נאונטולוגיה

השוואת Levetiracetam אל מול Phenobarbital בטיפול בפרכוסים ביילודים על-רקע תשניק (Epilepsy Behav) והערות עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

פרכוסים הן תופעה נפוצה בקרב יילודים שנולדו במועד עם תשניק (Hypoxic-Ischemic Encephalopathy) תחת היפותרמיה תרפואיטית. במאמר שפורסם בכתב העת Epilepsy & Behavior מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, שנועד להשוות את היעילות של Phenobarbital, אל מול Levetiracetam (קפרה ותחליפים גנריים) מהנתונים עלה כי Levetiracetam מהווה חלופה לטיפול ב-Phenobarbital בפרכוסים ביילודים על-רקע תשניק.

החוקרים זיהו באופן רטרוספקטיבי שכלל יילודים עם אבחנה של תשניק, אשר היו במעקב עם וידאו-אלקטרואנפצפלוגרם (VEEG או Video-Electroencephalogram) למשך היפתורמיה תרפויטית. לאחר זיהוי פרכוסים, היילודים טופלו ב-Phenobarbital או Levetiracetam לפי החלטת הרופא המטפל. החוקרים בחנו את הזמן עד להעדר פרכוסים כפונקציה של בחירת הטיפול האנטי-אפילפטי, עם תקנון לחומרת תשניק ותדירות פרכוס ראשוני.

החוקרים זיהו 78 יילודים עם תשניק. בקרב 44 נבדקים (56%) עם עדות לפרכוסים בתרשים VEEG, 34 חולים לא היו חשופים עוד לפרכוסים במהלך המעקב, ויתר עשרת החולים הלכו לעולמם. טיפול ראשוני ב- Levetiracetam, בהשוואה ל-Phenobarbital, ניבא בניתוח חד-משתני מרווח קצר יותר עד להעדר פרכוסים (יחס סיכון של 2.58), גם לאחר תקנון לתדירות הפרכוסים הראשונית ומדד חומרת תשניק (יחס סיכון מתוקן של 2.57). השפעה זו תועדה גם בניתוח נתונים שכלל הוצאה של חולים שחצו לקבוצת הטיפול השניה.

כצפוי, חומרת התשניק זוהתה כגורם מנבא בלתי-תלוי למרווח זמן ארוך יותר ללא-פרכוסים (יחס סיכון של 0.16) ונותרה מנבא משמעותי לאחר תקנון למאפייני הפרכוס הראשוני ולטיפול התרופתי שניתן.

החוקרים כותבים כי למרות גודל המדגם הקטן והאופי הרטרוספקטיבי של המחקר, הממצאים מעידים כי Levetiracetam מהווה חלופה אפשרית ל-Phenobarbital בטיפול בפרכוסים ביילודים משנית לתשניק. הם קוראים להשלים מחקרים נוספים לאישור ממצאי המחקר הנוכחי.

Epilepsy Behav. 2018 Oct 5;88:212-217.

לידיעה ב-PubMed

הערות העורך, ד”ר ברנרד ברזילי, עורך נאונטולוגיה:

בשנים האחרונות אנו עדים לתהליך של חדירת תרופות אנטיפרכוסיות חדשות לטיפול בפרכוסים ביילוד. אחת הדוגמאות לכך היא Levetiracetam. במספר מרכזים בארץ ובעולם היא מחליפה את הטיפול הקלאסי ב-Phenobarbital. לפי מחקר זה (במגבלות השונות שלו)- Levetiracetam מהווה חלופה יעילה לטיפול הרגיל ב-Phenobarbital בילודים המפתחים פרכוסים לאחר תשניק סב-לידתי. ממחקרים אחרים נראה כי ל-Levetiracetam פחות תופעות לוואי קצרות וארוכות טווח לעומת Phenobarbital. לכן, כאשר אנו מטפלים ביילוד כזה ניתן לשקול טיפול ב-Levetiracetam על פני Phenobarbital.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה