נאונטולוגיה

נתונים חדשים אודות מערכת ניטור סוכר רציף להערכת גליקוזוריה בפגים (Neonatology) והערת עורך מדור נאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

ביילודים בעלי משקל לידה נמוך מאוד ישנה חשיבות רבה לאיזון זהיר של משק הסוכר בדם ולצורך כך נהוג לנטר את רמות הסוכר בדם ובשתן באוכלוסייה זו. עם זאת, עד כה לא נערכו מחקרים להערכת מדדים אלו באוכלוסייה זו. כעת, במאמר שפורסם במהלך חודש מאי בכתב העת Neonatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש שהתבסס על מד סוכר רציף, מהן עולה כי העדר עדות לגליקוזוריה הינה סמן מהימן לשלילת היפרגליקמיה; מנגד, בנוכחות גליקוזוריה יש מקום להשלמת בדיקת סוכר בדם.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להתבסס על מד סוכר רציף במטרה לבחון את הקורלציה בין ריכוז סוכר בנוזל אינטרסטיציאלי, סוכר בשתן ותפוקת שתן בקרב יילודים במשקל לידה נמוך מאוד.

מדובר במחקר פרוספקטיבי, חד-מרכזי, שכלל 74 יילודים במשקל לידה נמוך מאוד (משקל ממוצע של 1,066 גרם). מד סוכר רציף של חברת מדטרוניק (Guardian Real-Time) שימש למדידת הסוכר. תפוקת השתן חושבה במרווחים של ארבע שעות.

החוקרים מדווחים כי מד הסוכר הרציף סיפק 102,334 מדידות סוכר. במהלך המחקר נערכה בדיקת סוכר ב-2,684 דגימות שתן, מהן 92.06% היו שליליות. בדגימות דם ממטופלים ללא עדות לגליקוזוריה תועדו רמות סוכר בטווח התקין (חציון של 103 מ”ג/ד”ל). חציון ריכוז הסוכר בדם בדגימות לפי עליה בקטגוריית גליקוזוריה, 1+, 2+, 3+ ו-4+, עמד על 152 מ”ג/ד”ל, 181 מ”ג/ד”ל, 214 מ”ג/ד”ל ו-222 מ”ג/ד”ל, בהתאמה.

החוקרים מדווחים על קורלציה מתונה בין ריכוז סוכר בנוזל אינטרסטיציאלי ובין תפוקת השתן בקטגוריות גליקוזוריה 1+ ומעלה. תפוקת השתן הייתה קטנה יותר משמעותית בהעדר גליקוזוריה (p<0.05) ופוליאוריה תועדה רק באלו עם גליקוזוריה של 4+.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ביילודים במשקל לידה נמוך מאוד סף הפרשת סוכר בשתן נע בין 150-180 מ”ג/ד”ל, כאשר העדר עדות לגליקוזוריה הינה סמן מהימן לשלילת היפרגליקמיה; מנגד, בנוכחות גליקוזוריה של 1+ ומעלה יש מקום להשלמת בדיקת סוכר בדם.

Neonatology 2018 May 2, 114 (1): 87-92

הערות עורך מדור נאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

בשנים האחרונות נראה כי לניטור רציף של רמות הסוכר בדם (בדומה לניטור רציף של רוויון ההמוגלובין ומשק החמצן) יש תפקיד חשוב באיזון משק הסוכר של ילודים ופגים). לאחרונה מתרבות העבודות על השימוש הקליני והיעילות של ניטור רציף של רמות הסוכר בדם של ילודים ופגים קטנים כמו עבודתם של Calderisi et al. שפורסמה ב-Pediatrics   בשנת 2017.

בעבודה זו, החוקרים הלכו צעד אחד נוסף ומצאו כי ניטור של רמת הסוכר בשתן מנבאת את רמת הסוכר בדם בצורה טובה בפגים קטנים מאד. ניטור הגליקוזוריה, בעיקר בילודים עם חשד להיפרגליקמיה הינו יעיל ביותר. לכן, בילדים כאלה ניתן לקחת רמת סוכר בדם רק אם ישנה הפרשה משמעותית של סוכר בשתן. דבר זה יחסוך דקירות וסבל מן הפגים הקטנים. עם זאת, יש לזכור כי ניטור הסוכר בשתן לא יכול לגלות מצבים של היפוגליקמיה, בהם בדר”כ לא תהיה הפרשה של סוכר בשתן.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה