רדיולוגיה

דפוסי הדמיה מוחית עשויים להצביע על סיכון לסכיזופרניה (Nat Commun)

מוח גירוי חשמלי

דפוס ספציפי במעגלים החשמליים של המוח עשוי לנבא אילו נבדקים בסיכון לפסיכוזה יתקדמו ויפתחו סכיזופרניה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת Nature Communications.

מדגם המחקר כלל 182 משתתפים מארצות הברית וקנדה, אשר הוגדרו בסיכון קליני גבוה לפסיכוזה, מתוכם 19 אובחנו עם פסיכוזה ו-163 לא פיתחו פסיכוזה. מטופלים בסיכון הוגדרו בנוכחות הופעה לאחרונה של מאפיינים הדומים לפסיכוטיים שיחדיו העידו על סיכון גבוה לפסיכוזה בתוך כחלון של שנתיים ממועד ההערכה הראשונית. כל המשתתפים השלימו בדיקות Functional MRI (fMRI) לחמישה מצבים: מצב מנוחה, זיכרון עבודה מילולי, שליפת זיכרון אפיזודי, קידוד זיכרון אפיזודי והתאמת פנים רגשית.

לאחר תקנון למשתנים דוגמת גיל, מין ומדד אינטליגנציה, החוקרים זיהו השפעה מאוד מובהקת על הרשת המקושרת, כולל 84 זוגות קצוות מקושרים ו-62 קשריות שכיסו אזורי מוח בצרבלום, תלמוס וקורטקס המוח. בפרט, האזורים ברשת המזוהה היו שייכים לשבע מערכות תפקודיות.

הקישוריות בין אזורים אלו הייתה גדולה יותר משמעותית בחולים בסיכון לפסיכוזה וההשפעה הייתה גדולה עוד יותר בקרב אלו שהתקדמו ופיתחו סכיזופרניה, בהשוואה לאלו שלא פיתחו את ההפרעה הפסיכיאטרית. מכאן עולה כי שינויים בקישוריות מקדימים הופעת פסיכוזה.

על-בסיס מדד Prodromal Symptoms, החוקרים זיהו עוד סיכון מובהק בין קישוריות בין רשתות ובין תסמיני חוסר-ארגון בחולים בסיכון לפסיכוזה, אך לא בקבוצת ביקורת.

ממצאים אלו מעידים כי קישוריות מוגברת עשויה להיות מלווה בחשיבה מוזרה והתנהגות חריגה בחולים עם תסמינים מקדימים. עוד זוהתה קורלציה משמעותית בין הקישוריות ברשתות המוחיות ובין מספר החודשים עד להתקדמות לסכיזופרניה, רמז לכך שקישוריות גבוהה יותר לוותה במרווח זמן קצר יותר עד להתקדמות.

מניתוח נוסף של 11 חולים שהתקדמו לסכיזופרניה, 40 חולים עם פסיכוזה שלא פיתחו סכיזופרניה ו-40 ביקורות בריאות, אשר לא נטלו תרופות, גם עלה הבדל מובהק בקישוריות ברשתות המוחיות. גם במקרה זה הקשרה הבולט ביותר זוהה באלו שהתקדמו לסכיזופרניה, בהשוואה לאלו שלא פיתחו סכיזופרניה, בהשוואה לקבוצת הביקורת.

לאחר זיהוי הרשת התפקודית בקרב משתתפים במדגם NAPLS-2, החוקרים ביקשו לאשר את הממצאים ב-262 משתתפים במחקר CNP. המדגם כלל 123 משתתפים בקבוצת הביקורת, 50 חולי סכיזופרניה, 49 חולים עם הפרעה ביפולארית ו-40 חולים עם ADHD.  גם במקרה זה החוקרים זיהו כי העליה המשמעותית ביותר בקישוריות תועדה בקבוצת החולים עם סכיזופרניה, לאחריה אלו עם הפרעה דו-קוטבית וחולי ADHD, בהתאמה. העליה הקטנה ביותר תועדה בקבוצת הביקורת.

Nat Commun. Published online September 21, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה