נאונטולוגיה

ההשפעה של סוג ההזנה במקרים של פגות מוקדמת על הגדילה והמשקל בילדות (Neonatology) והערת עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי

הנקה מעודדת גדילה בריאה של יילודים שנולדו לאחר פחות מ-32 שבועות היריון (פגות מוקדמת), אך נדרשת תוספת תזונתית במטרה להבטיח גדילה מתקנת (Catch-Up Growth) והתפתחות המוח של היילודים. כעת, במאמר שפורסם בכתב העת Neonatology, מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ביילודים שניזונו מחלב אם לא-מועשר תועדה גדילה מתקנת איטית יותר, אך עד גיל שש שנים. עליה מהירה במשקל הייתה הבולטת ביותר זמן קצר לאחר שחרור היילודים, ובפרט באלו שניזונו מפורמולת פגים.

מטרת המחקר הייתה לבחון את ההשפעה של סוגי תזונה שונים לאחר שחרור היילודים על הגדילה עד גיל שש שנים של ילדים שנולדו לאחר פחות מ-32 שבועות היריון.

מדגם המחקר כלל 281 משתתפים שנולדו לאחר פחות מ-32 שבועות היריון (גיל היריון חציוני של 30 שבועות). כאשר היילודים ינקו בעת השחרור מבית החולים, הם חולקו באקראי לחלב אם לא-מועשר או חלב אם מועשר. במידה ולא ינקו בעת השחרור, הם קיבלו פורמולה של פגים. ההתערבות נמשכה עד גיל מתוקן של ארבעה חודשים. בגיל מתוקן של שש שנים, החוקרים בחנו את הגובה והמשקל של הילדים.

מדגם המחקר כלל 239 ילדים. הזנה על-בסיס חלב אם לא-מועשר, בהשוואה לפורמולת פגים וחלב אם מועשר, הובילה לגדילה מתקנת איטית אך ממושכת עד גיל שש שנים. בקרב משתתפים שנולדו קטנים לגיל ההיריון, בהשוואה לאלו שנולדו תואמים לגיל ההיריון, תועדה בשכיחות גבוהה יותר גידלה מתקנת רציפה עד גיל שש שנים (p=0.018). עליה מהירה במשקל (שינוי בממוצע סטיות התקן של מעל סטיית תקן אחת בתוך זמן קצר) הייתה בולטת יותר החל מגיל הריון של 34 שבועות ועד גיל מתוקן של חודשיים, ובפרט באלו שניזונו מפורמולת פגים (p=0.002 בהשוואה לחלב אם לא-מועשר, p=0.07 בהשוואה לחלב אם מועשר).

החוקרים מסכמים וכותבים כי גדילה מתקנת תועדה בעיקר לפני השחרור, ללא תלות בסוג ההזנה שניתנה לפגים. ביילודים שניזונו מחלב אם לא-מועשר תועדה גדילה מתקנת שהייתה איטית יותר, אך נמשכה עד גיל שש שנים. עליה מהירה במשקל הייתה הבולטת ביותר זמן קצר לאחר השחרור ובפרט באלו שניזונו מפורמולת פגים.

Neonatology. 2018 Jul 16;114(4):285-293

הערות עורך מדור נאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

בשנים האחרונות אנו נחשפים ליותר ויותר מחקרים המעידים על יתרונות חלב האם לפגים לעומת הפורמולות המיוחדות. נדיר למצוא מחקר שיימצא כי לפורמולה לפגים יתרון כלשהו על חלב האם. במחקר זה, תועדה עלייה מהירה יותר במשקל בקרב פגים שניזונו מפורמולה לעומת כאלה שניזונו מחלב אם בלבד. בתווך, נמצאה הקבוצה שניזונה מחלב אם מועשר. איני בטוח, אם כן, שגדילה מואצת במשקל רצוייה וטובה יותר מגדילה ממותנת יותר. בנוסף, לא נלקחו בחשבון היתרונות הנוספים של חלב אם על פורמולה. לפחות בקרב הפגים שהינם IUGR, הולכות ומתרבות העדויות (ממחקרים אחרים) כי catch-up מהיר מידי אינו רצוי, לידיעת כל האימהות ה”פולניות”.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה