נאונטולוגיה

היפותרמיה באשפוז מלווה בעליה משמעותית בתמותה מוקדמת של יילודים במשקל לידה נמוך במיוחד (VLBW) והערות עורך נאונטולוגיה ד”ר ברזילי

פג

במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Pediatrics מדווחים חוקרים מברזיל על תוצאות מחקר פרוספקטיבי חדש, מהן עולה כי היפותרמיה באשפוז מלווה בעליה משמעותית בסיכון לתמותה מוקדמת של יילודים במשקל לידה נמוך במיוחד (VLBW), ללא תלות באיכות בית החולים ותועדה גם בבתי החולים עם שיעורי התמותה היחסית הנמוכים ביותר. מנגד, היפותרמיה באשפוז זוהתה כגורם מגן אפשרי מפני Necrotizing Enetrocolitis במרכזים עם שיעורי התמותה היחסית הגבוהים ביותר.

מחקר העוקבה נועד לבחון את הקשר בין היפותרמיה באשפוז ובין תמותה ו/או תחלואה משמעותית ביילודים שנולדו פגים בעלי משקל לידה נמוך במיוחד. הנתונים נבחנו בהתאם לאיכות היחסית של 20 מרכזים ברשת Brazilian Network of Neonatal Research.  החוקרים השלימו ניתוח רטרוספקטיבי של נתונים שנאספו באופן פרוספקטיבי במאגר זה. טיב המרכז הרפואי הוגדר על-בסיס שיעורי התמותה היחסית באותו מרכז.

בתקופה שבין ינואר 2013 ועד דצמבר 2016 תועדו 4,356 יילודים שנולדו מוקדם לאחר הריון עובר-יחיד, במשקל לידה נמוך במיוחד וללא מומים מולדים.  המרכזים סווגו לשתי קבוצות: G1 (בתי חולים עם שיעורי תמותה נמוכים יותר 4.8% בקבוצת הילודים הללו) ו-G2 (בתי חולים עם שיעורי תמותה גבוהים יותר- 13%).

החוקרים מדווחים כי שיעור היפותרמיה באשפוז של 53.7% נקשר עם תמותה מוקדמת של יילודים בבתי חולים בקבוצת G1 (סיכון יחסי מתוקן של 1.41 ) ו-G2 (סיכון יחסי מתוקן של 1.29) ועם תמותה באשפוז בבתי חולים בקבוצת G1 (סיכון יחסי מתוקן של 1.29). היפותרמיה באשפוז נקשרה בקשר מובהק עם שכיחות מופחתת של מקרי Necrotizing Enterocolitis (סיכון יחסי מתוקן של 0.58) בבתי חולים בקבוצת G2.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים על שיעורי גבוהים של היפותרמיה באשפוז וכי זו מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מוקדמת של יילודים, ללא תלות בשיעורי התמותה המקובלים בבית החולים. הם הופתעו לגלות כי במרכזים רפואיים עם שיעורי התמותה הגבוהים ביותר היפותרמיה באשפוז לוותה בהשפעה מגנה מפני אירועי Necrotizing Enterocolitis, השפעה שלא תוארה עם תחלואות אחרות שנבחנו במחקר.

European Journal of Pediatrics, July 2019

הערות עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

מחקר זה שב ותומך בעובדה שהיפותרמיה בפגים קטנים מהווה גורם מנבא לגבי תמותה. מאחר וזהו מחקר רטרוספקטיבי קשה לקבוע סיבה ומסובב עם נתונים אלה. קשה להבין כיצד ניתן להסביר את האפקט המגן של היפותרמיה בקשר ל-NEC בקבוצת בתי החולים בעלי התמותה הגבוהה.

במאמר מוסגר נציין כי גם בבתי החולים בעלי התמותה הגבוהה (13%), שיעורי התמותה הממוצעת נמוכים מאשר במדינת ישראל.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה