל, שימוש של עד 10 שנים היה כרוך בעלייה של 41% בסיכון, ושימוש של למעלה מ-10 שנים היה כרוך בעלייה של 43% בסיכון.

  • נשים שהתחילו להשתמש במיטות שיזוף מתחת לגיל 30 היו בסיכון גבוה ב-51% לעומת נשים שלא השתמשו בהן כלל, ובסיכון גבוה ב-36% מנשים שהתחילו לאחר גיל 30.

  • סיכון גבוה באופן משמעותי של פי 2.4 לחלות בסרטן עור מסוג SCC, נרשם כתוצאה מחשיפה מצטברת הן לשמש והן למיטות שיזוף.

לסיכום, ממצאי המחקר מדגימים קשר תלוי מינון בין השימוש במיטות שיזוף ובין הסיכון לפתח סרטן עור מסוג SCC. החוקרים מציינים כי הסיכון של חשיפה מצטברת למיטות שיזוף אינו מושפע ממשך השימוש (בשנים) או גיל התחלת השימוש בהן.

לדברי דנה פרוסט, מקדמת הבריאות של האגודה למלחמה בסרטן: “מדובר בעוד הוכחה לכך ששימוש במיטות ותאי שיזוף מסוכן כמו חשיפה בלתי מבוקרת לאור השמש. חשיפת יתר לקרינה האולטרה סגולה הנפלטת ממיטות השיזוף עלולה לגרום לפגיעה בעיניים או בראייה, לפריחה, להתקמטות מוקדמת של העור, לריבוי כתמים על העור ונגעים קדם סרטניים, ולסיכון ממשי לחלות בסרטן העור ובמלנומה”.

סרטון לשימוש חופשי באדיבות האגודה למלחמה בסרטן:

https://www.youtube.com/watch?v=FG3vNFohhSY

למידע נוסף על הסכנות שבשימוש במיטות שיזוף היכנסו לאתר האגודה למלחמה בסרטן: http://bit.ly/2sc1DlU

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אין תועלת בהשלמת מבחן מאמץ לכל חולה בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית (J Am Coll Cardiol)

    אין תועלת בהשלמת מבחן מאמץ לכל חולה בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית (J Am Coll Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על נתונים חדשים ממחקר POST-PCI מהם עולה כי אין תועלת קלינית להשלמה גורפת של מבחן מאמץ בחולים בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית, בהשוואה למעקב קליני בלבד. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גישת המעקב האופטימאלית לאחר התערבות כלילית מילעורית בחולים בסיכון גבוה […]

  • גיל מתקדם מלווה בסיכון מוגבר למלנומה ראשונית נוספת (JAMA Dermatol)

    גיל מתקדם מלווה בסיכון מוגבר למלנומה ראשונית נוספת (JAMA Dermatol)

    מתוצאות מחקר עוקבה ארצי מנורבגיה עולה כי גיל מתקדם ומין זכר מלווים בסיכון מוגבר להתפתחות מלנומה פולשנית ראשונית נוספת, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין נתונים מהימנים אודות הסיכון של חולים למלנומה פולשנית ראשונית נוספת לאורך הזמן. הם התבססו על נתונים ממאגר רישום הסרטן בנורבגיה והשלימו […]

  • האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    הגדלת צריכת וויטמין E, הן דרך התזונה והן באמצעות תוספים, עשויה לסייע במניעת התפתחות מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית (Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease, או MASLD), בפרט במבוגרים עם היפרליפידמיה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת כבד סטאטוטית על-רקע הפרעה מטבולית (בשמה הקודם, מחלת כבד […]

  • האם בילידי אוקטובר סיכון מופחת לשפעת? (BMJ)

    האם בילידי אוקטובר סיכון מופחת לשפעת? (BMJ)

    בילדים קטנים שנולדו במהלך חודש אוקטובר סיכון מופחת להדבקה בשפעת כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת BMJ. החוקרים כותבים כי הסיבה לכך נעוצה ככל הנראה בעובדה שילדים נוטים לקבל חיסונים בביקורים סדירים בחודש בו הם נולדו וחודש אוקטובר הינה תקופה מצוינת לקבל את החיסון כנגד שפעת. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים ממאגר הנתונים MarketScan […]

  • עליה חוזרת במקרי דלקת ריאות מהלכת לאחר הירידה במקרים במהלך מגפת הקורונה (MMWR)

    עליה חוזרת במקרי דלקת ריאות מהלכת לאחר הירידה במקרים במהלך מגפת הקורונה (MMWR)

    מנתונים חדשים מארצות הברית שפורסמו ב-Morbidity and Mortality Weekly Report עולה כי בעונת 2023-2024 נרשמה עליה חוזרת בשיעור מקרי זיהום נשימתי משנית ל-Mycoplasma pneumoniae בארצות הברית, זאת לאחר ירידה בשיעור המקרים במהלך מגפת הקורונה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Mycoplasma pneumoniae כולל תסמינים נשימתיים קלים, כאשר המצב הקליני לעיתים מכונה דלקת ריאות מהלכת (Walking Pneumoniae). […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה