דרמטולוגיה

הערכת השכיחות של תופעות לוואי פסיכיאטריות עם Isotretinoin (מתוך JAMA Dermatol)

בקרב מטופלים הסובלים מאקנה חמורה אשר נוטלים Isotretinoin (רואקוטן) קיימת שכיחות גבוהה של תופעות לוואי פסיכיאטריות, בעיקר דכאון וחרדה, כך עולה מנתונים ממערכת FAERS (Food and Drug Administration’s Adverse Event Reporting System) ותכנית iPLEDGE. עם זאת לא ברור אם הפרעות אלה נובעות מהטיפול עצמו או בשל האקנה החמורה.

ברקע מציינים המחברים ש-isotretinoin  הוא טיפול יעיל מאוד לאקנה. הם מוסיפים כי למרות שלא הוכח קשר בין isotretinoin לתופעות לוואי פסיכיאטריות, קיימים דיווחים של כלי תקשורת על דיכאון והתאבדויות בעת קבלת טיפול ב-isotretinoin .

החוקרים התבססו על נתוני FAERS ו-iPLEDGE להערכת תופעות לוואי פסיכיאטריות שדווחו בקרב חולים שנטלו Isotretinoin בין 1997 עד 2017. במהלך תקופה זו תועדו 17,829 אירועים חריגים פסיכיאטריים, כאשר Isotretinoin הייתה התרופה החשודה העיקרית.

הפרעות דיכאון היו אחראיות ל-42.3% מכלל האירועים החריגים, אי-יציבות רגשית הייתה אחראית ל-16.6% מהמקרים והפרעות חרדה ל-13.5% מתופעות הלוואי המדווחות בהקשר של טיפול ב- Isotretinoin.

עוד תועדו 2,278 דיווחים של מחשבות אובדניות, 602 דיווחים של ניסיונות אובדניים ו-368 דיווחים של מעשי התאבדות.

דיכאון וחרדה דווחו בשכיחות דומה בשני המינים, הפרעות אכילה היו נפוצות יותר בנשים והפרעות קשב, ריכוז והיפראקטיביות היו נפוצות יותר בגברים. שכיחות מחשבות אובדניות וניסיונות אובדניים הייתה דומה בשני המינים, אך מרבית מעשי האובדנות שהושלמו (78.8%) תועדו בקרב גברים.

מעט למעלה ממחצית מהאירועים החריגים הפסיכיאטריים (52.5%) אירעו במטופלים בגילאי 10-19 שנים, 30.6% אירעו באלו בשנות העשרים לחייהם, 11.5% תועדו במטופלים בשנות השלושים לחייהם ו-5.4% מהאירועים החריגים תועדו במטופלים בגילאי 40 שנים ומעלה.  קבוצת המטופלים בגילאי 10-19 שנים הייתה אחראית ל-57.7% מהמקרים של מעשי אובדנות שהושלמו.

בקרב משתתפים במאגר iPLEDGE, שיעורי השלמת אובדנות לכל 100,000 אנשים עמדו על 8.4 בשנת 2009 ו-5.6 בשנת 2010, שיעורים נמוכים יותר משיעורי האובדנות הארציים בארצות הברית באותן שנים (11.8 ו-12.1, בהתאמה, באוכלוסיה הכללית, ו-10.2 ו-10.5, בהתאמה, באלו בגילאי 15-24 שנים). 


החוקרים מסכמים כי למרות הדיווחים השכיחים על דיכאון והתאבדות בזמן טיפול ב- isotretinoin, יש לבחון אותם ביחס לשעורים הגבוהים של דיכאן והתאבדויות במטופלים הסובלים מאקנה (ושאינם מטופלים בהכרח ב-isotretinoin) .

כמו כן החוקרים מדגישים כי שיעור התאבדויות בזמן טיפול ב-isotrtetinoin נמוכים משיעור ההתאבדויות באוכלוסייה הכללית בארה”ב . בנוסף לכף החוקרים סבורים כי אמנם דווחו גם תופעות פסיכיאטריות אחרות שלא קשורות לדיכאון והתאבדות במהלך הטיפול, אך לא ברור אם הן קשורות לטיפול ב  isotretinoin.

JAMA Dermatol 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה