ראומטולוגיה

ירידה במשקל עשויה להביא לשיפור תסמינים בחולים עם דלקת מפרקים פסוריאטית (Arthritis Res Ther)

בחולים שמנים עם דלקת מפרקים פסוריאטית, המקפידים על דיאטה דלה מאוד בקלוריות, תועד שיפור במספר היבטים של פעילות המחלה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת Arthritis Research & Therapy.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים עם דלקת מפרקים פסוריאטית (Psoriatic Arthritis) שכיחות גבוהה של השמנת-יתר וזו מלווה בפעילות מחלה גבוהה יותר, תגובה ירודה לטיפול ותחלואה קרדיווסקולארית מוגברת. אין מחקרים רבים להערכת ההשפעה של ירידה במשקל וכעת ביקשו החוקרים לבחון באופן פרוספקטיבי את ההשפעות של טיפול להפחתת משקל עם דיאטה דלה מאוד באנרגיה (VLED או Very Low Energy Diet) על פעילות המחלה בחולים עם דלקת מפרקים פסוריאטית והשמנת-יתר (מדד מסת גוף של 33 ק”ג/מ”ר ומעלה).

דיאטה דלה מאוד בקלוריות (640 קלוריות/יום) נערכה לאורך 12-16 שבועות, בתלות במדד מסת הגוף טרם הטיפול. לאחר מכן, הוצגה מחדש דיאטה עם הגבלת אנרגיה. טיפול להפחתת משקל ניתן במסגרת מערכה מובנית לתמיכה ומעקב רפואי.

החולים השלימו הערכה של מדד מסת הגוף, ספירת 66/68 מפרקים, מדד Leeds Enthesitis Index, פני שטח גוף מעורבים בפסוריאזיס, שאלונים ורמות CRP בתחילת המחקר, לאחר 3 ו-6 חודשים. התוצא העיקרי היה שיעור החולים שהשיגו פעילות מחלה מינימאלית ותוצאים משניים כללו תגובה לפי Psoriatic Arthritis Response Criteria (PsARC) ו-American College of Rheumatology (ACR).

החוקרים מדווחים כי 41 מבין 46 חולים השלימו את המחקר (63% נשים, גיל חציוני של 54 שנים). מדד מסת גוף גבוה בתחילת המחקר נקשר עם פעילות מחלה גבוהה יותר ותפקוד ירוד יותר.

חציון הירידה במשקל עמד על 18.7 ק”ג (18.6%) ממשקל הגוף ההתחלתי. מרבית מדדי פעילות המחלה השתפרו משמעותי לאחר ירידה במשקל, כולל מספר מפרקים רגישים או נפוחים, ריכוז CRP, פני שטח הגוף המעורבים בפסוריאזיס, מדד Leeds Enthesitis Index, שאלון רפואי ומצב בריאותי כללי, כאב ועייפות.

החוקרים מדווחים כי ירידה גדולה יותר במשקל הגוף לוותה בשיפור קליני, באופן שהיה תלוי-מינון. שיעור החולים עם פעילות מחלה מינימאלית עלה מ-29% ל-54% (p=0.002). תגובה של החולים לפי קריטריוני PsARC תועדה ב-46.3% מהחולים. שיעורי התגובה לפי קריטריוני ACR20, ACR50 ו-ACR70 עמדו על 51%, 34% ו-7.3%, בהתאמה.

לסיכום, טיפול קצר-טווח לירידה במשקל עם דיאטה דלה מאוד בקלוריות לווה בשיפור משמעותי בפעילות מחלה מפרקית ועורית בחולים עם דלקת מפרקים פסוריאטית והשמנת-יתר. ממצאי המחקר תומכים בהשערה כי השמנה הינה גורם התורם לפעילות המחלה בחולים עם דלקת מפרקים פסוריאטית.

Arthritis Res Ther 2019

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה