נאונטולוגיה

ההשפעה של אבחנת BPD על התפתחות קוגניטיבית ואיכות החיים בילדים בגיל עשר שנים שנולדו פגים (Pediatrics) והערות עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי

פג

במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, בו ביקשו להשוות את איכות החיים וכן את ההתפתחות של כישורים נוירו-קוגניטיביים, כישורי שפה, תפקוד ניהולי, הישגים לימודיים ותוצאות נוירולוגיות והתנהגותיות בגיל עשר שנים, בילדים שנולדו לפני המועד ופיתחו BPD (Bronchopulmonary Dysplasia), בהשוואה לילדים שלא פיתחו BPD. מהתוצאות עלה כי בגיל עשר שנים, בקרב אלו שנולדו פגים ואובחנו עם BPD תועד סיכון מוגבר להפרעות בתפקוד קוגניטיבי, שפתי וניהולי, לצד הישגים פחות טובים בלימודים, חסרים בכישורים חברתיים ומדדי איכות חיים בריאותית נמוכה יותר.

מחקר Extremely Low Gestational Age Newborns כלל 863 ילדים שנולדו בשלב מוקדם מאוד, עם נתונים זמינים אודות אבחנת BPD טרם השחרור, אשר השלימו הערכת רמת אינטליגנציה בגיל עשר שנים. החוקרים בחנו את הקשר בין אבחנת BPD ובין כל תפקוד קוגניטיבי (מדד Differential Ability Scales II), תפקוד ניהולי (מדד NEuroPSYchological Assessment II), הישגים אקדמיים (Wechsler Individual Achievement Test-III ו-Oral and Written Language Scales), כמו גם הפרעות בתפקוד חברתי (מדד Social Responsiveness Scale). ניתוח סטטיסטי, שכלל תקנון לערפלנים אפשריים, שימש להערכת חוזק הקשר בין חומרת BPD ובין כל אחד מהתוצאים.

מדגם המחקר כלל 372 ילדים (43%) שהיו תלויים בחמצן בגיל 36 שבועות לאחר ההפריה, כאשר 78 נוספים (9%) היו גם תלויים בחמצן ובמנשם. מדדי IQ של שתי סטיות תקן ומעלה מהממוצע מהצפוי (כלומר, מדד Z-Score של 2- או נמוך יותר) תועדו בשכיחות גבוהה כפליים בקרב ילדים עם אבחנת BPD, בהשוואה לאלו שלא אובחנו עם BPD. בילדים עם BPD חמור תועדו באופן עקבי המדדים הנמוכים ביותר לפי DAS II, OWLS, Wechsler Individual Achievement Test-III, NEuroPSYchological Assessment II ו-Social Responsiveness Scale.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי פגות קיצונית עם אבחנה של BPD מלווה בירידה בהתפתחו קוגניטיבית ואיכות חיים בריאותית בילדים בגיל עשר שנים.

Pediatrics. 2018 Jun;141(6)

הערות עורך מדור נאונטולוגיה , ד”ר ברנרד ברזילי:

מחקר זה שופך אור על התפתחותם של הפגים בתחומים שונים בגיל 10 שנים. זהו מחקר עוקבה ארוך ביותר בעידן החדש של טיפול בסורפקטנט ובסטרואידים טרום הלידה. התוצאות במחקר אינן מעודדות ומרמזות על הקשר האפשרי בין BPD לבין פגיעה התפתחותית בעתיד. גם בקבוצת העוקבה של ברברה שמידט ממחקר ה-CAP נמצא שלהתפתחות BPD יש השפעה על פגיעה התפתחותית עתידית. כך שנראה כי ישנה חשיבות למקד את המאמץ במניעת BPD בפגים הקטנים כדי למנוע התפתחות של פגיעה נוירולוגית בלתי הפיכה מאוחר יותר.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה