כירורגיה כללית

האם ניתוחים להסרת כיס המרה מבוצעים לעיתים קרובות מדי? (The Lancet)

כבד

חולים רבים עם אבנים בכיס המרה וכאבי בטן אינם חשים טוב יותר לאחר פרוצדורה להסרת כיס המרה ומחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת The Lancet מציע כי ניתוח אינו נדרש בכל המקרים.

במדינות רבות ההנחיות לטיפול ממליצות על כריתת כיס מרה בגישה לפרוסקופית בחולים עם כאבי בטן על-רקע אבני כיס מרה. עם זאת, במקרים לא-דחופים, אין קונצנזוס אודות האופן בו על רופאים להחליט אם עדיף לחולים לבחור בטיפול שמרני בלבד.

במחקר הנוכחי בחנו החוקרים אם בחולים עם מחלות כיס מרה המטופלים במרפאות אמבולטוריות ייתכנו תוצאות טובות יותר ופחות כאב לאחר-ניתוח במידה והמנתחים יאמצו סדרת קריטריונים קפדנית יותר לניתוח, במקום הגישה הסטנדרטית של ניתוח בהתאם להחלטת המטפל.

במסגרת המחקר חולקו באקראי 537 חולים עם אבני מרה וכאבי בטן לטיפול סטנדרטי ו-530 חולים לניתוח רק במידה וענו על חמישה קריטריונים: התקף כאב חמור; כאב שנמשך לפחות 15-30 דקות; כאב המקרין לגב; כאב בבטן עליונה או ברביע ימני עליון של הבטן; וכאב המגיב למשככי כאבים.

הקלה בכאב לא הייתה טובה או גרועה יותר עם הקריטריונים הקפדניים יותר, בהשוואה לטיפול הסטנדרטי. עם שתי הגישות, לפחות 40% מהחולים עדיין סבלו מכאבי בטן לאחר 12 חודשים. עם הקריטריונים הקפדניים, 56% מהחולים לא סבלו מכאב לאחר שנה אחת, כמו גם 60% מאלו בקבוצת הטיפול הסטנדרטי.

עם זאת, שיעור החולים שנותחו היה קטן יותר בקבוצה בה ההחלטה הניתוחית התבססה על קריטריונים קפדניים (68% לעומת 75%). מכאן עלה כי על מנתחים לחשוב מחדש אם ניתוח אבני מרה נדרש בכל מקרה ולשקול מחדש את הקריטריונים להמלצה על הניתוח.

החוקרים לא זיהו הבדלים משמעותיים בסיבוכי אבני מרה על-רקע ההשתתפות במחקר; 8% מהחולים בקבוצת הטיפול הסטנדרטי ו-7% מאלו בקבוצת הניתוח בהתאם לקריטריונים קפדניים חוו סיבוכים דוגמת כאב אקוטי על-רקע מחלת כיס מרה או דלקת לבלב. שיעור הסיבוכים הניתוחיים היה גם כן דומה בין הקבוצות (21% מהחולים בקבוצת הטיפול הסטנדרטי ו-22% מאלו בקבוצת הניתוח על-פי קריטריונים קפדניים).

בסוף היום, המחקר מעיד כי דרושים מחקרים נוספים בכדי לקבוע את הקריטריונים הטובים ביותר לבחירת חולים לניתוח.  בחירה בכריתת כיס המרה אינה תמיד הדרך הטובה ביותר, אם כי חולים רבים עדיין צפויים ליהנות מגישה זו.

The Lancet, April 26

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה