נאונטולוגיה

השוואת היעילות והבטיחות של מתאדון לעומת מורפין בטיפול בתסמונת גמילה מסמים ביילודים (JAMA Pediatr) והערת עורך נאונטולוגיה ד”ר ברזילי

במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Pediatrics מדווחים חוקרים מארצות הברית על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בהשוואה למורפין, טיפול במתאדון לווה בתוצאות טובות יותר בטווח הקצר ביילודים עם תסמונת גמילה מסמים (Neonatal Abstinence Syndrome).

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להשוות את היעילות והבטיחות של מתאדון ומורפין בטיפול בתסמונת גמילה מסמים ביילודים. הם השלימו מחקר אקראי, כפל-סמיות, שכלל יילודים שנולדו במועד בשמונה יחידות טיפול ביילודים בארצות הברית, לאימהות שטופלו ב-Buprenorphine, מתאדון או אופיואידים להקלה על כאבים במהלך ההיריון. מדגם המחקר כלל 117 יילודים, אשר חולקו באקראי לטיפול במתאדון או מורפין בין 9 בפברואר, 2014 ועד 6 במרץ, 2017. אימהות שסירבו להקצאה האקראית יכלו לתת הסכמה לאיסוף נתונים וטיפול מוסדי סטנדרטי.

תוצא הסיום העיקרי היה משך האשפוז. תוצאי הסיום המשניים כללו את משך האשפוז משנית לתסמונת גמילה מסמים ביילודים ומשך הטיפול התרופתי.

החוקרים מדווחים כי 183 אימהות נתנו הסכמתן לכלול את ילדיהן במחקר; 117 יילודים נדרשו לטיפול. מאחר והורה אחד הסיר את הסכמתו, ניתוח הנתונים כלל 116 יילודים (גיל היריון ממוצע של 39.1 שבועות; משקל לידה ממוצע של 3,157 גרם). נתונים דמוגרפיים וגורמי סיכון היו דומים, למעט חשיפה רבה יותר לעישון סיגריות בקרב יילודים שטופלו במתאדון.

לאחר תקנון לאתר המחקר ולסוג האופיואידים בו השתמשה האם, טיפול במתאדון לווה בירידה של 14% במספר ימי האשפוז (מספר ימים יחסי, 0.86), המקביל להבדל של 2.9 ימים; ירידה של 14% במשך האשפוז המיוחד לתסמונת גמילה מסמים ביילודים (מספר ימים יחסי, 0.86), המקביל להבדל של 2.7 ימים; וירידה של 16% במשך הטיפול התרופתי (מספר ימים יחסי, 0.84), המקביל להבדל של 2.3 ימים.

הטיפול במתאדון לווה עוד בחציון משך אשפוז נמוך יותר (16 לעומת 20 ימים), משך אשפוז מיוחס לתסמונת גמילה מסמים ביילודים (16 לעומת 19 ימים) ומשך טיפול תרופתי (11.5 לעומת 15 ימים). בקרב היילודים במחקר תועדו תוצאות טובות יותר בטווח הקצר, בהשוואה ל-170 היילודים שלא חולקו באקראי וטופלו במורפין בהתאם לפרוטוקול המוסדי.

החוקרים כותבים כי בימים אלו נערכים מחקרים להערכת התוצאות ארוכות הטווח של הטיפול במתאדון בחולים אלו.

JAMA Pediatr. 2018 Jun 18

לידיעה ב-PubMed

הערות עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

במשך זמן רב אנו מתלבטים מהו הטיפול הנכון יותר בתסמונת גמילה של ילודים לאימהות מכורות לאופיאטים. שתי התרופות העיקריות הנמצאות בשימוש בטיפול בתסמונת גמילה הן מורפין ומתאדון. המורפין הוא בעל משך זמן מחצית חיים קצר לעומת המתאדון. המקומות שהעדיפו טיפול במורפין שמו דגש יותר על שינויי מינון תכופים יותר והתאמת המינון באופן רציף לתופעות המופיעות אצל הילוד, לעומת זאת אלו שמטפלים במתאדון נהנים מן העובדה שלרב אפשר להסתפק מבמתן מתאדון לעיתים פחות תכופות ולכן גם התאמות המינון תעשינה באופן נדיר יותר. נכון הדבר שישנה חשיבות לקיצור משך הטיפול בתסמונת הגמילה בילודים אלו אולם החשיבות הגדולה יותר צריכה להינתן לתוצאות ארוכות הטווח של הטיפולים השונים. אני סבור שעד שהתוצאות לטווח ארוך לא תתגלנה אין צורך ולשנות את הטיפול הנהוג במוסדכם מאחר ובכל מקום מטפלים טוב יותר עם התרופה המוכרת לעומת התרופה שלא.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים עם בקע מפשעתי, השלמת תיקון בקרע לאחר השחרור מיחידת טיפול נמרץ ביילודים הובילה לשיעור נמוך יותר של אירועים חריגים, בהשוואה לפרוצדורות שבוצעו לפני השחרור מבית החולים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    בקרב אלו הצורכים אלכוהול בכמות רבה, הפחתת צריכת אלכוהול להיקף קל עד מתון מלווה בירידה של 23% בסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים, כך עולה ממחקר עוקבה גדול שתוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 21,011 מבוגרים ממאגר Korean National Health Insurance Service-Health Screening Database עם צריכת אלכוהול רבה בתחילת הדרך (90.39% […]

  • חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת (NEJM)

    חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת (NEJM)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש בו הגיוס למחקר בשלב מוקדם בשל סוגיות הנוגעות לבטיחות ההתערבות, כאשר חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein אמנם הפחית סיכון לסיבוכים משנית למחלה בדרכי נשימה תחתונות על-רקע RSV, אך לווה בעליה בסיכון ללידה מוקדמת. ד”ר ברנרד ברזילי, עורך מדור ניאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו

  • בדיקות סקר לעליה מאוחרת ברמות TSH והיפותירואידיזם מולד לא-טיפוסי בפגים עם משקל לידה נמוך מאוד (J Pediatr)

    בדיקות סקר לעליה מאוחרת ברמות TSH והיפותירואידיזם מולד לא-טיפוסי בפגים עם משקל לידה נמוך מאוד (J Pediatr)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה שכיחות גבוהה של הפרעה בתפקודי התריס בפגים. ד"ר ברנרד ברזילי, עורך נאונטולוגיה, משתף את המחקר ומוסיף מהערותיו.

  • טיפול ב-Nirsevimab יעיל מאוד במניעת אשפוזים של תינוקות עקב RSV (מתוך MMWR)

    טיפול ב-Nirsevimab יעיל מאוד במניעת אשפוזים של תינוקות עקב RSV (מתוך MMWR)

    מנתונים חדשים שפורסמו ב-Morbidity and Mortality Weekly Report עולה כי הנוגדן החד-שבטי Nirsevimab הדגים יעילות של 90% במניעת אשפוז עקב זיהום בנגיף RSV (או Respiratory Syncytial Virus) בתינוקות. ממצאי המחקר תומכים בהמלצות הנוכחיות של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן התומכות במתן Nirsevimab ביילודים ותינוקות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי RSV הינו הגורם המוביל לאשפוז תינוקות בארצות […]

  • הבדלים בהצגת מסר אופטימי לעומת פסימי להורים לפגים (JAMA Network)

    הבדלים בהצגת מסר אופטימי לעומת פסימי להורים לפגים (JAMA Network)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בעת מסירת מידע פרוגנוסטי להורים לפגים אודות סיכון לסיבוכים, הורים לפגים שנולדו בשלב מוקדם מאוד עשויים להעדיף הצגת המסרים באופן אופטימי ולא פסימי. ד”ר ברנרד ברזילי, עורך מדור ניאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו

  • גורמים המנבאים לידת חי לאחר טיפול היסטרוסקופי בהידבקויות תוך-רחמיות (Fertil Steril)

    גורמים המנבאים לידת חי לאחר טיפול היסטרוסקופי בהידבקויות תוך-רחמיות (Fertil Steril)

    בנשים לאחר טיפול היסטרוסקופי בהידבקויות תוך-רחמיות (תסמונת Asherman Syndrome) שלושה גורמים עשויים לנבא את הסיכוי ללידת חי, כולל שיפור בדימום וסתי, עובי רירית רחם לאחר-ניתוח ועדות להידבקויות חוזרות בדרגה מינימאלית בבדיקת היסטרוסקופיה חוזרת, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Fertility & Sterility. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון גורמים בלתי-תלויים העשויים להשפיע על סיכויי לידת […]

  • טיפול שמרני בטוח לשלייה נעוצה (AJOG)

    טיפול שמרני בטוח לשלייה נעוצה (AJOG)

    שיעורי התחלואה האימהית בקרב נשים עם שלייה נעוצה היו דומים כשבוצע ניהול באסטרטגיות חלופיות לניתוח קיסרי, כך עולה ממחקר שפורסם ב-American Journal of Obstetrics and Gynecology.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה