רוקחות-פרמקולוגיה

מנהל מערך הרוקחות במרכז הרפואי זיו מברך על החלטת מליאת הכנסת שתביא להקלה למטופלים ולרוקחים הקליניים

רוקחת

הודעת המרכז רפואי זיו

זוהיר פראג’ מנהל מערך הרוקחות במרכז הרפואי זיו בצפת מברך על אישור מליאת הכנסת,

להצעת חוק ביזמת ועדת הבריאות, שתביא להקלה למטופלים ולרוקחים הקליניים! פראג’ אומר כי הצעת החוק, שהגישה ועדת הבריאות של הכנסת ברשותו של ח”כ אלי אלאלוף, תאפשר לרוקחים קליניים (האחראים על תכלול טיפולים תרופתיים וטיובם מבחינת נחיצות, בטיחות ויעילות) בעלי תואר שני או שלישי, יוכלו לספק מרשם המשך ללקוח וכן תרופות ותכשירים מסוימים ללא מרשם רופא, גם אם לא עברו קורס הכשרה בן 60 שעות לעניין זה, כפי שנדרש כיום. בנוסף, שנות הניסיון בעבודה מעשית הנדרשות מהרוקחים, ירדו מ-5 שנים, כפי שקובע החוק כיום, לשנתיים בלבד. על פי ועדת הבריאות

הרוקחים לומדים כבר במסגרת לימודיהם את כלל הנושאים הכלולים בהכשרה האמורה, ומתמחים בתחום הטיפול התרופתי ומתן ייעוץ קליני.

“החלטת מליאת הכנסת הינה צעד חשוב לקידום מעמד הרוקחים, והרוקחים הקליניים בארץ. הרוקח יהפוך לא רק למנפק התרופות על פי מרשם, אלא שותף לכתיבת מרשם ויעניק יעוץ ויהיה שותף לטיפול בחולה. במדינות רבות בעולם, כמו ארצות הברית, קנדה, אנגליה וצרפת, קיים כבר מזמן האישור לרוקחים להנפיק מרשמי המשך, לשנות מינונים ואף להחליף תרופה במידת הצורך. לרוקחים קיימים כל הכלים המקצועיים, הידע, ההבנה והיכולת, להיות שותפים לטיפול התרופתי בחולים. בכנס ארצי לרוקחים שיזמתי במרכז הרפואי זיו, בו השתתפו מאות רוקחים מכל רחבי הארץ, הצגנו את החשיבות הרבה שיש למעורבות רוקחים בטיפול התרופתי במרפאות, בקופות החולים ובתוך בתי החולים. הסקרים והעבודות שהצגנו בכנס, הראו חד משמעית, כי מעורבות רוקחים בטיפול התרופתי מצילה חיים. הבעיה שבישראל עדיין אין מספיק רוקחים קליניים במוסדות הרפואיים השונים, כולל בתי חולים וקופות חולים על מנת ליישם צעד זה ואת מטרת הצעת החוק, כמו כן אין תגמול הולם לרוקחים. אנו מקווים כי החוק החדש יגרום לתיקון ענף הרוקחות במרכזי הרפואה, למען בריאות המטופלים” אומר פארג’.

בישראל ובעולם, מנסים רוקחים למצוא פתרון לבעיית תרופות המרשם ולקידום מהלך, בו יהיו הרוקחים הקליניים מעורבים יותר בתהליך החלטה, לגבי מרשמי תרופות לחולים בקהילה ובבתי החולים. כאמור, המרכז הרפואי זיו קיים לפני מספר חודשים כנס רוקחים ארצי בשיתוף ‘פורום מנהלי בתי המרקחת בבתי החולים’ ו’ארגון הרוקחים בשירות המדינה’. זוהיר פראג’ אומר כי על בתי החולים וקופות החולים בקהילה, לקיים באופן שגרתי מעורבות גבוהה של רוקחים במהלך הטיפול התרופתי הניתן לחולה, על מנת לשפר איכות הטיפול ולמנוע טעויות במתן תרופות למטופלים המתרחשות כיום.

על פי נתונים שהוצגו בעיתון ‘טיימס’, מספר מקרי המוות מתרופות מרשם במגמת עלייה במדינות רבות בארה”ב משנת 2009 וכיום עקף את מספר מקרי המוות מתאונות דרכים באמריקה. תחלואה ומוות כתוצאה מתרופות מרשם, ועירוב בין תרופות מרשם, היא המגיפה של המאה העשרים ואחת. בין המחקרים שהוצגו בכנס, גם מחקרו של מחמוד מחג’אנה, רוקח קליני בבית החולים ‘הלל יפה’ שמצא, כי מתוך 3110 הנחיות למתן תרופתי לחולים, נמצאו כ- 488 (15.7%) מההוראות סווגו כמינון לא נכון, 694 (22.3%) מההוראות כטיפול לא מתאים, 115 (3.7%) מההוראות כחוסר בטיפול, 470 (15.1%) מההוראות ככפילות טיפולית, 246 (7.9%) מההוראות כאינטראקציה בין תרופתית.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה