רדיולוגיה

דפוס נגעים מוחיים עשוי לסייע באבחנת תסמונת RCVS (מתוך JAMA Neurol)

דפוס צפיפות-יתר בחומר לבן בחולים עם תסמונת RCVS (Reversible Cerebral Vasoconstriction Syndrome) עשוי לספק רמזים לאבחנת מחלה נדירה אך חמורה זו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הפיזור והמנגנונים הפתולוגיים של נגעים בצפיפות-יתר בחומר הלבן באוכלוסיית חולים עם תסמונת RCVS.

החוקרים גייסו למחקר חולים מטאיוון עם תסמונת RCVS במהלך שלוש שנים, בין ינואר 2010 ועד דצמבר 2012. מדגם המחקר כלל 85 חולים עם RCVS, כאשר ארבעה סירבו להשתתף במחקר, חמישה סירבו לבדיקות מעקב, שישה אבדו במהלך המעקב ובחמישה בדיקות ההדמיה לא היו אופטימאליות. המשתתפים השלימו בדיקות FLAIR (fluid-attenuated inversion recovery sequence imaging) עם מכשיר הדמיה בתהודה מגנטית של 3-T וכן בדיקת אולטרה-סאונד טרנס-גולגולתית וחוץ-גולגולתית בעת הגיוס למחקר ובמהלך המעקב (לאחר חודש וחודשיים, עם שינויים בהתאם למצב הקליני).

בסיכומו של דבר, 65 חולים עם RCVS השלימו את המחקר, בהם נערכו בסך הכול 162 בדיקות הדמיה בתהודה מגנטית. מבין חולים אלו, 58 היו נשים (89%) והגיל הממוצע עמד על 50 שנים.

הממוצע הכולל של שיא עומס צפיפות-יתר בחומר הלבן עמד על 3.2 סמ”ק בשבוע השלישי לאחר ההופעה וירד ל-0.8 סמ”ק בשבוע הרביעי. החוקרים מדווחים על קורלציה בין צפיפות-יתר בחומר הלבן ובין מדד Lindegaard Index במהלך השבוע השני של המחלה וכן זוהתה קורלציה עם מדד פולס טיליות ומדד תנגודת של עורק התרדמה הפנימי.

החוקרים מסכמים וכותבים כי דפוס צפיפות-יתר של החומר הלבן בחולים עם RCVS מקביל לחומרת המחלה. הממצאים הללו תומכים במתן תשומת הלב לסוגיה זו בטיפול בחולים עם תסמונת נדירה זו. צפיפות יתר של החומר הלבן בחולי RCVS עשויות לנבוע, לפחות בחלקה, מתת-זילוח אזורי.

JAMA Neurol. Published online June 4, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה