נאונטולוגיה

השוואת תוצאות הנשמה בלחץ חיובי ובין sustained inflation בפגים בחדר לידה (JAMA) והערת עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

במאמר שפורסמו בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב פגים שנולדו לאחר 23-26 שבועות הריון שנדרשו להחייאה בלידה, גישת הנשמה שכללה sustained inflation , בהשוואה לגישה סטנדרטית של הנשמה בלחץ חיובי, לא הפחיתה את הסיכון ל-BPD (Bronchopulmonary Dysplasia) או תמותה בגיל מתוקן של 36 שבועות.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון אם גישת הנשמה הכוללת sustained inflation , בהשוואה לגישה סטנדרטית של הנשמה בלחץ חיובי עשויה להפחית שיעורי BPD או תמותה בגיל מתוקן של 36 שבועות במקרים של פגות קיצונית.

המחקר האקראי נערך בין אוגוסט 2014 ועד ספטמבר 2017 וכלל 18 יחידות טיפול נמרץ ביילודים בתשע מדינות. החוקרים גייסו למחקר יילודים שנולדו לאחר 23-26 שבועות היריון ונדרשו להחייאה עם מאמץ נשימתי לא-מספק או ברדיקרדיה. הם תכננו לגייס למחקר 600 יילודים, אך המחקר הופסק לאחר גיוס 426 יילודים, בעקבות רמזים לנזק אפשרי בקבוצת ה- sustained inflation.

ההתערבות הניסיונית כללה עד שני ניפוחים ממושכים בלחץ שיא מקסימאלי של 25 ס”מ מים, למשך 15 שניות (215 יילודים); החייאה סטנדרטית כללה הנשמה בלחץ חיובי (211 יילודים). התוצא העיקרי היה שיעורי BPD או תמותה בגיל מתוקן של 36 שבועות. החוקרים כללו גם מספר רב של תוצאי יעילות ובטיחות משניים, כולל תמותה לאחר פחות מ-48 שעות.

מבין 460 יילודים שנכללו במחקר (גיל היריון ממוצע של 25.3 שבועות; 50.2% בנות), 426 יילודים (92.6%) השלימו את המחקר.

בקבוצת sustained inflation , 137 יילודים (63.7%) הלכו לעולמם או שרדו עם BPD, זאת בהשוואה ל-125 יילודים (59.2%) בקבוצת הטיפול הסטנדרטי (הבדל מתוקן בסיכון של 4.7%, P=0.29). שיעורי התמותה לאחר פחות מ-48 שעות עמדו על 7.4% (16 יילודים) לעומת 1.4% (3 יילודים), בהתאמה (הבדל מתוקן בסיכון של 5.6%, p=0.002). מהערכת הנתונים עלה חוסר-איזון בשיעורי תמותה מוקדמת אשר ייתכן קשורה להחייאה (sustained inflation : 11/16 מקרים; החייאה סטנדרטית: 1/3 מקרים).

מבין 27 תוצאי יעילות משניים שנבחנו בגיל מתוקן של 36 שבועות, לא זוהו הבדלים מובהקים בין הקבוצות ב-26 תוצאים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר אינם תומכים בשיטת הנשמה בsustained inflation במקרים של פגות קיצונית, אם כי בשל הפסקה מוקדמת של המחקר לא ניתן לקבוע מסקנות חד-משמעיות.

JAMA. 2019;321(12):1165-1175

הערות עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

מספר מחקרים קטנים קודמים תמכו בגישה של מתן sustained inflation בזמן החייאה בילודים ובפגים וזאת על מנת למנוע נזק לריאות שיגרום בעתיד להתפתחות BPD. לכן, תוכנן ובוצע המחקר הנוכחי במטרה לענות על התשובה האם יש יתרון לשיטת הנשמה זו. במקרה זה, לאחר שגויסו כשני שליש מאוכלוסית המחקר נתגלה כי היתה תמותה גבוהה יותר בקבוצת ה- sustained inflation ב-48 השעות הראשונות. מסיבה זו, גיוס המשתתפים למחקר הופסק ע”י ועדת הביקורת. באנליזת המשתנים נתגלה כי אין יתרון ל- sustained inflation על פני הטיפול השיגרתי בהנשמה בלחץ חיובי במניעת תמותה או BPD בקבוצת המחקר (פגים בין השבועות 23-26). לכן, ההמלצה של החוקרים היא כי אין להשתמש באופן שיגרתי ב- sustained inflation בהחייאה של פגים קטנים בחדר הלידה.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה