ראומטולוגיה

סיכון מוגבר להתקפי לב ואירועים מוחיים בחולים עם פולימיאלגיה ראומטיקה (CMAJ)


בחולים עם פולימיאלגיה ראומטיקה (PMR או Polymyalgia Rheumatica) סיכון גבוה פי 2.5 לאירועים וסקולאריים, כולל התקפי לב ואירועים מוחיים, כאשר הסיכון הגבוה ביותר תואר בחולים מתחת לגיל 60 שנים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת CMAJ.

החוקרים זיהו 3,249 חולים עם PMR וערכו השוואה ביניהם ובין 12,735 ביקורות ללא המחלה, תוך התאמה בגיל, מין וגורמי סיכון למחלות כלי דם. המטרה הייתה לקבוע אם PMR דומה למחלות ריאומטולוגיות דלקתיות אחרות ומלווה בסיכון מוגבר לאירועים וסקולאריים. החוקרים עקבו אחר החולים עד לאירוע וסקולארי ראשון אירוע קרדיווסקולארי, צרברווסקולארי או פריפרי או עד למאי 2011.

הסיכון לאירועים וסקולאריים היה גבוה יותר בחולים עם PMR, בהשוואה לחולים בקבוצת הביקורת, עם יחס סיכון מתוקן של 2.6. בקרב חולים עם PMR תועדו 36.1 אירועים וסקולאריים לכל 1,000 שנות-אדם, זאת בהשוואה ל-12.2 אירועים וסקולאריים ל-1,000 שנות-אדם בקבוצת הביקורת.

לדברי החוקרים, ממצאי המחקר מדגישים את חשיבות מתן תשומת לב לגורמי סיכון למחלות כלי דם בחולים אלו. הממצאים מעידים על סיכון מוגבר לאירועים וסקולאריים בחולים עם פולימיאלגיה ראומטיקה, ללא תלות בגורמי סיכון מוכרים למחלות כלי דם. הם ממליצים על טיפול אגרסיבי לאיזון גורמי סיכון למחלות כלי דם, במטרה לנסות ולהפחית את הסיכון המוגבר.

החוקרים זיהו קשר בין PMR ובין אירועים צרברווסקולאריים (יחס סיכון מתוקן של 2.3), אירועים קרדיווסקולאריים (יחס סיכון מתוקן של 2.7) ואירועים וסקולאריים פריפריים (יחס סיכון מתוקן של 2.8). הסיכון לאירועים צרברווסקולאריים וקרדיווסקולאריים היה הגבוה ביותר במהלך 6-12 החודשים הראשונים לאחר אבחנת PMR. בחולים בגילאי 50-59 שנים תועדה עליה של למעלה מפי חמש בסיכון לאירוע וסקולארי ואילו באלו בגילאי 80 שנים ומעלה נרשמה עליה של פי שלוש בסיכון הנ”ל.

פולימיאלגיה ראומטיקה הינה בין המחלות הריאומטולוגיות הדלקתיות הנפוצות ביותר בקשישים, עם סיכון להופעת המחלה במהלך החיים של 2.4% בנשים ו-1.7% בגברים.

החוקרים מציעים מספר מנגנונים העומדים בבסיס הקשר הנ”ל בין PMR ובין מחלות כלי דם, כולל התהליך הדלקתי, הקשר בין PMR ובין GCA (Giant Cell Arteritis), וההשפעות של טיפול ארוך-טווח בסטרואידים, כולל סוכרת, יתר לחץ דם ודיסליפידמיה, אם כי מציינים כי הטיפול הנ”ל עשוי גם להפחית את הסיכון למחלות כלי דם עקב הפעילות נוגדת הדלקת.

CMAJ. Published online July 28, 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה