עליה באנזימי כבד היא סיבה נדירה להפסקת Methotrexate בחולי IBD (מתוך American Journal of Gastroenterology)

עליה באנזימי כבד היא תופעת לוואי נפוצה בעקבות טיפול ב- Methotrexateבחולים עם מחלת מעי דלקתית, אך לרוב רמת האנזימים מתנרמלת תוך המשך הטיפול, כך מדווחים חוקרים מקנדה ב-American Journal of Gastroenterology.

לדברי החוקרים, לעיתים רחוקות נדרשת הפסקת הטיפול ב- Methotrexate בשל הפרעה באנזימי כבד, כאשר ההפרעה בינונית או שרמת האנזימים אינה שבה לנורמה.

החוקרים סקרו את הנתונים אודות 67 חולים עם מחלת קרוהן, 17 חולים עם UC (Ulcerative Colitis) ו-3 חולים עם Indeterminate Colitis.

החוקרים נטלו Methotrexate למשך 81 שבועות, בממוצע, במינון ממוצע מצטבר של 1813 מ”ג. בסה”כ, 37 חולים טופלו במינון מצטבר של למעלה מ-1500 מ”ג.

ב-67 חולים תועדה רמה תקינה של אנזימי כבד בתחילת המחקר. 16 מהחולים פיתחו הפרעה במהלך הטיפול, כולל שבעה חולים עם גורמי סיכון ברקע למחלת כבד (דוגמת תרופות רעילות לכבד, השמנת-יתר, צריכת אלכוהול). בכל החולים פרט לשניים, רמות האנזימים התנרמלו ללא הפחתת המינון.

ב-20 החולים עם רמת אנזימים גבוהה בתחילת המחקר, כל העליות באנזימי כבד היו קלות, ואף אחד לא תועדה הפרעה בתפקודי קרישה או ברמות בילירובין. תוצאות הבדיקה התרנמלו תחת טיפול ב- Methotrexate בתשעה חולים, ונותרו יציבים בשני חולים, אך החמירו בתשעה חולים נוספים.

11 חולים שטופלו במינון מצטבר של Methotrexate שעלה על 1500 מ”ג עברו בסה”כ 17 ביופסיות. ב-15 ביופסיות תועדה פיברוזיס בדרגה 1; באף ביופסיה לא אובחנה פיברוזיס בדרגה בינונית או חמורה (דרגה 3b או 4).

החוקרים מסכמים וכותבים כי נראה שביופסיות כבד מסייעות לעיתים רחוקות, וככל הנראה אינן נדרשות באופן שגרתי, אך ייתכן שיש לערוך בדיקות אלו בחולים נבחרים עם הפרעה בתפקודי כבד שאינה מתנרמלת.

Am J Gastroenterol 2010

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אלקטרופורציה בלתי הפיכה בתדירות גבוהה לעומת כריתה טרנסורטרלית של הערמונית עבור היפרפלזיה שפירה של הערמונית (GIANT): ניסוי שלב 3, אקראי, כפול סמיות, במרכז יחיד, ללא נחיתות

אלקטרופורציה בלתי הפיכה בתדירות גבוהה לעומת כריתה טרנסורטרלית של הערמונית עבור היפרפלזיה שפירה של הערמונית (GIANT): ניסוי שלב 3, אקראי, כפול סמיות, במרכז יחיד, ללא נחיתות

מקור: ScienceDirect
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
אין תגובות|21/08/2026

מטרת המחקר הייתה להשוות את היעילות ואת הבטיחות של H-FIRE לעומת TURP בגברים עם BPH ועם הפרעות השתנה

תוצאות כריתת בלוטת התריס במבוגרים סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

תוצאות כריתת בלוטת התריס במבוגרים סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

מקור: JAMA
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|27/05/2026

שיעור הולך וגדל של מטופלים מבוגרים (גיל ≥65 שנים) עוברים כריתת בלוטת התריס, על רקע הזדקנות האוכלוסייה. לאור תוצאות לא חד־משמעיות בספרות, חשוב להבהיר אם לפרופיל הבטיחות של הניתוח יש מאפיינים שונים בגיל המבוגר, לצורך הערכת סיכונים מיטבית וייעוץ למטופלים

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן