טיפול נמרץ

זיהומים הנרכשים בבית החולים נמצאו בקשר לעלייה בתמותה ביחידות טיפול נמרץ (מתוך Lancet infectious diseases)

מאת איתמר גנמור

מממצאי מחקר חדש, אשר פורסמו בכתב העת Lancet infectious diseases בדצמבר 2010, זיהומים הנרכשים בבית החולים (Healthcare-acquired infections) מגבירים מאוד את הסיכון לתמותה בחולים המאושפזים ביחידות לטיפול נמרץ (intensive care unit, ICU). עם זאת, לעמידות לתרופות אנטי-מיקרוביאליות יש השפעה נוספת מועטה.

על פי אחד החוקרים, חולים המאושפזים ביחידות טיפול נמרץ נמצאים בסיכון גבוה יותר לזיהומים הנרכשים בבית החולים, ורבים מהם נגרמים על ידי פתוגנים בעלי עמידות לתרופות אנטי-מיקרוביאליות. מטרת המחקר הנוכחי הייתה להעריך עלייה בתמותה והתארכות משך האשפוז ב-ICU בעקבות זיהומים במחזור הדם ודלקת ריאות.

החוקרים ניתחו מידע מ-ICU אשר דיווחו על זיהומים אשר נרכשו בבית החולים. החוקרים בחנו את המחוללים הנפוצים ביותר על פי ה- European standard protocol for surveillance. החוקרים בחנו 20 חשיפות שונות לפי אתר החשיפה, המחולל, ועמידות ל- ceftazidime (צפטאזידים) (Acinetobacter baumannii ו- Pseudomonas aeruginosa), לצפלוספורינים מדור שלישי (Escherichia coli), ול- oxacillin (Staphylococcus aureus).

על ידי שימוש במודל רגרסיה תלוית-זמן, תוצאים לכל חשיפה הושוו בין חולים שנחשפו לכאלה שלא נחשפו, לאחר תקנון משתני חולה וזמן. מחקר העוקבה כלל 119,699 חולים אשר אושפזו ב-537 ICU ב-10 מדינות בין 1.1.2005 ו-31.12.2008 למשך יותר מיומיים.

במודל המתוקנן, יחס הסיכון (hazard ratio, HR) לתמותה מדלקת ריאות היה בין 1.7 (95% CI 1.4-1.9) ל- S aureus רגיש לתרופות לבין 3.5 (95% CI 2.9-4.2) ל- P aeruginosa עמיד לתרופות. לגבי זיהומים במחזור הדם טווח הסיכון היה בין 2.1 (95% CI 1.6-2.6) ל- S aureus רגיש לתרופות לבין 4.0 (95% CI 2.7-5.8) ל- P aeruginosa עמיד לתרופות.

הסיכון למוות כתוצאה מעמידות לתרופות אנטי-מיקרוביאליות, בשילוב הסיכון למוות כתוצאה מזיהום היה 1.2 (95% CI 1.1-1.4) לדלקת ריאות בשילוב כל ארבעת הזנים שנחקרו ו- 1.2 (95% CI 0.9-1.5) לזיהומים במחזור הדם. הסיכון הגבוה ביותר מבחינת המחוללים היה ל-S aureus (1.3 לדלקת ריאות [95% CI 1.0-1.6] ו-1.6 לזיהומים במחזור הדם [95% CI 1.1-2.3]). עמידות לתרופות אנטי-מיקרוביאליות לא נמצאה בקשר עם הארכת משך האשפוז.

לגבי שילוב כל ארבעת המחוללים, בהשוואה בין הזנים העמידים לבין הזנים הלא עמידים, HR לשחרור, חי או מת, הוא 1.05 (95% CI 0.97-1.13) לדלקת ריאות ו-1.02 (95% CI 0.98-1.17) לזיהומים במחזור הדם. עקב השכיחות הגבוהה של P aeruginosa והפתוגניות הגבוהה של הזנים העמיד והלא-עמיד שלו, מחולל זה נקשר לעומס הרב ביותר בזיהומים הנרכשים בבית החולים.

על פי החוקרים, זיהומי מחזור הדם ודלקת ריאות הנרכשים בבית החולים הגדילו באופן ניכר את התמותה ב-ICU. בנוסף, זיהומי דלקת הריאות האריכו את משך האשפוז ב-ICU. ההשפעה הנוספת של העמידות לתרופות אנטי-מיקרוביאליות הייתה זניחה באופן יחסי. לדעת החוקרים, מניעת הזיהומים הנרכשים בבית החולים צריכה להיות  בראש סדר העדיפויות.

מגבלות מחקר זה כוללות חסר במעקב לאחר האשפוז ב-ICU, כמו גם חוסר התחשבות בערפלנים פרט לזמן, והמגבלות של השיטות הסטטיסטיות בהן השתמשו.

מומחה בתחום אשר נתבקש להגיב לפרסום הדברים הזהיר כי למרות ממצאי המחקר לגבי העמידות לתרופות אנטי-מיקרוביאליות, עדיין חשוב מאוד לשלוט במחוללים העמידים לתרופות רבות (multidrug-resistant bacteria; MRB). ה-MRB עדיין מהווים איום, ויש לפתח תרופות חדשות אשר יעזרו להתמודד עם מחוללים אלה.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה