רפואה דחופה

מקומה של בדיקת אולטרה-סאונד לפני הגעה לבית חולים (מתוך אתר מדסקייפ)

בדיקה באמצעות מכשיר אולטרה-סאונד נייד משמשת לעיתים קרובות רופאים בחדרי מיון וביחידות טיפול נמרץ כתוספת לבדיקה הגופנית, כאמצעי אבחנה והנחיית פרוצדורות. כעת, בדיקת ההדמיה עשויה דרכה לצוותי רפואה דחופה ופאראמדיקים על אמבולנסים והליקופטרים בארצות הברית ובמדינות נוספות.

בצפון אמריקה, 4% מצוותי רפואה דחופה משתמשים באולטרה-סאונד ו-20% שוקלים הכללת הבדיקה במערכות שלהם. השימושים הנפוצים בבדיקת אולטרה-סאונד טרם הגעה לבית חולים כוללים בדיקת FAST (Focused Assessment with Sonography for Trauma) והערכת דום לב עם פעילות חשמלית ללא דופק. עם הכשרה והדרכה, פאראמדיקים ואנשי צוות רפואה דחופה יכולים להשיג הדמיות באיכות מספקת. עם זאת, לא ברור אם דבר זה מוביל לשיפור תוצאות הטיפול בחולים.

הכשרה ספציפית למטרות בדיקת FAST דורשת קורס הכשרה בן יום אחד. לחילופין, קורס הכשרה מקיף בן חודשיים הוצע גם להכשרת פאראמדיקים בביצוע eFAST(Extended FAST). לזיהוי תפליט פריקרדיאלי, חזה אוויר וחוסר תזוזה של הלב, הרצאה בת שעה אחת או תכנית בת שעתיים עשויות להספיק.

המכשול העיקרי לשימוש באולטרה-סאונד נובע מהעלות של הציוד וההכשרה. ללא מקורות מימון נוספים מערכות שירותי רפואה דחופה לא יוכלו לעמוד בעלויות הדרושות לשילוב בדיקת ההדמיה מחוץ לכותלי בית החולים.

הכותבים מסבירים כי אין קשיים בהשגת הדמיות אולטרה-סאונד במהלך נסיעה באמבולנס והשלמת הבדיקה אינה מובילה לעיכוב במתן טיפול רפואי. עם זאת, מחקר תצפיתי פרוספקטיבי שפורסם לאחרונה מצא כי בדיקת אולטרה-סאונד טרם הגעה לבית החולים בחולים עם מצוקה נשימתית זיהה מכשולים שלא זוהו במחקרים קודמים:

·       קשיים טכניים בעיות תוכנה, חיי סוללה לא-מספקים, קשיים בהעברת ההדמיות.

·       קשיים קליניים חולה במצב מסכן חיים או זמן העברה קצר מדי בכדי להשלים את ההדמיות.

·       קשיים הנוגעים לספק איכות הדמיות לא-מספקת.

החוקרים באותו מחקר קבעו כי עם הטכנולוגיה הקיימת כיום, בדיקת אולטרה-סאונד לפני הגעה לבית חולים, הבדיקה לא עלתה על הסף הנדרש.

למרות השימושים הרבים למכשיר אולטרה-סאונד ע”י אנשי רפואה דחופה ופאראמדיקים בשטח, אין הוכחות לתועלת עבור המטופלים. למרות שהשימוש הנפוץ ביותר בבדיקה לפני הגעה לבית החולים הוא לצורך FAST, אין תועלת מוכחת לבדיקת אולטרה-סאונד טרם הגעה לבית חולים להערכת הבטן או החזה בפצועי טראומה. בנוסף, אין גם תועלת מוכחת למיון פצועים במקרה של אירוע רב נפגעים.

מתוך אתר מדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה