ילדים

”כחמישית מכלל הילדים סובלים מכאב כרוני”

התלונה של הילד מוצדקת או שהכול בראש? האם ילדים יכולים לסבול מכאב כרוני, מהן ההשלכות לאיכות החיים וכיצד ניתן לעזור להם ולבני משפחותיהם? חדש באיכילוב: מרפאת כאב לילדים.

מאת: ד”ר דניאל סטוקי, מומחה להרדמה ואחראי מרפאת כאב ילדים, בית חולים “דנה-דואק” לילדים, המרכז הרפואי איכילוב.

שליש מהילדים והמתבגרים סובלים מצורה כלשהי של כאב שבועי בשרירים ובשלד. כחמישית מכלל הילדים סובלים מכאב כרוני. זה לא רק אמיתי, אלא שהתופעה נפוצה ביותר. המודעות לכאב כרוני בילדים גוברת ואנחנו נוכחים לדעת כי כאב כרוני הוא מחלה בפני עצמה עם שינויים פיזיולוגיים במערכת העצבית הפריפרית, נוירונים ב-dorsal horn , תאי גליה בעמוד השדרה ונוירוטרנסמיטרים. גורמים רבים יכולים להביא לשינויים אלה: פציעה, מחלה, אירועים פסיכולוגיים, לחץ נפשי חמור, חוסר פעילות גופנית ועוד.

מהו כאב כרוני וכיצד הוא משפיע על ילדים?

כאב כרוני מוגדר ככאב הנמשך יותר משלושה חודשים. לאחר מחלה או פציעה, הגוף מתאושש ומחלים בתקופה הנמשכת בדרך כלל פחות משלושה חודשים, אך לעתים הכאב נשאר גם לאחר ההחלמה. הפציעה גורמת לתחילת תהליך דלקתי מקומי הכולל שחרור של ציטוקינים, פקטורי גדילה ונוירוטרנסמיטרים אחרים. תהליך דומה מופעל בחוט השדרה וכתוצאה מכך גורם ל-central sensitization עם wind up phenomenon שגורם לכאב מוגבר, והגירוי שבדרך כלל אינו כואב מורגש ככאב. חוסר איזון של נוירוטרנסמיטרים אחרים, הכוללים substance P , גלוטמט, סרוטונין ונוראדרנלין, מגביל את יכולת הגוף להפחית באופן עצמי את תגובת הכאב. בנוסף, רמת הכאב מושפעת גם על ידי מתח נפשי מוגבר, איכות שינה ירודה, רמת פעילות גופנית, מחלה ועוד.

כאב כרוני עלול להשפיע לרעה ולעתים קרובות על איכות החיים ומתבטא בקושי לבצע פעילות גופנית, בהיעדרות מעבודה, מלימודים ומפעילות חברתית וברווחה פסיכולוגית ירודה. במקרה של כאב כרוני ילדים, הדבר פוגע גם במשפחה בשל העול הכלכלי הכרוך בעלויות המחלה ובאובדן הכנסות להורים.

במבט קדימה אל החיים המבוגרים, ילדים הסובלים מכאב כרוני נוטים להמשיך לסבול מכאבים כרוניים ומסוגים אחרים של כאב.

לכאב כרוני יש השפעות פסיכולוגיות ופיזיות, כמו פחד והימנעות מסיטואציות העלולות לגרום לכאב, אסטרטגיות הסתגלות להתמודדות עם כאב, חרדה ומצב רוח ירוד. אין זה נדיר כי ילדים שלא חוו סימפטומים של חרדה ודיכאון לפני תחילת הכאב, מפתחים תסמינים של שניהם יחד. כאשר ילדים אינם יכולים להשתתף בפעילויות ספורט ובחוגים, הם מאבדים מקור לחיזוק חיובי וחברויות ומפתחים הערכה עצמית נמוכה. ילד שאינו הולך לבית הספר או אינו משתתף בפעילות חברתית, מתחיל לסבול מחרדה הקשורה לחזרה לבית הספר ולאינטראקציות חברתיות.

גם להתמודדות ההורים עם הכאב שחווה הילד ולציפיות החברתיות-תרבותיות ממנו יש משקל רב על תפקודו. הורים רבים מבקשים להגן ולהקל על ילדם הכאוב ובתוך כך מאפשרים לו להפסיד ימי לימודים ובעצם כך גורמים לתוצאה הפוכה ולהתמקדות בכאב.

ילד, מישהו מטפל בך

ההתמודדות עם כאב כרוני היא רב מימדית ונרחבת ואינה מתמצה לטיפול תרופתי או התערבותי בלבד. לכן, טיפול יעיל ומוצלח מבוסס על הגישה הרב תחומית לניהול כאב כרוני בילדים.

המרפאה לטיפול בכאב כרוני בילדים במרכז הרפואי איכילוב היא מרפאה רב תחומית הכוללת רופא מרדים וכאב ילדים, פסיכולוגית ופיזיותרפיסטית. אנו מקבלים חולים עם מגוון רחב של מצבי כאב, כולל כאבי בטן פונקציונליים, כאבי שרירים ושלד, כאבים נפוצים כרוניים, כאב נוירופתי, כאבי ראש, תסמונות היפר-מוביליות, מחלות סינדרומיות וכאב ממושך לאחר ניתוח. אנו מקבלים ילדים, נערים ונערות בכל הגילאים.

במפגש, הילד ומשפחתו מספרים על הכאב והילד עובר בדיקה גופנית ממוקדת לכאב. בסופו של המפגש ניתנות המלצות ​​לטיפול המבוססות על שלושת ה-P : פרמקולוגיה, פסיכולוגיה ופיזיותרפיה.

מטרת הטיפול היא בראש ובראשונה לשפר את תפקוד הילד, כגון חזרה לבית הספר, פעילות גופנית, שינה משופרת, הרפיה והורדת מתח וחרדה. תרופות ופרוצדורות עשויות להועיל להשגת היעדים הללו כאשר שיפור בתפקוד יביא עימו צמצום של רמת הסבל והכאב.

רוב הילדים יכולים לקבל טיפול טוב בקהילה עם הקפדה על ההמלצות שקיבלו, וביקורים במרפאתנו למעקב התקדמות ואופטימיזציה של ההמלצות. לפעמים, כאשר אנו מבחינים במצבים קשים יותר או מעוניינים לצפות מקרוב על ההתקדמות בטיפול, אנו יוזמים טיפול אינטנסיבי אצל צוות הכאב שלנו.

במצבים שבהם הילד אינו מגיב לטיפול, נדרשת עבורו תכנית שיקומית אינטנסיבית לכאבים, לרוב על בסיס אשפוז. ילדים המשתתפים בתכניות הללו מראים שיפור משמעותי בתפקוד, ירידה בדיכאון ושיפור בהתמודדות עם הכאב.

מרכזי ילדים בינלאומיים עם מרפאות כאב לילדים הראו בנוסף כי מרפאת כאב רב תחומית מפחיתה עלויות במערכת הבריאות וניצול שירותי בריאות, כגון ביקורים במיון או ביקורים אצל רופאי ילדים ומומחים שונים.

לסיכום, כאב כרוני בקרב ילדים קשור בכמה גורמים רב מימדיים עם השלכות ביולוגיות, פיזיות ופסיכולוגיות. חשוב להכיר את בסיס הכאב הכרוני בילדים ולהעלות את המודעות לתופעה הנפוצה יחסית ולאפשרות לקבלת עזרה במרפאות כאב ייעודיות לילדים.

נמסר על ידי אבי שושן, דובר המרכז הרפואי

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה