גינקולוגיה

גלולות למניעת הריון – האם יש הבדל ביעילות בין הגלולות השונות?/סקירת אורח מאת ד”ר יוני כהן מתמחה ברפואה גינקולוגית

סל תרופות

גלולות למניעת הריון הן אחד אמצעי המניעה הנפוצים ביותר והן נמצאות בשימוש למעלה מ- 50 שנה .הגלולות המשולבות המכילות אסטרוגן ופרוגסטרון עברו שינויים רבים מאז החל השימוש בהן, והדור החדש של הגלולות מאופיין בעיקר במינון האסטרוגן הנמוך במידה ניכרת מבעבר לצד פרוגסטטיבים חדשים שפותחו עם השנים.

המרכיב האסטרוגני בכל הגלולות הקיימות היום בשימוש הוא מאותו  הסוג-  אתיניל-אסטרדיול וההבדל היחיד בין הגלולות השונות מהדור החדש הוא במינון הנע בין 15 ל- 35 מיקרוגרם בכל גלולה.

המרכיב הפרוגסטטיבי בגלולה הוא זה שמשתנה הן במינון והן בסוג הפרוגסטרון. הפרוגסטטיבים  הנפוצים ביותר בשימוש אצל המטופלות הם , הגסטודן, הדזוגסטרל (DSG) , הדרוספרינון ‘(DRSP) לבונורגסטרל, ציפרוטרון אצטט (CPA ) , ונורגסטימט.

השאלה המעניינת היא האם השוני במרכיב הפרוגסטטיבי יוצר גם הבדל קליני משמעותי בין הגלולות השונות? 

ראשית, ראוי לומר כי כל הגלולות המשולבות מונעות ביוץ , וגורמות לשינויים בריר הצווארי וברירית הרחם, ולכן הן אינן נבדלות זו מזו ביעילות ההגנה שהן מספקות למניעת הריון. יחד עם זאת, הן שונות בהשפעתן על נשים שונות.

מטרת סקירה זו לבדוק האם קיימים הבדלים קליניים בין הגלולות המקנים יתרון כלשהו לגלולה אחת על אחרת ובמיוחד להשוות בין גלולות המכילות גסטודן (GES ) או דזוגסטרל DSG   או דרוספרנון DRSP   .

סקירת הספרות כוללת 5 מאמרי    Cochrane reviews אשר פורסמו ב 3 שנים האחרונות ואשר בדקו את כל ה evidence based medicine (EBM) הקיים לגבי גלולות למניעת הריון בהקשר למשקל גוף, אקנה, מטבוליזם, היענות ודבקות לטיפול ותסמונת קדם וסתית (PMS) .

גלולות והשפעתם על משקל גוף

בסקירה של Gallo ועמיתיו 1 מ-2008 נבחן הקשר בין גלולות לבין שינויים במשקל הגוף. מסקנות הסקירה הן כי לא נמצא בכלל קשר בין נטילת גלולות לעלייה במשקל המטופלות, וכן גם  כאשר נערכה השוואה בין השימוש בגלולות השונות לא נמצא הבדל משמעותי במשקלן של המטופלות או בהפסקת השימוש בגלולה בשל עלייה במשקל.

בהשוואה שנערכה בין נשים שנטלו גלולות המכילות  ethinylestradiol (EE) 20mcg/drospirenone (DRSP) 3mg במתן של 21/7 (יסמינל), לעומת נשים שנטלו גלולות המכילות  EE 20mcg/desogestrel (DSG) 150 mcg (פמינט/מרסילון) נמצא כי לאחר 7 מחזורי טיפול הייתה ירידה קלה של 0.22 ק”ג בקבוצה שנטלה EE 20 mcg/DRSP 3mg לעומת עליה קלה של 0.45 ק”ג בקבוצה  שנטלה  EE 20mcg/desogestrel (DSG) 150 mcg . כאשר ההבדל הממוצע היה -0.67 ק”ג [95% רווח סמך -1.16,-0.18 ].

בעבודה אחרת שהשוותה בין  EE 30mcg/drospirenone (יסמין) ל- EE 30 mcg/desogestrel 150 mcg (מיקרודיול) נמצא כי בקבוצה שנטלה יסמין  למשך 13 מחזורים משקל הגוף היה קבוע או שהייתה נטייה לירידה קלה במשקל.

המסקנה היא כאמור שאין הבדל בהשפעה על המשקל בין הגלולות השונות.

יעילות, שליטה על מחזור והיענות בגלולות

גם כאן לא נמצא כל הבדל בין הגלולות השונות, בסקירתם של – Maitra ועמיתיו (2008) נמצא  כי אין הבדל בין גלולות המכילות DSG לבין אלו המכילות DRSP מבחינת: יעילות, שליטה במחזור, תופעות לוואי והיענות הנשים לטיפול (compliance ).

גלולות והשפעתם על מטבוליזם של פחמימות

כאשר נבדקה השפעת כוללת של גלולות משולבות על מטבוליזם של פחמימות בנשים בריאות ובנשים בסיכון לפתח סכרת נמצא כי לגלולות בכלל יש השפעה קלינית קטנה בנשים ללא סכרת.

 יתר על כן בהשוואה מכוונת בין P EE 20 mcg/DRS (יסמינל) לבין EE 20 mcg/desogestrel  (פמינט, מרסילון)  ובין EE 20 mcg/DRSP ?(יסמין) ל- EE 30 mcg/desogestrel   (מיקרודיול)  לא נמצאו הבדלים בין הגלולות השונות בהשפעה על המטבוליזם של הפחמימות.

גלולות ואקנה

גלולות ידועות כטיפול יעיל ושכיח בקרב נשים צעירות באקנה. בסקירה מ-2009 נבחנה ההשפעה של גלולות שונות על אקנה. המסקנה הראשונה הבולטת היא שהמחקרים מוגבלים    מבחינה מתודולוגית, וקשה להגיע בעזרתם למסקנות חד משמעותיות, אולם בסה”כ לא נמצאו הבדלים משמעותיים בין הגלולות השונות.

גלולות ותסמונת קדם וסתית

ב-2009 פורסמה סקירה שבדקה את כל המחקרים הרנדומלים המבוקרים שבדקו את השפעת DRSP מול פלצבו או מול גלולה אחרת על premenstrual syndrome (PMS) או premenstrual dysphoric disorder (PMDD) . בעבודה זו נמצא כי גלולה המכילה EE 20 mcg/DRSP   יכולה לשפר את הסימפטומים בנשים הסובלות מ-PMDD . אך בעבודה היחידה בסקירה זו שבדקה 30 mcg/DRSP  מול EE 30 mcg/desogestrel 150mg   לא נמצאו הבדלים. לפיכך מסכמים המחברים כי קיימים מעט נתונים מחקריים העונים על השאלה האם drospirenone פועל טוב יותר מגלולות אחרות.

לסיכום, מטרת הסקירה היא להשוות בין גלולות המכילות DRSP לגלולות המכילות GES  או  DSG .

סקירת הספרות כללה  5 מאמרי  Cochrane reviews אשר בדקו האם יש הבדלים בין הגלולות  למניעת הריון בהקשר למשקל גוף, אקנה, מטבוליזם, היענות ודבקות לטיפול ותסמונת קדם ויסתית (PMS) .

בבואם של החוקרים לקבוע יתרונות של גלולה אחת על אחרת הם נתקלנו בקושי הנובע מחוסר במחקרים כפולי סמיות מבוקרים המשווים גלולה אחת לאחרת. והכלים שהיו בידיהם היו מחקרים המשווים את הגלולה הנבדקת לפלצבו או לעצמה בלבד.

מסקירה זו עולה כי בפרמטרים שנבדקו, אין יתרון משמעותי מוכח לגלולה מסוימת על פני אחרת.

רשימת ספרות:

  • Gallo et al. Combination contraceptives: effects on weight. Cochrane Database Syst Rev. 2008 Oct 8;(4):CD003987.
  • Arowojolu et al. Combined oral contraceptive pills for treatment of acne. Cochrane Database Syst Rev. 2007 Jan 24;(1):CD004425.
  • Maitra et al. Progestogens in combined oral contraceptives for contraception. Cochrane Database Syst Rev. 2004;(3):CD004861.
  • Lopez et al. Steroidal contraceptives: effect on carbohydrate metabolism in women without diabetes mellitus. Cochrane Database Syst Rev. 2009;(4):CD006133.

  • Lopez et al. Oral contraceptives containing drospirenone for premenstrual syndrome. Cochrane Database Syst Rev. 2009 Apr 15;(2):CD006586.
  • 0 תגובות

    השאירו תגובה

    רוצה להצטרף לדיון?
    תרגישו חופשי לתרום!

    כתיבת תגובה

    מידע נוסף לעיונך

    כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה