הנחיות חדשות מטעם ה-ATA בנושא מחלות בלוטת תריס בהיריון (Thyroid)

במאמר שפורסם בכתב העת Thyroid הוצגו ההנחיות החדשות מטעם ה-ATA (American Thyroid Association) בנושא אבחנה וטיפול במחלות בלוטת תריס בזמן היריון ומשכב לידה.  מדובר בעדכון להנחיות שפורסמו בשנת 2011, הכולל 97 המלצות בנוגע לטיפול בהפרעות בלוטת תריס במהלך היריון ומשכב לידה.

ההנחיות כוללות גם חלקים חדשים, שלא נכללו בהנחיות קודמות, כולל מחלות בלוטת תריס בזמן הנקה, הפרעות בתפקודי תריס בנשים עם הפרעות פוריות והשלכות מחלות בלוטת תריס באם על העובר והיילוד.

צוות המשימה השלים סקירת ספרות של מחקרים שפורסמו עוד לפני שנות התשעים של המאה הקודמת. הם התבססו על הנחיות קודמות ודעות מומחים לעדכון ההמלצות החדשות.

במסמך המלא ניתן גם למצוא הנחית הנוגעות לבדיקות תפקודי תריס, יוד בתזונה, נוגדנים כנגד בלוטת תריס וסיבוכי היריון, טיפול במחלות בלוטת תריס בזמן ההיריון, היפותירואידיזם בהיריון, תירוטוקסיקוזיס בהיריון, קשריות וממאירות בלוטת תריס בנשים הרות, בדיקות סקר להפרעות תפקודי תריס בהיריון וכיווני מחקר עתידיים.

המומחים מציינים כי נקודה חשובה בנוגע להנחיות נוגעת לצורך בפרשנות שונה של בדיקות תפקודי בלוטת תריס בנשים הרות, בהשוואה לפרשנות התוצאות באלו שאינם בהיריון. ההגדרה של שינויים “נורמאלים” משתנה בשל הפיזיולוגיה של בלוטת התריס בהיריון והגדרת הסף העליון התקין של רמות TSH בנשים הרות הוא נושא שנוי במחלוקת. עם זאת, כמות הנתונים הרבה בנוגע לטווחי ייחוס תקינים בהיריון סייעה לעדכן את אופן פרשנות בדיקות TSH בנשים הרות.

נקודה מג’ורית נוספת נוגעת לכך שמהנתונים עולה כי הן Methimazole והן Propyl Thiouracil אינם בטוחים לחלוטין לשימוש בהיריון. לכן, הטיפול בהיפרתירואידיזם גלוי, או מחלת גרייבס, מהווה אתגר בנשים הרות. אי מתן טיפול במקרי היפרתירואידיזם מעלה סיכון לאם ולעובר.  עם זאת, בטרימסטר הראשון, זמן התפתחות האיברים של העובר, הטיפול בתרופות אלו עלול להיות כרוך בסיכון מסוים.

כאשר מחלת גרייבס מאובחנת לפני ההיריון מנסים לתכנן את מהלך הטיפול למקרה והאישה תהרה, כך ששוקלים טיפול דפיניטיבי לפני היריון.

סוגיית טיפול במקרים של תת-פעילות תת-קלינית של בלוטת התריס בהיריון עדיין שנויה במחלוקת, ואין נתונים ברורים בנושא. למרות המלצות חדשות, המומחים סבורים כי עדיין אין תשובה חד-משמעית לנושא זה.

מצד שני, היפותירואידיזם גלוי דורש טיפול בכל מקרה המופיע בהיריון, מאחר ואיזון תקין של הורמוני התריס נדרש להתפתחות תקינה של ההיריון והעובר.

לא בוצעו שינויים בהמלצות הקודמות בנוגע לבדיקות סקר להפרעות בתפקודי תריס בנשים הרות, אם כי גם סוגיה זו שנויה במחלוקת.

Thyroid. Published online January 6, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה