ילדים

פורסמו ההנחיות העדכניות לטיפול בדלקת האוזן התיכונה עם אפוזיה (Otolaryngol Head Neck Surg)

האקדמיה האמריקאית לאוטולרינגולוגיה והאיגוד לכירורגית ראש-צוואר (American Academy of Otolaryngology—Head and Neck Surgery Foundation) פרסמו הנחיות חדשות לטיפול בדלקת האוזן התיכונה עם אפוזיה (OME), הכוללות המלצות לשינוי בטיפול הרווח כיום.

בהנחיות מציינים המחברים כי כ-90% מהילדים סובלים מנוזלים באוזן עד גיל 5, והתופעה שכיחה במיוחד בילדים הסובלים מבעיות התפתחותיות. כ-2.2 מילון מקרים חדשים של OME מאובחנים מדי שנה בארצות הברית.

ההנחיות החדשות  כוללות המלצה לאבחון-סקר (SCREENING) בילדים הנמצאים בסיכון או בילדים עם בעיות התפתחויות, תסימינים או מצבים בריאותיים המציבים אותם בסיכון גבוה יותר לסבול מ-OME.  ילדים הנמצאים בקבוצת הסיכון הם בעלי סיכון לא פרופורציונאלי להיות מושפעים מנוזלים באוזן התיכונה, וקל לפספס את הסימפטומים מהם הם סובלים, כך פורסם. ההמלצות כוללות לראשונה הנחייה לפיה ילדים בקבוצת הסיכון יעברו בדיקת סקר ראשונית כבר בגילאי 12-18 חודשים, לזיהוי OME, בניגוד להנחיות הטיפול שפורסמו ב-2004 שגרסו כי סקר כללי כזה איננו יעיל. עם זאת, אין בהנחיות החדשות המלצה לאבחון סקר באוכלוסיה הבריאה בדרך כלל.

הנחיה נוספת חיזקה דווקא הנחיות שפורסמו בעבר, והיא שאין להשתמש בטיפול רפואי אלא במקרים יוצאי דופן. הכותבים מציינים כי טיפול רפואי כמו אנטיביוטיקה, סטרואידים, אנטיהיסטמינים ונוגדי גודש נמצא לא יעיל בטיפול ב-OME , והוסיפו לרשימה הזו ספריי סטרואידי נזאלי, שלדבריהם נרשם לעתים קרובות לטיפול בנוזלים באוזן התיכונה ונמצא לא יעיל במספר מחקרים.

כמו כן, נכתב בדו”ח , כ-30% מהרופאים ממשיכים לרשום אנטיביוטיקה על אף שההנחיות שפורסמו ב-2004 המליצו נגד זאת. בנוסף, כ-15-20% מהילדים שזקוקים לבדיקת שמיעה באופן שגרתי לא מופנים אליה על ידי הרופאים המטפלים בהם. בין הנקודות הנוספות העולות מההנחיות היא המלצה לבדיקת אבחון OME באמצעות אוטוסקופיה ריאתית ( neumatic otoscopy) שאינה נמצאת בשימוש מספיק (רק בקרב 20% מהרופאים בטיפול הראשוני), וכן כי ניתוח הסרת השקדים אינו מומלץ לטיפול בילדים הסובלים מ-OME הצעירים מארבע שנים.  בועדה שהגדירה את ההנחיות החדשות ישבו לראשונה גם נציגים שייצגו את המטופלים, מתוך כוונה לייצר הנחיות שיהיו קלות להבנה גם למטופלים, וזאת מתוך תובנה שיש להתמקד יותר ויותר בהדרכה וחינוך של המטופלים ולשתף אותם בקבלת ההחלטות הטיפוליות.

Otolaryngol Head Neck Surg. 2016;154:201-214.Full text

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה