היפונתרמיה מעלה את הסיכון לשברים (מתוך Clinical Journal of the American Society of Nephrology)

ממחקר חדש שפורסם במהדורת 7 בינואר של Clinical Journal of the American Society of Nephrology עולה קשר בין להיפונתרמיה קלה ובין סיכון מוגבר לשברים, בלא-תלות באוסטיאופורוזיס.

לדברי החוקרים, ההסבר לממצאים אלו הוא נובע ככל הנראה מעדויות שפורסמו לאחרונה לפיהן ייתכן קשר בין היפונתרמיה קלה ובין הפרעות באיזון ויציבה, עם סיכון מוגבר לנפילות.

החוקרים ערכו מחקר רטרוספקטיבי לכימות הקשר בין להיפונתרמיה ושברים.

מדגם המחקר כלל 1408 נשים בהן נערכו בדיקות להערכת צפיפות המינראלים של העצם ובדיקות מעבדה לפני ספטמבר 2006 ואפריל 2007. דיווחים-עצמיים על שברים אושרו בבדיקות הדמיה ו/או תיעוד שברים במרפאות.

ריכוז הנתרן הממוצע בדם עמד על 150.8 מ”מול לליטר. 59 משתתפות (4.2%) אובחנו עם להיפונתרמיה (נתרן מתחת ל-135 מ”מול לליטר), 634 (45%) אובחנו עם אוסטיאופורוזיס וב-254 (18.0%) תועד לפחות שבר אחד בעבר.

ההיארעות של היפונתרמיה עמדה על 8.7% בנשים עם שברים, זאת בהשוואה ל-3.2% באלו ללא שברים (p<0.001). מניתוח רב-משתנים עולה קשר בין להיפונתרמיה ובין היארעות שברים (OR = 2.25,  p<0.01).

החוקרים מסבירים כי בעוד להיפונתרמיה הינה ממצא נפוץ יחסית, בעיקר בקשישים, לעיתים קרובות מתעלמים ממנה. במידה וממצאים אלו יאושרו, אזי יש להקפיד על תשומת לב רבה יותר לאבחנה וטיפול להיפונתרמיה, בעיקר בחולים בסיכון גבוה לנפילות.

בנוסף, לעיתים קרובות הגורם להיפונתרמיה הוא יאטרוגני, וזוהי תופעה נפוצה בעקבות טיפול תרופתי תיאזידים או SSRI (Selective Serotonin Reuptake Inhibitors), ויש לערוך בדיקות סקר לאחר התחלת טיפול זה, ובמידה ואובחנה להיפונתרמיה יש לשקול את יחס עלות-תועלת בחולה הספציפי.

Clin J Am Soc Nephrol 2010

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אלקטרופורציה בלתי הפיכה בתדירות גבוהה לעומת כריתה טרנסורטרלית של הערמונית עבור היפרפלזיה שפירה של הערמונית (GIANT): ניסוי שלב 3, אקראי, כפול סמיות, במרכז יחיד, ללא נחיתות

אלקטרופורציה בלתי הפיכה בתדירות גבוהה לעומת כריתה טרנסורטרלית של הערמונית עבור היפרפלזיה שפירה של הערמונית (GIANT): ניסוי שלב 3, אקראי, כפול סמיות, במרכז יחיד, ללא נחיתות

מקור: ScienceDirect
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
אין תגובות|21/08/2026

מטרת המחקר הייתה להשוות את היעילות ואת הבטיחות של H-FIRE לעומת TURP בגברים עם BPH ועם הפרעות השתנה

תוצאות כריתת בלוטת התריס במבוגרים סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

תוצאות כריתת בלוטת התריס במבוגרים סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

מקור: JAMA
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|27/05/2026

שיעור הולך וגדל של מטופלים מבוגרים (גיל ≥65 שנים) עוברים כריתת בלוטת התריס, על רקע הזדקנות האוכלוסייה. לאור תוצאות לא חד־משמעיות בספרות, חשוב להבהיר אם לפרופיל הבטיחות של הניתוח יש מאפיינים שונים בגיל המבוגר, לצורך הערכת סיכונים מיטבית וייעוץ למטופלים

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן