גינקולוגיה

הערכת משקל לתינוקות גדולים – דווקא היקף הראש הוא שקובע, יותר ממשקל התינוק.(הדסה, AJOG)

מקור: דוברות הדסה

תוצאות מחקר חדש שנערך בהדסה, משנות את פני הנתונים אשר סייעו בניבוי הסיכוי לקיסרי

או לידה מכשירנית

במחקר חדש שנערך בהדסה  נתגלה שבהערכת התינוק הגדול – היקף הראש מנבא הרבה יותר את הסיכוי לאירוע של קיסרי או לידה מכשירנית מאשר המשקל.

מסתבר כי 5% מהעוברים הם גדולים מהמומלץ ולכן, עם גילוי ההחרגה יש לבצע הערכות על מנת שלא יהיה מצב של היתקעות בתעלת הלידה.

הבדיקה נעשית על פי כלל האצבע כי כל עובר שמשקלו מעל ארבעה ק”ג וחצי ייולד בניתוח קיסרי. וכפי שמסביר פרופ’ שמחה יגל, מנהל האגף לנשים ויולדות בהדסה, 5 אחוזים הם מספר גדול של תינוקות גדולים, בהם יש להתמקד ולבצע הערכה כמה שיותר מדוייקת לקראת הלידה.

פרופ’ יגל, בשיתוף עם פרופ’ דרורית צלניקר הוכנר, מנהלת המחלקה לנשים ויולדות בהדסה הר הצופים ופרופ’ יוסי עזרא, מנהל מחלקות האשפוז של סיבוכי הריון ויולדות בהדסה עין כרם, בחנו את הנתונים שמחייבים ניתוח קיסרי והסתבר בתוצאות כי היקף ראש הילוד מהווה גורם בעל משמעות רבה יותר ממשקלו.

“מסתבר כי קיים קושי גדול יותר בלידה של וולד בעל היקף ראש גדול מהממוצע אך עם משקל מתחת לאחוזון ה-95, מאשר במקרה של לידת וולד גדול יותר מהאחוזון הזה אשר היקף ראשו קטן יותר” מפרט פרופ’ שמחה יגל.

במחקר, נאספו נתונים על 30,000 בין השנים 2010-12  ובוצעו הערכות נתונים   מהות המחקר הייתה הערכה של תינוקות גדולים, ונבדק מה שיעור הניתוחים הקיסריים ומה שיעור הלידות  המכשירניות (ואקום) ולכך ניסו ליחס פרמטרים שונים.

ככלל, עוברים במשקל גבוה מיולדים לעיתים תכופות יותר בניתוחים קיסריים ובלידות מכשירניות (וואקום), זהו למעשה כלל אצבע מסורתי, והיות ואינו מבוסס מחקרית נבדק בהדסה יותר לעומק.

“התייחסנו למשקל האמיתי, לאחר הלידה, ולהיקף הראש האמיתי, גם לאחר הלידה, והשוונו בין המשקלים להיקפי הראש (לאחר הלידה), ובדקנו את אחוז הניתוחים הקיסריים, או לידות מכשירניות (וואקום). הסתבר כי בהערכת התינוק הגדול היקף הראש מנבא הרבה יותר את הסיכוי לאירוע של קיסרי או לידה מכשירנית מאשר המשקל”. מסביר פרופ’ יגל. 

למעשה, כאשר העובר בעל משקל גבוה ויש לו היקף ראש לא גדול, הסיכוי שלו לניתוח קיסרי או לידה מכשירנית הוא קטן יותר מאשר של עובר במשקל “רגיל” אך היקף ראש גדול יחסית.

“המחקר עצמו מורה לנו כי יש טעם לשנות את פרוטוקול ההתייחסות לתינוק הגדול. כעת אנו בעיצומו של מחקר הבודק האם התוצאות האמיתיות נכונות גם כאשר מבססים את ההערכה על בדיקת אולטאסאונד, הן לגבי היקף והן לגבי משקל.

המסקנה העולה מהמחקר היא כי המשתנה בעל החשיבות הגדולה ביותר לגבי קביעת ניתוח קיסרי הוא היקף הראש ולא המשקל“.

היות והדבר משפיע על ביצוע (או אי ביצוע) של ניתוח קיסרי, הרי שניתן לאפשר לאימהות רבות ללדת בלידה טבעית ובטוחה יותר לאם ולילוד גם יחד. הדבר קיבל אישוש נוסף מכיוון אחר. “כאשר בחנו את המקרים בהם נכשלה לידת ואקום, התברר כי הסבירות לכישלון גדלה פי שלוש במקרה של היקף ראש גדול, כך שלפי הגישה החדשה, שהובררה מדעית, יש גם היבט של מדדי סבל עוברי, אשר עולים כאשר מיילדים וולד בעל היקף ראש גדול יותר” הדגיש פרופ’ יגל.

העבודה של הצוות פורסמה ב-AJOG , כתב העת האמריקני למיילדות וגניקולוגיה מהחשובים בתחום, ואף זכתה להיות “בחירת העורך” במהדורה.

פרוטוקול התואם את המחקר המדובר, ייושם ככל הנראה בהדסה כבר בשנה הקרובה. לדברי פרופ’ יגל “לוקח זמן ומחשבה על מנת לסגל פרוטוקולים מדויקים להתנהלות בלידות של וולדים בעלי ראש גדול מהממוצע, אבל אנחנו בדרך לשם, היקף הראש יהווה ככל הנראה את הגורם התייחסות החשוב ביותר בהקשר זה”.

Am J Obstet Gynecol.2015 Dec;213(6):833.e1-833

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה