ילדים

הנחיות חדשות בנושא Clostridium difficile (מתוך Clin Inf Dis)

איגודי ה-IDSA (Infectious Diseases Society of America) ו-Society for Healthcare Epidemiology of America עדכנו את ההנחיות הקליניות משנת 2010 בנושא CDI (Clostridium Difficile Infection) במבוגרים.

העדכון כולל המלצות לילדים, נוגע לשילובי בדיקות אבחנה ורצפי בדיקות ושינויים בבחירת הטיפול האנטיביוטי. בנוסף, בפעם הראשונה כוללות ההנחיות השתלת צואה (FMT או Fecal Microbiota Transplantation).

מאחר ופלאורוקוינולונים, צפלוספורינים וקלינדמיצין משנים את הרכב המיקרוביום באופן המעלה את הרגישות ל-CDI, טיפול קו-ראשון כולל הפסקת השימוש בתרופות אנטיביוטיות אלו. לעיתים קרובות, ניתן לזהות שיפור במצב המטופלים במידה ומפסיקים את הטיפול האנטיביוטי האחראי.

ההנחיות החדשות מגבילות את השימוש בבדיקות NAAT (Nucleic Acid Amplification Test), בהן משתמשות מעבדות בלמעלה מ-70% מבתי החולים, מאחר ובדיקות אלו עשויות להיות רגישות יתר על המידה. ההנחיות מייעצות כי NAAT ישמש רק במקרים של הופעה חדשה של הזיהום בחולים שידוע כי לא נטלו משלשלים, עם לפחות שלושה שלשולים ביממה האחרונה. במידה ולא כך הדבר, והמוסד לא קבע קריטריונים פרטניים, אזי האלגוריתם האבחנתי מציע בדיקת GDH (Glutamate Dehydrogenase). במידה ובדיקה זו שלילית, אזי מומלץ על בדיקת אנטיגן נפוץ, ואם בדיקה זו שלילית, אזי מומלצת בדיקת NAAT. ניתן לשלב בדיקת GDH ורעלנים במוצר אחד.

ההנחיות ממליצות כעת על Vancomycin או Fidaxomicin כטיפול קו-ראשון, במקום הטיפול המומלץ הקודם ב-Metronidazole.

במבוגרים, Vancomycin ו-Fidaxomicin מלווים בשיעורי ריפוי גבוהים יותר של CDI, גם במקרים קלים. עם זאת, ההנחיות קובעות כי השימוש ב-Metronidazole הוא מקובל במידה והגישה לשתי התרופות האחרות היא מוגבלת, אך רק במקרים קלים עד מתונים. העלות של שתי התרופות החדשות יותר עשויה להיות גורם מגביל.

בילדים, הטיפול האנטיביוטי קו-ראשון נותר Metronidazole, מאחר ו-Vancomycin ו-Fidaxomicin לא הוכחו כעדיפים בילדים. ההמלצות מזהירות כנגד בדיקות ל-CDI בילדים מתחת לגיל שנה עם שלשולים, מאחר והחיידקים מהווים חלק מהמיקרוביום התקין בעד 65% מהיילודים הבריאים.

ההנחיות החדשות תומכות ב-FMT בחולים עם לפחות שני אירועים של CDI, אשר לא הגיבו לטיפול אנטיביוטי. מנהל המזון והתרופות האמריקאי פרסם מסמך הנחיות בנושא בשנת 2013, אך לא בחן את המוצר במחקר קליני סטנדרטי. מחקרים הוכיחו כי יעילות FMT נעה סביב 70-80% בטיפול ב-CDI. לטיפול אנטיביוטי יעילות של 45-50%, אם כי במחקר אקראי אחד התוצאות היו מעורבות.

פרוביוטיקה גם מוזכרת בהנחיות החדשות, אך אלו אינם מומלצים.

ההמלצות בנושא להגבלת הדבקה ב-CDI בבתי חולים נותרו ללא שינוי מההנחיות מ-2010: יש לבודד מטופלים, לספק כפפות וחלוקים לאנשי צוות רפואי ומבקרים.

Clin Inf Dis. Published online February 15, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה