ראומטולוגיה

קריטריונים חדשים לאבחנה של לופוס (Ann Rheum Dis)

קריטריונים חדשים לסיווג SLE (Systemic Lupus Erythematosus) מטעם ה-American College of Rheumatology וה-EULAR (European League Against Rheumatism) מהווים שינוי פרדיגמה באופן האבחנה וחקר המחלה. במאמר שפורסם בכתב העת Annals of the Rheumatic Diseases טוענים המומחים כי הקריטריונים החדשים מהווים כלי פשוט, ישיר ומאוד מדויק לסיווג חולי לופוס.

הקריטריונים החדשים לסיווג חולי SLE דורשים טיטר נוגדנים כנגד הגרעין (Antinuclear Antibody) של 1:80 ומעלה בתאי HEp-2 או לפחות תוצאה חיובית אחת מקבילה. בהעדר זה, יש להתייחס לחולה כאילו אינו סובל מלופוס. בנוכחות נוגדנים אלו, יש לשקול 22 קריטריונים נוספים, המסווגים לשבעה תחומים קליניים (תסמינים קונסטיטוציונאלים, קריטריונים המטולוגיים, נוירו-פסיכיאטריים, קריטריונים של העור והריריות, קריטריונים של הסרוזה, מערכת שריר-שלד, או קריטריונים כלייתיים) ושלושה תחומים אימונולוגיים (נוגדנים כנגד פוספוליפידים, חלבוני משלים, נוגדנים ספציפיים ללופוס).

מערכת ניקוד מעניקה משקל נפרד לכל אחד מ-22 הקריטריונים, עם ניקוד שנע בין 2 ועד 10 נקודות. חולים הצוברים לפחות 10 נקודות מסווגים כחולים עם לופוס.

נוכחות מחלת כליות על-רקע לופוס בדרגה III או IV בביופסית כליה זוכה למשקל הגבוה ביותר (10 נקודות) ובנוכחות נוגדנים חיוביים מסוג ANA, ניתן לסווג את החולה כחולה לופוס. עדות למחלת כליות על-רקע לופוס בדרגה II או V עדיין זוכה לניקוד גבוה (8 נקודות), אך אינה מספיקה בפני עצמה לסווג את החולה כלופוס.

הקריטריונים החדשים כוללים גם לראשונה חום לא-מוסבר כקריטריון למחלה, לאחר שנמצא כי זהו מאפיין נפוץ ובולט. עם זאת, מאחר וזיהומים מהווים גורם מוביל לתמותה בחולי לופוס, חשוב להדגיש כי חום, בדומה לכל הקריטריונים האחרים, ייחשב רק בהעדר הסבר אחר וכי יש לחשוד תחילה בזיהום בכל חולה עם אפשרות ללופוס, בפרט בנוכחות רמות CRP מוגברות.

הכותבים מציינים כי מערכת הקריטריונים החדשה תוקפה במספר גדול של מקרים, כולל חולים רבים עם ביטויים הדומים ללופוס, אך ללא לופוס.

קריטריוני סיווג מולקולארי גם נכללו במהלך תהליך פיתוח הקריטריונים. סמנים חדשים רבים הוצעו במהלך קביעת הקריטריונים, אך פאנל המומחים פסל אותם, בעיקר בשל זמינות מוגבלות או עדויות לא-מספקות. עם זאת, הכללת סמנים חדשים, מעבר לנוגדנים עצמיים, עשויה בסופו של דבר לשפר את הסגוליות של מערכת סיווג לופוס, לשפר את הסיווג עם הפתוגנזה של המחלה ולשפר את איכות המחקרים הקליניים בנושא.

הכותבים מצפים כי קבוצות אחרות יבחנו את הקריטריונים הללו, דבר אשר יספק תוקף חיצוני למערכת הסיווג החדשה. הדבר חשוב במיוחד במקרים של לופוס בילדים ובאלו עם מעורבות בולטת של איברים, לדוגמא, מחלה עם מעורבות דומיננטית של העור.

Ann Rheum Dis 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה