ראומטולוגיה

יתרונות שילוב טיפול קוגניטיבי התנהגותי ואימון גופני בחולי פיברומיאלגיה (Arthritis Care Res)

מתוצאות מחקר פיילוט, שפורסמו במהלך חודש יוני בכתב העת Arthritis Care & Research, עולה כי שילוב טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, השם דגש על גישות התמודדות עם כאב, עם פעילות גופנית מותאמת אישית, מביאים להפחתת חשש מפני פעילות גופנית בחולי פיברומיאלגיה צעירים. התכנית מובילה גם לשיפור התפקוד הוגפני ועשויה לסייע לחולים להיות פעילים יותר גופנית.

מדגם המחקר כלל 22 מתבגרים עם פיברומיאלגיה (גילאי 12-18 שנים) משני בתי חולים לילדים, שלקחו חלק בשמונה שבועות התערבות FIT Teens (Fibromyalgia Integrative Training for Teens). המשתתפים השלימו מדדי הערכת עצימות כאב, מוגבלות תפקודית, תסמיני דיכאון, התייחסות לכאב, חשש מתנועה ונכונות לשינוי בתחילת המחקר ולאחר ההתערבות.

שיעורי ההיענות להתערבות היו גבוהים (80%). בקרב המשתתפים בתכנית הייעודית תועדה ירידה משמעותית במוגבלות תפקודית, דיכאון, חשש מתנועה וקטסטרופיזציה של כאב מתחילת המחקר ועד לתום ההתערבות. תוצאות נכונות לשינוי העידו על עליה משמעותית במדדי פעילות. בכל המקרים היקף ההשפעה היה בינוני עד גדול.

ממצאי המחקר העידו כי במתבגרים עם פיברומיאלגיה חל שיפור משמעותי בתפקוד הגופני והקלה בחשש מתנועה לאחר ההתערבות הייעודית. שיפור בתפקוד גופני הושג במסגרת זמן קצרה יותר, בהשוואה למחקר קודם להערכת טיפול קוגניטיבי-התנהגותי ללא מרכיב פעילות גופנית.

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים להשוואת התכנית אל מול גישות קיימות באוכלוסיית חולים זו.

Arthritis Care Res. Published online June 22, 2016

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה