ראומטולוגיה

מקומו של טיפול בתאי CAR-T בלופוס (Sci Transl Med)

טיפול בתאי CAR-T (Chimeric Antigen Receptor T-cell) תואר כהתקדמות גדולה בטיפול כנגד מחלות ממאירות וכעת חוקרים בוחנים את התועלת של גישת טיפול זו כנגד מחלות אחרות, כולל מחלות אוטואימוניות. בשני מודלי עכברים עם לופוס (Systemic Lupus Erythematosus), טיפול בתאי CAR T הביא להארכת תוחלת החיים ולהקלה בביטויי המחלה, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Science Translational Medicine.

בשני מודלי העכברים, תאי CAR T המכוונים כנגד CD19 הובילו להפחתת מספר תאי B עם ביטוי CD19, העלימו ייצור נוגדנים עצמיים ודחו או הביאו לנסיגה במהלך המחלה.

טיפול בתאי CAR T מהווה גישת טיפול חדשה בה תאי מערכת החיסון של מטופל נאספים, עוברים הנדסה גנטית להכרת מטרה ומספרם גדל בתאי מעבדה. התאים המהונדסים לאחר מכן מוחזרים למטופל. טיפולי CAR T הזמינים כיום מכוונים כנגד אנטיגן CD19.

מאחר ו-CD19 הינו סמן הקיים על כל תאי B, החוקרים שיערו כי טיפול CAR T עשוי להיות יעיל בהפחתת תאי B בחולי לופוס. הניסוי שלהם תוכנן לבחון תאי CAR T כנגד CD19 במודלי עכברים עם לופוס. הם החדירו תאי CAR T לעכברים ומצאו כי ההישרדות שלהם הייתה ארוכה יותר, עם הפחתת הפגיעה באיברי מטרה. יתרה מזאת, תאי CAR T נותרו פעילים למשך שנה אחת במעבדה והמשיכו להפחית את רמות תאי B.

כאשר תאי T מהטחול מעכברים שטופלו ב-CAR T הוחדרו לעכבר נאיבי עם רקע אוטואימוני, החוקרים זיהו ירידה בתאי B חיוביים ל-CD19 והפחתה במחלה, עדות לכך שבקרת המחלה הייתה בתיווך תאי.

החוקרים מציינים כי ממצאי המחקר עומדים בניגוד לתוצאות קודמות שמצאו כי אותו מודל עכברים היה עמיד להפחתת תאי B בתיווך נוגדנים כנגד CD20. הם מציעים כי טיפול בתאי CAR T כנגד CD19 עשוי להיות יעיל יותר, מאחר ותאי T ציטוטוקסיים מעודדים מוות של תא המטרה במנגנון ישיר, בעוד שרעילות תאית בתיווך נוגדן דורשת הצטברות נוגדן קשור להרס תא המטרה, רעילות תאית בתיווך נוגדנים, או פינוי ע”י פגוציטים.

החוקרים כותבים כי לאור ממצאי המחקר הנוכחי בחיות, טיפול בתאי CAR T עשוי לשמש כחלופה לטיפול בחולי לופוס ומחלות אחרות המתווכות ע”י נוגדנים וקומפלקסי חיסון. עם זאת, יש לבחון גישת טיפול זו בבני אדם בטרם ניתן יהיה להסיק מסקנות ממודלי חיות.

Sci Transl Med. Published online March 6, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה