שיווק ומנהל רפואי

טור דעה: סל התרופות החסר, האם זו גזירה משמיים?/ פרופ’ אהוד קוקיה, נשיא המכללה האקדמית לישראל

בשוך תרועת הפסטיבלים ולאחר הריטואל הקבוע של העלאת חולים מסכנים לקדמת הבמה התקשורתית למשך יום יומיים עם סיפור אישי מדכא, ומנגד אותם חולים מאושרים שהתרופה למחלתם נכנסה לסל הבריאות, יש מקום לשאול את עצמנו: האם זו התמונה שתחזור כל שנה? ואם כן האם ניתן לעשות משהו לשינוי המצב. התשובה לשתי השאלות היא חיובית!

התשובה לשאלה הראשונה היא פשוטה מאוד, ודי באריתמטיקה של בית ספר יסודי על מנת להבינה: עולם פיתוח התרופות הוא עולם דינמי ומתקדם, חברות התרופה מייצרות תרופות חדשות מדורות מתקדמים. היום התרופות הביולוגיות המותאמות אישית לחולים ספציפיים לפי מאפיינים אישיים וביולוגיים כבשו את השוק. היתרון מבחינת החולה היא תרופה עם סיכויי ריפוי גדולים יותר למי שהיא מתאימה לו, ומצד שני מניעת נתינתה לחולים במחלה ספציפית עם מאפיין גנטי שונה (עליהם היא לא תשפיע), וכך אנו חוסכים מהם את תופעות הלוואי ואת ההוצאה הכספית הניכרת.

החיסרון המהותי לחולה ולחברה הוא העלות הכספית העצומה שכמעט שוללת מהאזרח הממוצע את היכולת לממנה מכיסו.

וכאן נכנס לתמונה סל התרופות המממן בתוספת שלו את התרופות החדשות. עד כאן הכל טוב, איפה הבעיה? תקציב סל התרופות נע סביב ה- 300 מיליון , סך התרופות המתמודדות עליו הוא כ- 2 מיליארד! גם אם נגדיל את סל התרופות ב- 100, 200 ואף 300 מיליון תמיד יהיה החולה שלא יקבל את התרופה למחלתו.

האם יש פתרון? הפתרון לא מושלם אבל קיים בחלקו, ועד חוק ההסדרים של שנת 2007 עבד בצורה סבירה. הפתרון הוא הכנסת התרופות הנקראות “מצילות חיים” (האם הן אכן מצילות חיים זה כבר נושא למאמר אחר) לביטוח המשלים. הן היו בסל הביטוח המשלים של הקופות הגדולות אך הוצאו ממנו ב- 2007 בשל עיקרון השוויון. המחשבה הייתה שניתן לתת מענה בסל הציבורי. מחשבה שלקח פחות מ-8 שנים להבין כי אינה נכונה.

על השינוי המתבקש תעיד יותר מכל עמדתו של שר הבריאות ח”כ הרב יעקב ליצמן. בהיותו יו”ר ועדת הכספים ב- 2007 היה מראשי התומכים בהוצאת התרופות מהביטוח המשלים, היום הוא אומר: “טעיתי”. גדולה של אדם היא שהוא יודע להודות בטעותו, גדולה של שר בממשלה היא שהוא מסוגל להוביל שינויים ולתקן את הדרוש תיקון. מהסתכלות בפעילותו של השר הנוכחי (טיפולי שיניים לילדים, MRI, בריאות הנפש,  ביטוח סיעודי ועוד),  נראה שלא רחוק היום ונראה את הכנסת תרופות “מצילות חיים” לביטוח המשלים.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה