ילדים

עדכון בטיחות אודות חיסונים כנגד HPV קובע כי החיסון בטוח ביותר (ה-WHO)


ע”פ סקירת בטיחות עדכנית של ה-WHO על למעלה מ-270 מיליון מנות חיסון, נמצא שהחיסון כנגד וירוס הפפילומה (HPV) הוא  חיסון בטוח ביותר, לרבות נשים בהריון שחוסנו בטרם היו מודעות להריונן. לא נמצאו עד כה עדויות לתופעות חריגות בין מטופלים ומטופלות שחוסנו לבין כאלה שלא חוסנו. מאידך, קיימות עדויות מוצקות לכך שבמדינות בהן החיסון נגד HPV הוא חלק מתכנית החיסונים הכללית נרשמה ירידה של כ-50% בשיעורי היארעות נגעים טרום-ממאירים בצוואר הרחם בנשים צעירות. במדינות בהן החיסון אינו חלק משגרת החיסונים, מסתמנת עלייה בשיעור התמותה מסרטן צוואר הרחם.

להלן עיקרי הדו”ח המלא:

מאז האישור בשנת 2006 חולקו למעלה מ-270 מיליון חיסונים כנגד HPV (Human Papillomavirus). בשנת 2007 נערכה לראשונה סקירה של נתוני הבטיחות מטעם GACVS   (ר”ת של Global Advisory Committee on  Vaccine Safety),עם הערכות נוספות בשנים 2008, 2009, 2013, 2014 ו-2015. כבר בשלב מוקדם עלו רמזים למקרים של אנפילקסיס וסינקופה. הסיכון לאנפילקסיס נע סביב 1.7 מקרים למיליון מנות ואירועי סינקופה יוחסו לחרדה נפוצה או תגובת דחק לזריקה. לא תועדו אירועים חריגים אחרים והחיסונים נחשבים לבטוחים מאוד.

נתוני בטיחות נוספים התקבלו לאחרונה מדנמרק, בריטניה וארצות הברית ונערכה סקירת ספרות מקיפה, שהובילה את GACVS לבחון את הממצאים החדשים. בין הנתונים החדשים נכללו מחקרים שבחנו תסמונת גיליאן-ברה. הועדה כבר בחנה מקרים של תסמונת זה וזיהתה ממצאים סותרים. פורסמו מחקרים אפידמיולוגיים להערכת הסיכון לתסמונת לאחר החיסון, כולל מחקרי עוקבה מדנמרק ושבדיה. בשנת 2017, בתגובה לפרסום מחקר מצרפת שהצביע על סיכון מוגבר, נערכה סדרת מקרים גדולה בבריטניה, שהתבססה על אוכלוסיה שכללה 10.4 מיליון מנות חיסון. המחקר האחרון בנושא לא מצא סיכון מוגבר משמעותית לתסמונת גיליאן-ברה לאחר כל מנת חיסון, באף אחת מתקופות הסיכון עם כל סוגי החיסונים. בנוסף, תסמונת גיליאן ברה נבחרה באופן ספציפי כתוצא במחקרים מארצות הברית, שהתבססו על מערכות VAERS (Vaccine Adverse Events Reporting System) ו-VSD (Vaccine Safety Datalink).  מנתוני VAERS שכללו 60 מיליון מנות חיסון ונתוני VSD עם 2.7 מיליון מנות חיסון עד סוף 2015, עלה כי אין קשר בין חיסון כנגד HPV ובין תסמונת גיליאן ברה. שני המחקרים מבריטניה וארצות הברית קבעו כי ניתן לשלול סיכון למעל מקרה אחד של תסמונת גיליאן ברה למיליון מנות חיסון.

בנוסף, הוצגו מחקרים חדשים להערכת סוגיות אחרות הנוגעות לבטיחות החיסונים, שוב מארצות הברית ודנמרק. אלו כללו מחקרים להערכת תוצאים ספציפיים דוגמת תסמונת CRPS (Complex Regional Pain Syndrome), POTS (Postural Orthostatic Tachycardia Syndrome), אי-ספיקה שחלתית מוקדמת, כשל שחלתי ראשוני, והערכה נוספת של הסיכון לתרומבואמבוליזם ורידי. עם נתונים ממספר מדינות, הועדה לא מצאה עדויות חדשות לקשר סיבתי בין חיסון HPV ובין מצבים אלו.

מאחר והחיסון לרוב ניתן בשנות הפוריות, חשוב לבחון את פרופיל הבטיחות בנשים הרות, כאשר החיסון ניתן באופן לא מכוון. עד כה לא עלה חשש בנוגע לבטיחות החיסון כאשר ניתן במהלך היריון. נתונים אלו כוללים מחקר ארצי מדנמרק שבחן 540,805 הריונות. בנוסף, הוצגו גם נתונים חדשים מ-VSD אודות למעלה מ-92,000 הריונות. לא תועדו סיבוכים מיילדותיים או מומים מולדים. לא ידוע על סיבוכים לאם או לעובר בעקבות מתן לא-מכוון של החיסון במהלך ההיריון.

מקרים של CRPS ו-POTS ממשיכים להתפרסם כדיווחי מקרים בהקשר של חיסוני HPV, בפרט מדנמרק ויפן. נושא זה נבחן תחילה ע”י GACVS בשנת 2015. מצבים אלו כוללים ספקטרום של תסמינים מגוונים, כך שאיסוף הנתונים הללו מהווה אתגר לא פשוט. ביוני 2017, נתונים חדשים מיפן בחנו מקרים עם מגוון תסמינים, כולל כאב והפרעות מוטוריות סקר אפידמיולוגי ארצי שכלל מחלקות אשפוז רבות ושונות. התסמונות המורכבות הללו תועדו בשני המינים, אם כי היו נפוצות יותר בבנות, ותועדו הן בנשים מחוסנות והן בלא-מחוסנות. הועדה קבעה כי מאז הסקירה האחרונה שלהם בנושא, עדיין אין עדויות המרמזות לקשר סיבתי בין חיסוני HPV ובין CRPS, POTS או תסמינים שונים הכוללים כאב והפרעות מוטוריות.

עוד בשנת 2017, ארגון הבריאות העולמי פרסם סקירה שיטתית של אירועים חריגים חמורים לאחר חיסוני HPV, כולל נתונים אודות למעלה מ-73,000 נשים. עבור כל התוצאים, העדויות מהמחקרים לא הצביעו על הבדלים בשיעור אירועים חריגים חמורים נבחרים בין נשים שנחשפו ואלו שלא נחשפו לחיסוני HPV.

כעת יש מחקרים רבים להערכת בטיחות החיסונים, עם מיליוני מטופלות, שבחנו את הסיכונים למגוון רחב של תוצאים רפואיים בנשים מחוסנות ולא-מחוסנות. עם זאת, למרות הנתונים הנרחבים בנושא, עדיין ניתנת תשומת לב רבה לדיווחי מקרים וטענות לא-מבוססות. הועדה ממשיכה להביע חשש כי הטענות הלא-מבוססות ישפיעו לרעה על היקף החיסונים וכי הדבר עלול להוביל לנזק אמיתי.

הועדה דנה בחשיבות הבטחת זמינות לנתונים ופרסום סיכומי מידע אודות בטיחות החיסון, במטרה לסייע בתהליכי קבלת החלטות באופן מבוסס-ראיות.

מספר מדינות שהוסיפו חיסוני HPV לתכנית החיסונים דיווחו על ירידה של 50% בשיעורי היארעות נגעים טרום-ממאירים בצוואר הרחם בנשים צעירות. מנגד, שיעורי התמותה עקב סרטן צוואר רחם ביפן, בה חיסוני HPV אינם מומלצים באופן יזום, עלו ב-3.4% משנת 1995 עד 2005 וצפויים לעלות ב-5.9% משנת 2005 עד 2015. עליה זו בולטת במיוחד בנשים בגילאי 15-44 שנים. עשר שנים לאחר הצגתו, אימוץ מתן חיסוני HPV עדיין איטית והמדינות בסיכון הגבוה ביותר לסרטן צוואר הרחם הן אלו בעלות הסיכוי הנמוך ביותר למתן החיסון. מאז אישור החיסון, GACVS לא מצאו עדויות לאירועים חריגים חדשים על-בסיס מחקרים רבים, גדולים ובאיכות טובה. הנתונים החדשים שהוצגו לועדה תומכים בעמדה זו.

Safety update of HPV vaccines, WHO

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה