ילדים

השילוב של משקל לידה נמוך ואורח חיים לא-בריא מעלה את הסיכון לסוכרת מסוג 2 (BMJ)

משני מחקרים שפורסמו בכתב העת British Medical Journal עולה כי לשילוב של משקל לידה נמוך ואורח חיים לא-בריא השפעה משמעותית על הסיכון לסוכרת מסוג 2, כמו גם צריכת משקאות ממותקי-סוכר, ללא תלות בנוכחות השמנה.

במסגרת המחקר הראשון עקבו החוקרים אחר משתתפים עם סוכרת מסוג 2 במשך 10-30 שנים במטרה לבחון אם גורמי סיכון לפני הלידה ולאחר הלידה עשויים להשפיע במשלב, במקום כל אחד בנפרד, על המצב הבריאותי של האדם.

חמישה אורחות חיים נכללו במדד ששימש להערכת אורח-חיים לא-בריא תזונה, עישון, פעילות גופנית, צריכת אלכוהול ומדד מסת גוף –  על-בסיס חוזק העדויות בהקשר הסיכון לסוכרת מסוג 2. רק משתתפים עם תיעוד של משקל הלידה נכללו במחקר (קטגוריות של מתחת ל-2.5, 2.5-3.15, 3.16-3.82, 3.83-4.5 ומעל 4.5 קילוגרמים).

הנתונים התבססו על מחקר HPFS (Health Professionals Follow-up Study) ו-NHS (Nurses’ Health Study) ו-NHS II. המחקר כלל קרוב ל-150,000 משתתפים ללא מחלות לב וכלי דם, ממאירות וסוכרת בתחילת הדרך, עם תיעוד של משקל הלידה, כמו גם תיעוד מלא של אורחות החיים ומשקל הגוף.

מהנתונים עולה אינטראקציה משמעותית בין משקל לידה נמוך ואורחות חיים לא-בריאים והסיכון לסוכרת.

מניתוח הנתונים עלה כי הסיכון היחסי המתוקן לסוכרת מסוג 2 עמד על 1.45 עם כל ירידה של 1 קילוגרמים במשקל הלידה ו-2.10 לכל אורח חיים לא-בריא. הסיכון היחסי לסוכרת מסוג 2 למשלב של ירידה של 1 קילוגרמים במשקל הלידה ואורח חיים לא-בריא אחד עמד על 2.86, סיכון שהיה גבוה יותר משילוב השניים בלבד.

השיעור המיוחס להשפעה המשולבת עמד על 22% עם משקל לידה נמוך יותר בלבד, 59% עם אורחות חיים בלבד, ו-18% עם האינטראקציה של השניים.

החוקרים מציינים קשר עקבי בין משקל לידה נמוך ובין סיכון לסוכרת מסוג 2 בכל שלושת המדגמים. הסיכון היחסי לסוכרת מסוג 2 עמד על 1.49 באלו עם משקל הלידה הנמוך ביותר (פחות מ-2.5 קילוגרמים) בהשוואה לאלו בקטגוריה האמצעית של משקל הלידה (3.18-3.82 קילוגרמים).

כל אורח חיים לא-בריא אחד נקשר באופן מובהק עם הסיכון לסוכרת מסוג 2, לאחר תקנון לגורמים שכללו גיל, מוצא והיסטוריה משפחתית של סוכרת.

משתתפים עם משקל לידה של 3.18-3.82 קילוגרמים ולפחות ארבעה אורחות חיים לא-בריאים שימשו כקבוצת ביקורת. בהשוואה, במשתתפים עם משקל לידה של 3.83-4.5 קילוגרמים וללא גורמי סיכון אחרים תועד הסיכון הנמוך ביותר לסוכרת מסוג 2 (סיכון יחסי של 0.08). עם זאת, נרשמה עליה הדרגתית בסיכון לסוכרת מסוג 2 עם עליה במספר גורמי הסיכון, והשפעה זו תוארה בחמש קטגוריות משקל הלידה.

במחקר שני להערכת ההשפעה של משקאות ממותקי-סוכר על היארעות סוכרת מסוג 2, זיהו החוקרים קשר חיובי בין משקאות ממותקי-סוכר ובין הסיכון לסוכרת מסוג 2, ללא תלות בנוכחות השמנה.

החוקרים הביעו תקווה כי ממצאים אלו יובילו להשלמת מחקרים נוספים ודיונים בנוגע להתערבויות לשינוי המדיניות להפחתת צריכת משקאות ממותקי-סוכר.

BMJ 2015;351

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • יעילות ובטיחות הוספת Enavogliflozin לעומת Dapagliflozin לטיפול במטפורמין בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes Obes Metab)

    יעילות ובטיחות הוספת Enavogliflozin לעומת Dapagliflozin לטיפול במטפורמין בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes Obes Metab)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes, Obesity & Metabolism מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הוספת Enavogliflozin לטיפול במטפורמין הינה גישת טיפול בטוחה ויעילה למשך עד 52 שבועות בחולים עם סוכרת מסוג 2. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הבטיחות והיעילות בטווח הארוך של Enavogliflozin במינון 0.3 מ”ג ביום כתוספת למטפורמין בחולים עם […]

  • בדידות בילדות מנבאת פסיכוזה? (EPA)

    בדידות בילדות מנבאת פסיכוזה? (EPA)

    תפיסה של בדידות במהלך הילדות שהוערכה באופן סובייקטיבי ורטרוספקטיבי על ידי מטופלים קשורה לסיכון מוגבר ביותר מפי שניים לאירוע ראשון של פסיכוזה, כך עולה ממחקר שהוצג בקונגרס האיגוד הפסיכיאטרי האירופי

  • הדיוק האבחנתי של בדיקה גופנית לזיהוי קשריות בבלוטת התריס (Clinical Thyroidology)

    הדיוק האבחנתי של בדיקה גופנית לזיהוי קשריות בבלוטת התריס (Clinical Thyroidology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Thyroidology עולה כי אין קורלציה בין ממצאים בבדיקה גופנית של בלוטת התריס ובין הממצאים בבדיקת אולטרה-סאונד במדגם מטופלים שרובם לא הציגו תסמינים של הגדלה של בלוטת התריס. עם זאת, שיפור המיומנות בבדיקה גופנית עשוי להביא לשיפור בתוצאות. בדיקות סקר לקשריות בבלוטת התריס, שהן לרוב גלויות לעין וברות-מישוש, באמצעות בדיקת […]

  • טיפול הורמונאלי חליפי מלווה בירידה גדולה יותר במשקל עם טיפול ב-Semaglutide בנשים לאחר מנופאוזה (Menopause)

    טיפול הורמונאלי חליפי מלווה בירידה גדולה יותר במשקל עם טיפול ב-Semaglutide בנשים לאחר מנופאוזה (Menopause)

    בנשים עם עודף-משקל או השמנת-יתר המטופלות ב- Semaglutide(וויגובי), טיפול הורמונאלי לווה בירידה גדולה יותר במשקל הגוף, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Menopause. החוקרים כותבים כי קשר זה נותר על כנו לאחר תקנון לערפלנים שונים. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להשוות את היקף הירידה במשקל וסמני סיכון קרדיו-מטבולי בנשים לאחר-מנופאוזה עם וללא טיפול הורמונאלי חליפי. החוקרים […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מחקר ראשון להערכת טיפול CAR-T בילדים עם לופוס (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מחקר ראשון להערכת טיפול CAR-T בילדים עם לופוס (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר מחקר ראשון להערכת טיפול CAR-T (או Chimeric Antigen Receptor T-cell) בילדים עם אבחנה של SLE (או Systemic Lupus Erythematosus). מחקר REACT-01 (או Reversing Autoimmunity through Cell Therapy) יהיה בהובלת מומחים מסיאטל וצפוי להתחיל בקיץ הקרוב. התקווה היא כי הטיפול יאפשר להגדיל את מספר החולים הצעירים עם […]

  • אימון שרירי רצפת אגן משפר תפקוד מיני בנשים (Am J Obstet Gynecol)

    אימון שרירי רצפת אגן משפר תפקוד מיני בנשים (Am J Obstet Gynecol)

    אימון שרירי רצפת אגן מלווה בשיפור בתפקוד המיני בנשים עם הפרעה בתפקוד רצפת האגן, כולל שיפור עוררות מינית, אורגזמה, שביעות רצון ותפקוד מיני כולל בנשים, ללא עדות לאירועים חריגים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סקירה שיטתית שפורסמה בשנת 2015 הציעה השפעה […]

  • האם לאנדומטריוזיס השפעה על הסיכון לממאירות? (Int J Cancer)

    האם לאנדומטריוזיס השפעה על הסיכון לממאירות? (Int J Cancer)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Oncology עולה קשר סיבתי בין אנדומטריוזיס ובין הסיכון למחלות ממאירות, עם עדויות המצביעות על סיכון מוגבר לסרטן שחלות, ממאירות עורית, ממאירות המטולוגית וסרטן שד שלילי לקולטנים להורמונים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים אפידמיולוגיים דיווחו על קשר בין אבחנה של אנדומטריוזיס ובין סוגים מסוימים של מחלות […]

  • יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים עם בקע מפשעתי, השלמת תיקון בקרע לאחר השחרור מיחידת טיפול נמרץ ביילודים הובילה לשיעור נמוך יותר של אירועים חריגים, בהשוואה לפרוצדורות שבוצעו לפני השחרור מבית החולים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה