סטודנטים

משרד הבריאות מסדיר את לימודי הרפואה בחו”ל : אקרדיטציה של מוסדות הלימוד והשתייכות ל-OECD

הודעת משרד הבריאות

לאחר עבודת מטה נרחבת, מנהל האגף לרישוי מקצועות רפואיים פרופ? שאול יציב פרסם מתווה מקצועי המסדיר את תנאי ההכרה ללימודים בחו”ל.

התנאים המרכזיים הם לימודים באחת ממדינות ה-OECD או בבתי ספר לרפואה המסונפים לבתי חולים שעברו אקרדיטציה.

סגן שר הבריאות ח”כ יעקב ליצמן בירך על גיבוש המתווה שמגדיר עבור הסטודנטים העתידיים את התנאים הנדרשים על מנת להבטיח את איכות הרופאים לדורות הבאים.

מנכ”ל המשרד משה בר סימן טוב בירך גם הוא על העבודה ואמר שהיא הכרחית על מנת להבטיח שאזרחי ישראל ימשיכו לקבל שירותי רפואה ברמה הגבוהה אותה הם מקבלים כיום. ללא האסדרה, היינו תוך שנים מעטות בסיכון לירידה ניכרת ברמת הרפואה.

להלן המתווה שהוכן ע”י פרופ שאול יציב,מנהל האגף לרישוי מקצועות רפואיים (בתמונה) :


הנדון:   הכרה בלימודי רפואה בחו”ל על ידי משרד הבריאות  

מתוך מגמה לשמור על רמת רפואה הולמת בישראל, ובהתאם לעודד תלמידי רפואה ללמוד בבתי ספר לרפואה ברמה נאותה, מומלץ לציבור הסטודנטים לרפואה ולמועמדים ללמוד רפואה בחו”ל המעוניינים לעסוק במקצוע בארץ, כי בבואם לבחור בית ספר לרפואה בחו”ל, יקחו בחשבון את הכללים המפורטים להלן.

מסמך זה בה להוסיף על אמות המידה הנדרשות לקבלת אישור לגשת לבחינת רישוי של מי שלמד רפואה בחו”ל כפי שפורט בעבר (ראו כאן).

כפי שיפורט בהמשך במסגרת הליך הערכת הלימודים בחו”ל, בטרם מתן אישור לגשת לבחינה, הוחלט לתת משקל משמעותי לעמידה בתהליך אקרדיטציה של בתי הספר לרפואה ובתי החולים בהם התבצעו הלימודים. הוחלט להבחין בהקשר זה בין מי שכבר החל את לימודיו לבין מי שטרם עשה כן. עוד הוחלט להוסיף פרק קליני לבחינות הרישוי לכלל המועמדים.

א.      רקע אקרדיטציה לבתי ספר לרפואה ולבתי חולים

אקרדיטציה של בתי ספר לרפואה החל משנת 2018 הוחל בתהליך הכרה (אקרדיטציה) של בי”ס לרפואה ברחבי העולם ביוזמת WFME (WORLD FEDERATION FOR MEDICAL EDUCATION). מטרת המהלך היא להבטיח את רמת ההוראה בבתי הספר לרפואה. במסגרת זו, בתי ספר לרפואה ברחבי העולם יוכלו לעבור הליך של הכרה על ידי גופים אקדמיים במדינתם שהוסמכו לכך על ידי ה-WFME.

אקרדיטציה של בתי חולים הנותנים הוראה קלינית מטרתו של תהליך האקרדיטציה לבתי חולים לשפר ולהבטיח את רמתו של ביה”ח. הליכי האקרדיטציה מבוצעים על ידי גופים שונים, והם אינם זהים מבחינת תכנם ואיכותם. אולם, ככלל, בית חולים שעבר תהליך אקרדיטציה איכותי הוא בית חולים טוב יותר מכזה שלא עבר כלל. רמה גבוהה של ביה”ח  הינה חיונית על מנת לאפשר הוראה קלינית נאותה.

להלן רשימת הארגונים המוכרים על משרד הבריאות לביצוע אקרדיטציה של בתי חולים בחו”ל לעניין הכרה בהכשרה קלינית של אותם בית החולים:

·         JCI (JOINT COMMISSION INTERNATIONAL) ארה”ב;

·         AC (ACCREDITATION CANADA) קנדה;

·         CHKS (HEALTH & CARE STANDARTS) אנגליה;

·         ACHS (THE AUSTRALIAN COUNCIL OF HEALTH CARE STANDARTS) אוסטרליה;

·         DNV GL גרמניה.

ב.      מי שצפוי להתחיל את לימודי הרפואה החל משנת 2019 והלאה

תלמידי רפואה בחו”ל שיחלו את לימודיהם משנת 2019 ואילך, יוכלו להגיש בקשה לגשת לבחינה הממשלתית ברפואה בישראל, רק אם למדו את כל שנות לימודי הרפואה בבי”ס לרפואה העונים לאחת מאמות המידה הבאות:

1.      בי”ס לרפואה מצוי באחת ממדינות ה-OECD;

2.      בי”ס לרפואה עבר תהליך אקרדיטציה של ה-WFME, וביה”ח בו נעשו הלימודים הקליניים עבר אקרדיטציה ע”י גוף מוכר כמפורט בפרק א’ לעיל.

ככלל, תלמיד שיחל לימודיו משנת הלימודים 2019 ואילך בבי”ס לרפואה בחו”ל שאינו עומד לפחות באחת מאמות המידה שפורטו לעיל, ויגיש בקשה לגשת לבחינה הממשלתית ברפואה בישראל, בקשתו תדחה על הסף.

ראש האגף לרישוי מקצועות הבריאות במשרד הבריאות רשאי לחרוג מהכללים הנ”ל כמפורט להלן:

·         להכיר בבית ספר לרפואה שאינו עומד באחד מאמות המידה המפורטים לעיל, אם מצא שקיימות נסיבות מיוחדות מהן עולה שרמת הלימודים בו הולמת את הסטנדרט המקובל בישראל.

·         לא להכיר בבית ספר לרפואה למרות שהוא עמד באחת או יותר מאמות המידה המפורטות לעיל, וזאת במקרה בו עלה חשד סביר שרמת הלימוד בבית הספר אינה הולמת את הסטנדרט המקובל בישראל. תחולתה של החרגה כאמור תהיה על מי שהחל את לימודיו בבית הספר האמור בשנה שלאחר ביצוע ההחרגה.

·         החרגות כאמור יפורסמו באתר משרד הבריאות.

ג.       מי שהחל את לימודי הרפואה לפני שנת 2019

לגבי בוגרי בי”ס לרפואה בחו”ל שהחלו את לימודיהם לפני שנת הלימודים 2019, תיקיהם יבדקו על פי אמות המידה המקובלות כיום והמפורסמות באתר משרד הבריאות כאמור. בנוסף, אם ביה”ס לרפואה או ביה”ח בהם מתבצעת ההוראה הקלינית עברו בהצלחה תהליך אקרדיטציה, בין טרם תחילת הלימודים ובין במהלכם הדבר יהווה שיקול בעד מתן אישור לבוגר לגשת לבחינה הממשלתית ברפואה בישראל.

ד.      בחינת הרישוי הממשלתית ברפואה

החל משנת 2019 יורחב החלק הקליני בבחינת הרישוי וזאת על מנת לוודא שבוגרי בתי ספר לרפואה בחו”ל, עומדים באמות המידה הקליניות הנאותות כמקובל במערכת הבריאות בישראל, וזאת ביחס לכלל הנבחנים.

בכבוד רב, 

פרופ’ שאול יציב

מנהל האגף לרישוי מקצועות רפואיים

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה