ילדים

עדכון ההמלצות בנוגע לצריכת וויטמין D וסידן בילדים (Pediatrics)

הדרך הטובה ביותר לשמור על בריאות העצם בילדים הינה באמצעות תזונה, כך קובע פאנל מומחים מטעם ה-AAP (American Academy of Pediatrics) בהנחיות מעודכנות בנושא בריאות העצם בילדים. העדכון משקף את ההחלטה של הארגון לתמוך בהמלצות לצריכת וויטמין D וסידן במינון גבוה יותר.

המומחים מציעים הנחיות קליניות בנושא בריאות העצם בילדים מהלידה ועד לבגרות, כולל דיונים בנוגע לפעילות גופנית נושאת משקל, תזונה, תוספים, בדיקות סקירה והתערבויות.

בינקות, חלב האם או הפורמולה של היילודים מהווים את המקור העיקרי לסידן. ההקצאה התזונתית המומלצת מהלידה ועד גיל שישה חודשים היא ל-200 מ”ג סידן ביום, עם הגדלת הצריכה המומלצת ל-260 מ”ג ליום בגילאי 6-12 חודשים. למרות שבתינוקות הניזונים מפורמולה רמות סידן גבוהות יותר בהשוואה לתינוקות יונקים, אין נתונים בנוגע לערך המוסף של רמות סידן מוגברות אלו.

בפעוטות נדרש מינון סידן יומי גבוה יותר של 700 מ”ג עד גיל שלוש שנים, עם עליה במינון המומלץ ל-1,000 מ”ג ביום מגיל 4 שנים עד גיל 8 שנים ול-1,300 מ”ג ביום בילדים בגילאי 9-18 שנים.

חלב ומוצרי חלב אחרים תורמים לרוב ל-70-80% מצריכת הסידן בתזונה. בממוצע, מתבגרות צורכות רק 876 מ”ג סידן ביום (67% מההקצאה התזונתית המומלצת) . פחות מ-15% מהמתבגרות עונות על ההקצאה המומלצת של סידן, כאשר נערות רבות סבורות כי חלב גורם להשמנה, אם כי החוקרים מסבירים כי כוס חלב אינה מכילה שומן והערך הקלורי שלה הוא 80 קילו-קלוריות בלבד, תכולה קלורית דומה לזו של תפוח. מנגד, פחית משקה קלה מכילה 140 קילו-קלוריות. יתרה מזאת, חלק מספק חלבונים ומספר חומרי תזונה נוספים מעבר לסידן, כולל וויטמין D, פוספור ומגנזיום, החשובים לבריאות העצם.

תחליפי חלב, דוגמת משקאות מבוססי סויה או שקדים, גם הם פחות טובים בהשוואה לחלב: בשני המקרים רמות נמוכות יותר של סידן זמין ביולוגית בכל כוס, בהשוואה לחלב, גם עם העשרת סידן.

ממטה-אנליזה שנערכה לאחרונה ובחנה את השימוש בתוספי סידן והשפעתם על צפיפות המינראלים של העצם בילדים מצאו החוקרים כי תוספי סידן לא הביאו לשיפור צפיפות המינראלים של העצם בעמוד השדרה המותני או בצוואר הירך והיו בעלי השפעה קטנה בלבד על צפיפות המינראלים של העצם בגפה העליונה.

וויטמין D חשוב לספיגת עצם, כאשר בהעדר וויטמין D סופגים רק 10-15% מהסידן בתזונה. ההמלצה היא לצריכת 400 IU של וויטמין D בכל יום מהלידה ועד גיל 12 חודשים. מגיל שנה ועד גיל ההתבגרות מומלצת צריכה של 600 IU. למרות שניתן לייצר וויטמין D מאור השמש, שימוש בקרם הגנה מפני השמש והפחתת משך החשיפה לשמש הפחיתו את החשיפה לאור שמש.

בתינוקות יונקים מומלץ מתן תוספי וויטמין D במידה והאם לא נוטלת תוספי וויטמין D במינון של כ-6,000 IU בכל יום. בתינוקות יונקים ואלו שיונקים חלקית מומלצים תוספים במינון של 400 IU בכל יום, החל ממספר ימים לאחר הלידה ועד גמילה ושתייה של לפחות ליטר פורמולה מועשרת בוויטמין D בכל יום או חלב פרה. בילדים מעל גיל שנה עם השמנה או הנוטלים נוגדי-פרכוס, גלוקוקורטיקואידים, אנטי-פטריות או תרופות אנטי-רטרוויראליות נדרש מינון גבוה פי 2-4 בכל יום, אך אין המלצות חד-משמעיות בנושא זה.

בנוסף, המומחים ממליצים לרופאים לשאול את ההורים על הרגלי התזונה ולעודד צריכת מזונות עתירי סידן וויטמין D. כמו כן, על רופאים לעודד הרגלי תזונה של משקאות ומאכלים עתירי סידן וויטמין D ולעודד פעילות גופנית דוגמת הליכה, קפיצה, ריצה וריקוד, על-פני שחייה או רכיבה על אופניים.

אין מספיק עדויות בכדי להמליץ על סקירה אוניברסאלית של וויטמין D; יש להשלים בדיקות סקירה רק בילדים ומתבגרים עם מצבים הקשורים במסת עצם נמוכה או עם שברים חוזרים בעוצמה נמוכה. יש לשקול השלמת בדיקת צפיפות מינראלים של העצם רק בנוכחות מצבים רפואיים הקשורים במסת עצם נמוכה או בילדים ומתבגרים עם שברים בעלי משמעות קלינית לאחר טראומה מינימאלית.

יש לשקול בדיקת DEXA בספורטאיות מתבגרות ללא מחזור ווסת במשך למעלה משישה חודשים, או אלו העונות על הטריאדה הכוללת זמינות אנרגיה נמוכה, הפרעה במחזורי הווסת וירידה בצפיפות המינראלים של העצם. אין עדויות התומכות בטיפול פומי בגלולות למניעת היריון להגדלת מסת העצם בנשים אם אנורקסיה נרבוזה.

יש להגביל את השימוש בביספוספנטים לילדים עם אוסטיאוגנזיס אימפרפקטה ומצבים הקשורים בשברים חוזרים, כאב עז או תמט חוליה.

Pediatrics. Published online September 29, 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה