ראומטולוגיה

הדיוק של בדיקת אקו-לב דופלר להערכת לחץ בעורק הריאה בחולים עם יתר לחץ ריאתי (Chest)

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Chest עולה כי בדיקות אקו-לב דופלר אינן מדויקות בהערכת לחץ סיסטולי בעורק הריאה בחולים עם יתר לחץ ריאתי, ואין להתבסס על בדיקות אלו בקביעת האבחנה של יתר לחץ ריאתי.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ממחקרים שפורסמו לאחרונה עולה כי בדיקת אקו-לב דופלר אינה מדויקת כפי שסברו בעבר להערכת לחץ סיסטולי בעורק הריאה. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לקבוע את הדיוק של מדידות לחץ סיסטולי בעורק הריאה באמצעות בדיקת אקו-לב דופלר, בהשוואה לצנתור של צד הלב הימני בחולים עם יתר לחץ ריאתי.

החוקרים ערכו השוואה בין הערכות לחץ סיסטולי בעורק הריאה על-בסיס בדיקת אקו-לב דופלר ועל-בסיס מדידת הלחץ בעורק הריאה במהלך צנתור לב ימני. מדגם המחקר כלל 160 חולים עם יתר לחץ ריאתי (שלב ראשון). במטרה להתייחס לשינויים המודינאמיים אפשריים בין בדיקת אקו-לב דופלר וצנתור לב ימני, החוקרים המשיכו וקבעו באופן פרוספקטיבי את הלחץ הסיסטולי בעורק הריאה ב-23 חולים נוספים שעברו בו-זמנית צנתור לב ימני ואקו-לב דופלר (שלב שני).

בשלב הראשון, תועדה קורלציה מתונה בין אקו-לב דופלר ובין צנתור לב ימני להערכת לחץ סיסטולי של עורק הריאה (r=0.68,  p<0.001). עם זאת, מניתוח לפי Bland-Altman, ההטיה עם בדיקת אקו-לב דופלר להערכת לחץ סיסטולי בעורק הריאה הייתה 2.2 מ”מ כספית עם גבולות הסכמה (בטוח 95%) שנעו בין 34.2- ל-38.6 מ”מ כספית. הערכות לחץ סיסטולי של עורק הריאה על-בסיס אקו-לב דופלר נקבעו כלא-מדויקות ב-50.6% מהחולים. בשלב השני, תועדה קורלציה מתונה בין בדיקת אקו-לב דופלר ובין צנתור לב ימני להערכת לחץ סיסטולי בעורק הריאה (r=0.71,  p<0.01). עם זאת, למרות מדידה בו-זמנית של בדיקת אקו-לב דופלר וצנתור לב ימני, ההטיה של הערכות אקו-לב דופלר הייתה 8.0 מ”מ כספית עם גבולות הסכמה בטווח בין 28.4- ל-44.4 מ”מ כספית.

החוקרים מסכמים וכותבים כי בעקבות תוצאות המחקר, אין להתבסס על בדיקות אקו-לב דופלר לאבחנת יתר לחץ ריאתי או כבדיקת מעקב אחר יעילות הטיפול.

Chest. 2011 May;139(5):988-93

לידיעה ב-Pubmed


הערת מערכת:


ד”ר עודד קמחי, עורך מדור ראומטולוגיה, התייחס לממצאי המחקר ולדבריו: חולי סקלרודרמה נזקקים להערכה של יתר לחץ ראתי על בסיס קבוע. השיטה המועדפת בשל זמינותה ובטיחותה היא אקו-דופלר. מאמרים קודמים העלו את שאלת אמינות ההערכה באקו. מחקר זה יחודי בכך שחלק מהבדיקות של אקו וצינתור לב ימני נעשו במקביל. על פי השיטה הסטטיסטית שבה נקטו המחברים כדי להדגים את אי ההסכמה בין בדיקת האקו לצינתור קיימת עד 50% אי התאמה בין האקו לצינתור.  לפיכך נראה כי יש מקום להסתמך על בדיקת הלחץ הראתי בצינתור בלבד. השאלה העולה היא מה בנוגע להערכה התקופתית  לה נזקקים החולים. האומנם הצינתור יחליף את האקו?

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה