ילדים

שאלות ותשובות ד”ר מיכל שטיין בנוגע לשימוש באוגמנטין ES בדלקת האוזן התיכונה

לאור הכניסה לשימוש לאחרונה של אוגמנטין ES  לטיפול בזיהומי אוזן תיכונה בילדים ביקשנו מד”ר מיכל שטיין לרענן את עקרונות הטיפול במחלה זו בילדים. להלן התייחסותה לשאלותינו:

ש: מתי ובמי יש לטפל בדלקת האוזן התיכונה ?  

ת: דלקת האוזן התיכונה הינה מחלה נפוצה מאד בגיל הילדות, ומהווה סיבה מאד שכיחה לרשום אנטיביוטיקה.

עד 30% מסך המרשמים האנטיביוטיים הנרשמים בגיל הילדות נרשמים באבחנה זו

ברב המקרים המחלה חולפת ספונטאנית, ללא צורך בטיפול אנטיביוטי, ולכן ההנחיות העדכניות לטיפול באוטיטיס מדיה קובעות כי אין צורך להתחיל בטיפול מיידי, אלא אם מדובר בתינוק צעיר מגיל חצי שנה או בהסתמנות חמורה, ורק אם התסמינים נמשכים מעל 48-72 שעות יש לתת טיפול סיסטמי.

החיידקים המחוללים הנפוצים של דלקת האוזן התיכונה  הינם סטרפ. פנאומוניה, בעיקר,  והמופילוס אינפלואנזה (non typeble  ),  ולפיכך הטיפול האמפירי צריך להיות מכוון כלפיהם.

ש. האם יש צורך בבירור מעבדתי לפני מתן הטיפול ?

ת: לא מקובל לבצע ניקור כרוטינה לפני התחלת טיפול. ניקור מבוצע בדר”כ במידה שיש כשלון טיפולי, כאשר הפרזנטציה חמורה במיוחד, בילודים, מדוכאי חיסון ובדלקות חוזרות.

ש: מהו הטיפול האמפירי המומלץ ?

ת: הטיפול האמפירי המומלץ כקו ראשון הוא אמוקסיצילין במינון גבוה (80-90 מ”ג לק”ג ליממה). טיפול זה מכסה פנאומוקוק עם עמידות קלה-בינונית והמופילוס שאינו מייצר בתא-לקטמאז.

במידה שטיפול זה נכשל הקו השני המומלץ לטיפול הינו מתן אוגמנטין במינון גבוה (80 90 מ”ג לק”ג) או רוצפין, אותו כמובן ניתן לתת רק פרנטרלית.

מתן אוגמנטין מאפשר כיסוי של המופילוס המייצר בתא-לקטאמאז.

ש. מהו יתרונו ותפקידו של התכשיר החדש אוגמנטין ES ?

ת:  עד הגעת התכשיר החדש לארץ לא היה ניתן לתת אוגמנטין במינון גבוה בשל הריכוז הגבוה יחסית של החומצה הקלוולינית שגרם לתופעות לואי גסטרואינטסטינליות. לפיכך, נטו חלק מן הרופאים  לתת שילוב של אוגמנטין 60 מ”ג לק”ג ליממה .+ אמוקסיצילין 20-30 מ”ג לק”ג ליממה על מנת לתת מענה הן לאפשרות של פנאומוקוק עם עמידות קלה בינונית והן של המופילוס המפריש בתא-לקטמאז.

שילוב של שתי תרופות היה מסורבל ומעיק הן על הילד והן על הוריו ועלול לגרום לטעויות ולהיענות נמוכה לטיפול.

בתכשיר החדש, הופחת הריכוז היחסי של החומצה הקלבולונית ביחס לאמוקסיצילין, מה שמאפשר הגדלת מינון האמוקסיצילין מבלי להעלות את שיעור תופעות הלוואי.

ש. מיהם המטופלים העשויים להנות במיוחד מהתכשיר החדש ?

ת: המטופלים שיהנו מתכשיר זה הם אותם הילדים עם חשד לדלקת אוזניים שנגרמה על ידי המופילוס אינפלואנזה  כמו אלו ששנכשלו עם  טפול באמוקסיצילין, כאלו עם דלקת אוזניים די צדדית וכאלו עם דלקות אזניים חוזרות.

ש. האם יש הוראות/אזהרות מיוחדות לאוגמנטין ES ?

ת: אין לתכשיר החדש מאפיינים מיוחדים מעבר לנ”ל ולכן אין אזהרות מעבר למקובל בתכשיר הקיים.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה